Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преходите" на Румен Рачев и Адриана Добрева

В изложбата "Преходи", представена във варненската галерия "Тереза Зиковска", се срещат двама  автори, за които е характерна свободата на изразяване и радостта от живота. Прехода от един етап към друг е пътуването към новото, към неочакваното, към предизвикателството и търсене на неоткритото!

Румен Рачев е роден на 15 април 1956 г. През 1982 г. завършва Художествената академия в София, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“. Работи предимно в областта на живописта, печатната графика, рисунката, стенописа и дизайна. Творчеството му е познато както в чужбина, така и у нас. Повече от осемнайсет години живее и работи в Германия. Едва през последните години е живее в България, без да прекъсва връзки с немски галеристи и колеги. Неговите творби са собственост на обществени и частни колекции в страната и чужбина. Реализира над 35 самостоятелни изложби. От 1988 до 1996 поставя самостоятелни изложби в САЩ, Финландия, Холандия, Германия, Швеция, Швейцария, Италия, Белгия, Англия, Русия. През 1991г. печели почетната награда на Международното жури в конкурса на Торонто, Канада. След 1996 година излага и в България. Негови платна има в колекциите на Националната галерия в София, Софийска градска художествена галерия, Музея за модерно изкуство и Библиотеката в Ню Йорк, Музеят на Ню Орлиънс, Бремен – Германия, Цюрих – Швейцария и други обществени и частни колекции.

Адриана Добрева е родена в Асеновград на 16 декември 1961 година. Завършва художествена гимназия в Смолян през 1981 година. През 2000 завършва ВСУ "Черноризец Храбър"- "Моден Дизайн", 2014 - Великотърновски университет, специалност "Скулптура". От 1984 живее във Варна и е художник в Държавен куклен театър - Варна. Участва в скулптурни симпозиуми и има над педесет сценографии и множество самостоятелни изложби.

Повече за изложбата "Преходи" чуйте от художника Румен Рачев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Едно от 250-те платна на Моне с водни лилии

Картина на Моне достигна цена от 110,7 млн. долара

Картина на Клод Моне от прочутата серия "Meules" се продаде за 110,7 милиона долара в Ню Йорк на аукцион на френски импресионисти.Продажбата в „Сотбис“ привлече една от 10-те най-високи цени, предлагани някога на търг, съобщи АФП. Общата сума, която включва таксите и комисионата, е повече от 44 пъти..

публикувано на 15.05.19 в 07:00

Награда "Сирак Скитник" за Радио Варна

  Уважаеми колеги и приятели, Имаме удоволствието да споделим с Вас една добра новина! На тържествената церемония по случай 77-та годишнина на Българското национално радио Радио Варна получи специалната награда “Сирак Скитник” за 2011 година. Престижното отличие ни беше присъдено за принос в развитието на културата и алтернативното творчество на..

публикувано на 26.01.12 в 08:42