Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортни клубове във Варна на среща с кмета заради наредба, която предвижда всички общински бази да станат платени

| обновено на 31.01.23 в 10:08
Снимка: Pixabay


Спортните клубове ще имат среща в зала "Варна" заради нова Наредба на спортната дирекция на Общината, според която всички спортни бази ще са платени за клубовете. Това ще доведе до отлив на деца от спорта, защото ако сега примерно таксата е 100 лева на месец за обучение, с нововъведенията ще стане над 300 лева на месец, информира за Радио Варна Николина Асенова, майка на дете, което тренира художествена гимнастика. Тя е представител на родителите и на част от спортните клубове в града.




"По груби изчисления - една спортна база по гимнастика например, при заетост на залата 54 часа в седмицата, по 125 лева на ден, прави 27 хиляди лева само на терена на базата на месец. Това трябва да бъде разпределено върху таксите на децата - над 300 лева на месец може да излезе една обикновена, двучасова тренировка на дете", обобщи Асенова.

По думите й, ако предложението бъде прието, много родители няма да могат да си позволят високите такси. "Няма спорт, който да не е засегнат", каза още тя.

Предложението за гласуване на нови наредби, касаещи таксите за спортните клубове във Варна, е качено на сайта на Варненския общински съвет още на 5 декември, съобщи Асенова. "Ние разбрахме случайно. Срокът за обжалване е изпуснат, а такъв е нямало, защото е нямало и публично обсъждане със заинтересованите страни", каза още Николина Асенова.

Промяната касае всички общински бази на открито и закрито. Ще бъдат засегнати всички спортни клубове, които ползват общинска база, независимо от спецификата на спорта. "Решихме съвместно с всички клубове да излезем с общо становище. Подходът ни на тази среща с кмета на Община Варна днес следобед ще бъде делови, диалогичен и добронамерен. Надявам се да коментираме този въпрос с него", посочи Асенова.

Основното притеснение на родителите е, че залите ще останат празни, а интересът на децата към спорта ще намалее. "Трябва да мислим за спорта като дисциплина, като здраве! Не трябва да допускаме това да се случва", заключи Николина Асенова.

Срещата е предвидена за 15 часа днес.

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.





По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Токът скача средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора, предаде БНР. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Изчисленията се изготвят в момента, но окончателното решение на КЕВР ще зависи от попълването на дефицита..

публикувано на 22.05.24 в 18:43

Верижна катастрофа между четири коли и бетоновоз на пътя Варна - Добрич взе жертва

Четири леки автомобила и бетоновоз са се сблъскали на пътя Варна-Добрич в района на село Изворско, община Аксаково. От полицията съобщиха, че пътят е затворен, ползва се обходен маршрут.  24-годишен мъж от село Любен Каравелово е загинал при верижната катастрофа. Той е шофирал колата, която е навлязла в насрещното и се е блъснала в..

публикувано на 22.05.24 в 17:22

Намаляват кандидатите за морски специалности в българските университети

Все по-малко млади хора желаят да се обучават в морски специалности.  Една от причините е демографската криза и намаляващият брой на кандидат-студентите. Друга причина е, че работата на море е тежка, макар да осигурява сравнително добри доходи. Това каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет във Варна професор Драгомир Пламенов...

публикувано на 22.05.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

По-ниски цени на абонаментните карти от Варна до съседни села

Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до съседните села да поевтинеят. Това гласува на днешното си заседание комисията по финанси и бюджет след дълги дебати. Съветниците решиха цената на картите, които досега се различаваха в зависимост от отдалечеността на населеното място, да бъде уеднаквена. Пътуващите до петте села в..

публикувано на 22.05.24 в 15:33

Експерт: Колата на НСО се е движила със 160 км/ч, преасфалтираният участък пречи да се проучи спирачният път

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал добра видимост заради пътни знаци и растителност, а специализираният автомобил се е движел с много над позволената скорост - 150-160 км/ч. Това са очевидните факти, за които красноречиво говорят и снимките с деформираните коли, коментира пътният експерт от Европейския..

публикувано на 22.05.24 в 14:30

По Ваш сигнал: Жители на блок със 113 апартамента се оплакват от некачествено саниране

От некачествено саниране на блок 152 в район "Младост" във Варна се оплакват живеещи там. Проблемите възникват още преди около шест години, при началото за програмата за безплатна изолация в кооперацията. "Вкъщи започнахме да се наводняваме, около прозорците започна да тече вода. Тогава не ни смениха дограмата - казаха, че не ни се полага, въпреки че е..

публикувано на 22.05.24 в 14:00

Над 2 700 се явяват на трета матура днес

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220, предаде БНР...

публикувано на 22.05.24 в 11:28