Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцеляване в екстремна действителност - как?

Снимка: pixabay

Красимир Симеонов от Варна от няколко години е подготвен за оцеляване в екстремна действителност, която освен природни бедствия, кризи и катастрофи, включва и война. Неговият сак с принадлежности при възникване на евентуални такива ситуации е разположен до външната врата на дома му, а вътре в него са всички важни документи и предмети от първа необходимост.  Красимир Симеонов разказа за Радио Варна за своята лична дисциплина и подготовка, какво трябва да се съдържа в сака и какво да знаем при възникване на всякакви ситуации: 

На първо място БЕЗ ПАНИКА!, споделя Симеонов и добавя, че паниката е враг номер 1, когато сте в някаква извънредна ситуация. 

Ето и още основни умения за оцеляване в екстремна действителност: 

  • ЗАПАЛВАНЕ НА ОГЪН

Огънят осигурява топлина, светлина и комфорт. Дори и ако не сте в подходящо облекло, добрият огън може да ви помогне да оцелеете и в най-студените среди. Огънят и димът от него се използват също така и за сигнализация на много дълги разстояния. Винаги разполагайте с поне два, а най-добре и с повече варианта за незабавно запалване на огън. Това става с водоустойчив кибрит, бутанови запалки, магнезиев запалител или стоманено огниво;

  • ПОДСЛОН 
Подслонът предпазва тялото от външните фактори (топлина, студ, дъжд,сняг, слънце и вятър). Предпазва и от насекоми и твари, които са способни да ви навредят;

  • СИГНАЛИЗАЦИЯ
Сигнализирайки, вие способствате за това да се свържете с хората, способни да ви спасят, без да се налага да извършите в действителност физически контакт с тях. Видовете сигнализация са: използване на огън и дим, фенерче, ярки и цветни дрехи и други маркери, отразяващи огледала, свирки, както и лични лакаторни маяци (PLB). Трикратният сигнал се счита за такъв за помощ: 3 изстрела, 3 надувания на свирка или 3 пръчки във формата на триъгълник;

  • ХРАНА И ВОДА
Всеки път, когато планирате екскурзия, бъдете сигурни, че винаги носите допълнителна храна и вода. Наличието на повече, отколкото смятате за нужно, че се нуждаете ще ви осигури допълнителни мерки за безопастност, ако нещо се е случило и трябва да останете по-дълго от очакваното. Водата, с която се сдобием по някакъв начин, освен добре бутилираната, е добре да бъде преварявана преди пиене;
  • ПЪРВА ПОМОЩ
Винаги носете със себе си аптечка за първа помощ и одеяло. Повечето наранявания, с които вероятно ще се срещнете са леки ожулвания, порязвания или изгаряния. Големите наранявания ще се нуждаят от по-добри условия за тези, които имате на ваше разположение, което означава, че ще се нуждаят от външна помощ. 
КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА АПТЕЧКАТА ЗА ПЪРВА ПОМОЩ?
Аптечката трябва да е функционална и същевременно компактна и подготвена предварително. Следете редовно съдържанието й за свършили консумативи или такива с изтекъл срок на годност. 

МЕДИКАМЕНТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ
  • обезболяващи;
  • кръвоспиращи;
  • дезинфекциращи;
  • превързочни материали;
  • противоалергичен продукт за перорален прием (за предпочитане на капки) и за локално нанасяне (стик, спрей);
  • температуропонижаващи;
  • антидиарийни, продукти за рехидратация.
НЕОБХОДИМИ ПОДРЪЧНИ НЕЩА
  • нож, запалка, свирка, термозащитно фолио (предпазва от прегряване, но и от измръзване), 2-3 чифта хирургически ръкавици (за оказване на първа помощ), стерилни бинтове и марли с различен размер, самозалепващи пластири, разтвори за почистване на рани и дезинфекциращ продукт, триъгълна кърпа (за фиксиране на счупен крайник или за кръвоспираща превръзка), вода, алкохол, консервирана храна.
Цялото интерво с Красимир Симеонов може да чуете в прикачения линк по-горе. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30