Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцеляване в екстремна действителност - как?

Снимка: pixabay

Красимир Симеонов от Варна от няколко години е подготвен за оцеляване в екстремна действителност, която освен природни бедствия, кризи и катастрофи, включва и война. Неговият сак с принадлежности при възникване на евентуални такива ситуации е разположен до външната врата на дома му, а вътре в него са всички важни документи и предмети от първа необходимост.  Красимир Симеонов разказа за Радио Варна за своята лична дисциплина и подготовка, какво трябва да се съдържа в сака и какво да знаем при възникване на всякакви ситуации: 

На първо място БЕЗ ПАНИКА!, споделя Симеонов и добавя, че паниката е враг номер 1, когато сте в някаква извънредна ситуация. 

Ето и още основни умения за оцеляване в екстремна действителност: 

  • ЗАПАЛВАНЕ НА ОГЪН

Огънят осигурява топлина, светлина и комфорт. Дори и ако не сте в подходящо облекло, добрият огън може да ви помогне да оцелеете и в най-студените среди. Огънят и димът от него се използват също така и за сигнализация на много дълги разстояния. Винаги разполагайте с поне два, а най-добре и с повече варианта за незабавно запалване на огън. Това става с водоустойчив кибрит, бутанови запалки, магнезиев запалител или стоманено огниво;

  • ПОДСЛОН 
Подслонът предпазва тялото от външните фактори (топлина, студ, дъжд,сняг, слънце и вятър). Предпазва и от насекоми и твари, които са способни да ви навредят;

  • СИГНАЛИЗАЦИЯ
Сигнализирайки, вие способствате за това да се свържете с хората, способни да ви спасят, без да се налага да извършите в действителност физически контакт с тях. Видовете сигнализация са: използване на огън и дим, фенерче, ярки и цветни дрехи и други маркери, отразяващи огледала, свирки, както и лични лакаторни маяци (PLB). Трикратният сигнал се счита за такъв за помощ: 3 изстрела, 3 надувания на свирка или 3 пръчки във формата на триъгълник;

  • ХРАНА И ВОДА
Всеки път, когато планирате екскурзия, бъдете сигурни, че винаги носите допълнителна храна и вода. Наличието на повече, отколкото смятате за нужно, че се нуждаете ще ви осигури допълнителни мерки за безопастност, ако нещо се е случило и трябва да останете по-дълго от очакваното. Водата, с която се сдобием по някакъв начин, освен добре бутилираната, е добре да бъде преварявана преди пиене;
  • ПЪРВА ПОМОЩ
Винаги носете със себе си аптечка за първа помощ и одеяло. Повечето наранявания, с които вероятно ще се срещнете са леки ожулвания, порязвания или изгаряния. Големите наранявания ще се нуждаят от по-добри условия за тези, които имате на ваше разположение, което означава, че ще се нуждаят от външна помощ. 
КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА АПТЕЧКАТА ЗА ПЪРВА ПОМОЩ?
Аптечката трябва да е функционална и същевременно компактна и подготвена предварително. Следете редовно съдържанието й за свършили консумативи или такива с изтекъл срок на годност. 

МЕДИКАМЕНТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ
  • обезболяващи;
  • кръвоспиращи;
  • дезинфекциращи;
  • превързочни материали;
  • противоалергичен продукт за перорален прием (за предпочитане на капки) и за локално нанасяне (стик, спрей);
  • температуропонижаващи;
  • антидиарийни, продукти за рехидратация.
НЕОБХОДИМИ ПОДРЪЧНИ НЕЩА
  • нож, запалка, свирка, термозащитно фолио (предпазва от прегряване, но и от измръзване), 2-3 чифта хирургически ръкавици (за оказване на първа помощ), стерилни бинтове и марли с различен размер, самозалепващи пластири, разтвори за почистване на рани и дезинфекциращ продукт, триъгълна кърпа (за фиксиране на счупен крайник или за кръвоспираща превръзка), вода, алкохол, консервирана храна.
Цялото интерво с Красимир Симеонов може да чуете в прикачения линк по-горе. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05