Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Господинов описа в роман най-масовото антикомунистическо движение в Европа

Чували ли сте за горяните?

Първото, най-продължително и най-масово антикомунистическо движение в Източна Европа, зародило се още в първите години след преврата на 9-и септември и разрастнало се значително след национализацията и колективизацията и то некъде да е, а в България?

И докато няма човек, който да не е чувал за Унгарските събития от 1956-та, за Пражката пролет през 1968-ма или за протестите на "Солидарност" в Полша от 1980 г., днес споменът за българските горяни и горянското движение е почти погребан под тонове фалшиви разкази за "ентусиазма" на лишените от земята и препитанието си селски стопани в България и на интернираните царски офицери и пр., както и под хиляди репресии, несправедливи съдебни процеси, бити и убивани десетки хиляди българи, несъгласни с комунистическата диктатура в България.

"Малко се знае за горянското движение и у нас, и в Европа. Истината е, че се заражда още след 1944 г. и продължава поне 6-7 години", казва Тодор Господинов.

Бивш криминален и съдебен журналист във Варна, днес той е преподавател по информационни технологии във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София. Само преди дни излезе и дебютният му роман, посветен на горянското движение.

В основата на книгата - "Швеге. Срещу сърпа и чука" стои петгодишно изследване на архиви, събиране на документи и семейните истории на Господинов, чийто прадядо е бил ятак на горяните и е лежал в лагера в Белене, а неговият брат Никола (Кольо Господинов) - също горянин, е убит от комунистическата власт в Старозагорския затвор.


"Дядо ми ми разказа много късно, едва след 30-ата ми година, за това, че неговият баща е лежал в Белене. Умишлено бяха крили от мен и брат ми, за да не се изтървем и да не пострадаме", посочва Господинов. 

"Швеге" разказва историята на млад мъж, който през 1950 г. издирва убийците на брат си, изправен срещу цялата мощ на смазващата всяка съпротива тоталитарна държава.

"Ние" - казва ми още Тодор Господинов, "сме длъжници на горяните. Не само, защото не знаем за тях. Да знаеш нещо е началото да бъдеш непримирим към злото, към лъжата, към корупцията. Да знаем и да разкажем за горяните е дълг към децата ни и към самите нас.
Най-добрият проводник на историческата истина и факти е семейството. Един баща, един родител трябва да обясни на децата си това, което е неговото разбиране за историята", допълва Господинов.
Интервюто с Тодор Господинов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58