Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от войната в Украйна: Олга от Одеса пише "Съкровище" за Балчик

Украински бежанци, намерили пристан в Балчик през 2022
Снимка: Николай Мирчева

След 24 февруари 2022 Балчик е един от първите градове у нас, който посреща украинците, решили да търсят спасение от руската инвазия в страната им отвъд границата. От няколкостотин в началото, бързо прерастват в хиляди - близо девет, в първия период от хуманитарната програма, концентрирани в Балчик, Кранево, Албена. Движението на бежанците следва хода на бойните действия и решенията за оказване на помощ от страна на българското правителство.

В последната година през община Балчик преминават по програмата за настаняване близо 47 хиляди души, днес те са под 1000, предимно в общинския център и в Кранево. Общо в областта са подпомогнати еднократно с по 375 лева 4600 украинци,  предимно от община Балчик, а около 3000 души получават ваучери от по 100 лева за покупката на продукти и вещи от първа необходимост.

На фона на тези числа започналите работа в последната година, за които е подадена информация в Дирекция „Инспекция по труда“ Добрич, са 631, като 15 са наетите непълнолетни украински граждани, обобщават от службата. Те полагат основно труд в сферата на туризма, в хотелиерството и ресторантьорството.

„Лесно се наема работна ръка от Украйна, стига да имат желание да работят. Това, което спира хората, е, че при сключване на трудов договор мястото, където пребивават, остава за тяхна сметка“ - коментира Дария Петкова – управител на италиански ресторант в Балчик. В момента е наела един украински гражданин. По думите и държавният стимул към работодателите по отношение наемането на украински бежанци поставя условия, на които малко фирми могат да отговарят след ковид кризата – на първо място да нямат задължения към държавата.

Олга от Одеса идва в Балчик с дъщеря си и внучката си през септември, съпрузите им остават в Украйна. От офицер в министерство на извънредните ситуации сега е помощник готвач. Напускат Украйна веднага след войната. Първата им спирка в Обзор продължава до края на първия етап от правителствената програма, след което се връщат в Одеса. Но там се оказва невъзможно да останат и избират за свой пристан Балчик.

„Трогната съм от колектива. В тази атмосфера не чувствам, че не съм у дома, забележителни и добродушни хора, топли. Приеха ме много добре както на работа, така и в квартирата, където живея. 

Започнах работа като помощник в кухнята, не можех нищо, но имаха търпението да ме научат. В Одеса работех в министерство на извънредните ситуации, в статистиката. Съвсем друга специфика, но се научих, помогнаха ми" - споделя Олга. Обича Балчик, чувства се добре тук.

Не само че бързо се учи, но заради човешките отношения, които среща тук, вече пише книга. Не е тъжна книга, а книга за хората, за колектива, за хумористичните ситуации. Ще се казва „Съкровище“ в превод от италианското име на ресторанта, приел я не само с топлината от готварската печка, но и с топлината на сърцата, които работят там.

„Честно казано, не виждам голяма разлика между украинци и българи. Разбира се, навсякъде има различни хора, но тук се чувствам като у дома. Тук ми е уютно. Обичам хората тук и това ме вдъхнови да започна да пиша книга. Тя ще се казва „Съкровище“, преведено от „Тесоро“ на италиански, и ще разказва за хората, за колектива, за отношенията в колектива. Няма да бъде тъжна, ще бъде за хумора в кухнята. Дано се получи“ – благодарна е Олга на домакините си както на работното място, така и в квартирата, която живее.

Въпреки че добре се чувства в Балчик, най-голямото и желание е войната в родината и да свърши и се върне у дома.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47