Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Далеч от Африка" във Варна

Изложбата “Далеч от Африка” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Откриването бе на 2 май.  Експозицията ще може да бъде разгледана до 13 май, когато са планирани две събития: от 10,30 ч. - ателие за деца и младежи по улична фотография, и от 16 ч. лекция "Приложен театър в Африка" и разговор с авторите.


Експозицията представя селекция от мащабен проект на двама утвърдени артисти - на професионалния фотограф Атанас Кънев и на театралния режисьор Елена Панайотова. Това е програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). 


В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО, за допринасяне за културно разнообразие в света.


Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, програма "Социално ангажирани изкуства".


Фотографиите отразяват процеса на въвличането на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаването на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.



Ако имате 5 минути да опишете това, което сте подготвили, как ще го направите?

Елена Панайотова:

160 фотоса. Тук са май по-малко (смее се). Представяме една Африка, която е извън туристическите маршрути. Работили сме много в общността, свързано с проекта "Артисти за деца", която е една международна програма, която се разработва 6 години в Кения. Това ни позволи да влезем близо до хората, да станем част от тях. Бяхме толкова близо, че да направим интересните снимки, които са много необичайни. Това е една необичайна Африка - красива, жизнерадостна, много бедна, но много щастлива.  

Защо Африка? Тя ли ви откри или решихте, че там ви е мястото?

Атанас Кънев:

Африка беше моята детска мечта. Точно Кения. "Серенгети не трябва да загине" и "Няма място за дивите животни"  - тези книги ги препрочитах. Попивах снимките, а понякога ги и късах, за което се извинявам на библиотеката. Човек трябва да внимава какво мечтае, защото някой ден може да се сбъдне. 

Вие не съжалявате, обаче?

Атанас Кънев:

Африка вече е в кръвта ми. Това е едно прекрасно място, което е различно от всички останали - хората, природата.

Елена Панайотова:

За мен отначало беше стресиращо. Първото пристигане не беше много розово. Оказах се в най маларийната зона, зона с най-големи епидемии. Там, където работим - третия по-големина град в Кения Кисуму, на езерото Виктория, там почти няма възрастни хора, те са си отишли от големите епидемии от СПИН. В годината, в която пристигнах имаше над 90 000 деца, посети 30 дома и нямах идея какво да направя. Бях по покана да пренеса проекта, който разработвахме в Широка лъка - "Артисти за деца"  - една лятна театрална академия за деца в риск. Работихме много професионални артисти с деца от домове и сега трябваше да пренесем този модел в Кения. Първата година нямах идея, докато връщайки се от Африка идеята дойде - да обучим местни артисти, които да работят с децата и с маргиналните общности. Така дадохме един замах. Обучавахме артисти 6 години. направихме фестивали на открито. В Африка най-хубавото е, че пуснеш ли искрата, виждаш как огънят пламва.

Какво спестихте?

Атанас Кънев: Май нищо. 

Елена Панайотова: Много фотографии отпаднаха, което беше най-болезненото.

Атанас Кънев: Много фотографии отпаднаха още от селекцията, но нищо не сме спестили, показали сме всичко - работата с децата, хората, града, случайни хора, рибари, ежедневието.

Толкова ли цветна Африка?

Елена Панайотова:

Да, безкрайно цветна е. Искам хората да я видят, защото ние имаме една представа, че тя е мизерна, черна. Да, хората живеят в гетото, но те са много жизнерадостни и цветни, те нямат дума за бъдеще, те живеят сега и имат безкрайна радост от живота сега.

Чуйте интервюто на Мартин Николов с Елена Панайотова и Атанас Кънев:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05