Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Задава се кабинет на хартиената коалиция

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

„Шансовете за съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ вече са доста по-големи, отколкото бяха допреди две седмици. Очевидно се върви към съставяне на правителство на така наречената „хартиена коалиция“ или коалиция „Магнитски“. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него новият кабинет ще бъде съставен на смесен принцип и в него ще има и политици, и експерти. „ДПС вече обявиха, че ще подкрепят едно такова правителство. Ако БСП получи министерските кресла, които иска, също ще даде подкрепата си“, каза още политологът. „Такъв кабинет на плаващите мнозинства ще е доста нестабилен“, заяви още Иво Инджов и подчерта: „Очаквам след местните избори да има доста сериозна промяна на политическата карта на България и ПП/ДБ да спечерят не само в големите общини. Това може да генерира настроения за по-цялостна промяна в обществото“.

По повод искането на кандидат-премиера Мария Габриел и на прокурори от ВСС за смяна на главния прокурор Иван Гешев, доц Иво Инджов коментира: „Бойко Борисов и неговите съюзници от ДПС ще се опитат да представят като голям успех евентуалното сваляне на Гешев. Ще се опитат да кажат, че това е началото на съдебна реформа. Тя обаче ще е камуфлажна, предвид настоящия състав на ВСС. Фактът, че прокурорите поискаха Иван Гешев да бъде отстранен, само ден след като това поиската и от ГЕРБ и ДПС, показва, че мощни политико-олигархични кръгове решават какво ще се случва в съдебната система".

Адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд също коментира тази тема в ефира на Радио Варна. Според него, е много вероятно главният прокурор сам да подаде оставка и да не чака да започне процедурата по неговото отстраняване. Андрей Янкулов изрази съмнение, че Борислав Сафаров ще наследи Иван Гешев на поста."Най-вероятно ще се търси по-приемлив за обществото вариант", каза Андрей Янкулов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00