Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Добрич и Басейнова дирекция: Морската вода по Северното Черноморие е с отлични качества

Снимка: В. Василева, Радио Варна

Състоянието на морската вода по Северното Черноморие е с отлични качества, сочат данните на Басейновата дирекция „Черноморски регион“ и Регионалната здравна инспекция в Добрич. Резултатите от направените до момента изследвания за радионукилди, тежки метали и микробиологични показатели показват, че няма причина за притеснения, както и че водата е напълно годна за къпане. 

Ежеседмично се вземат проби от бреговите пунктове Дуранкулак, Шабла и Калиакра, а от морските се вземат проби веднъж месечно. Всички резултати са категорични, че замърсяване на водата няма, посочи директорът на Басейновата дирекция „Черноморски регион“ Явор Димитров. 

154 са взетите проби от РЗИ Добрич. Те се изследват по микробиологични показатели ешерихия коли и чревни ентерококи, като резултатите според нормативната база са за отлично качество на водата, категорична е директорът на инспекцията д-р Светла Ангелова. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23

Наградиха медалисти от Националната олимпиада по астрономия във Варна

Ученици от Математическата гимназия във Варна, получили медали от Националната олимпиада по астрономия, бяха наградени от кмета на града Благомир Коцев и от Павел Попов - заместник-кмет по образование. Светослав Арабов и Ярослав Басков са обучавани в Народната астрономическа обсерватория с планетариум. Пристрастието им към астрономията и физиката..

публикувано на 23.05.24 в 15:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май...

публикувано на 23.05.24 в 13:20

Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено..

публикувано на 23.05.24 в 10:10