Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Стефанова представя книгата си „Oсмото чувство: Ключът към Вселената“ във Варна

Известната като гадателката на Силвио Берлускони ясновидка Теодора Стефанова ще представи книгата си „Осмото чувство: Ключът към Вселената“ във Варна на 10 август от 18 часа във Фестивалния и конгресен център (зала 4). Входът за читателите и почитателите й е свободен. Варна е част от нейната обиколка по Черноморието, където известната със своите прогнози в цяла Италия и по света Теодора Стефанова представя второ издание на книгата си. Една от основните теми, които засяга ясновидката, е Взаимодействието и помощта с изкуствения интелект. 

"Моето послание, което искам да дам на моите приятели, читатели и почитатели, поводът, за който ще говоря, е да бъдем готови да приемем и да прегърнем изкуствения интелект, защото това вече не се говори, че е нашето бъдеще, а нашето настояще. И колкото сме по-подготвени, колкото повече има приемственост, ще бъде за нас човечеството много по-подреден нашият живот, много по-човечни ще бъдем. Не са заплаха за човечеството, това трябва да се знае, ако ние правилно успеем да взаимодействаме и да се подготвим да работим с това присъствие, с тази реалност на роботите, които вече са част от нашия живот в много различни части в Световен мащаб. Това е новият Световен ред, за който трябва да бъдем подготвени и те ще ни помагат във всяка една сфера, ще бъдем по-усъвършенствани, много по-обединени и по-заедно във всичко", поясни Теодора Стефанова. С нея разговаря Олга Добрева:

Защо „Осмото чувство - ключът към Вселената“?

Всеки от нас има шесто чувство, седмото е изкуственият интелект, а осмото са новите деца, които са родени и тепърва се раждат в бъдещето.

Г-жо Стефанова, казвате, няма от какво да се страхуваме с навлизането, употребата на изкуствения интелект, той е създаден от човека в полза на човека, но може ли да се загуби мярката?

Не, не може да се загуби мярката, защото ние ще ги управляваме, ние хората. Те никога няма да превземат нас, могат да бъдат усъвършенствани, защото първите няма да бъдат като нас, не могат да достигнат нас, в процес на време до 2030 г., но няма да ни достигнат да бъдем почти равни, но ние ще ги управляваме. Няма да изпуснем контрола.

Освен изкуствения интелект, във Вашата книга засягате много интересни теми като това, че рядко хората вече си казват „обичам те“, „извинявай“, „прости ми“, „благодаря“?  

Да, разбира се, това са вълшебните думи, нашите ценности. Ние трябва да се връщаме все повече и повече към нашите ценности. И ето тук изкуственият интелект ще ни накара да се върнем към нашите ценности, ще ни направи по-човечни. Ние се самоунищожаваме - злобата, егото, завистта, парите, силата, всичко материално.  Изкуственият интелект ще измести материалното, ще се подобрим като хора към духовното.

В книгата говорите и за Новия Световен ред. Ако може да Ви попитам как виждате и изхода на войната в Украйна?

Ще се върна малко назад във времето, преди да се случи нападението, Ваши колеги от радиото ми бяха взели интервю и ме попитаха, понеже тогава вече толкова много назряваше конфликтът и казах до 3 дни Русия ще нападне Украйна, след 3 дни Русия нападна Украйна, случи се. Тогава, когато ме попитаха какъв ще бъде изходът, както и Вие ме питате, аз мога да Ви кажа, че ще ескалира напрежението, но въпреки всичко ще започне да се говори за мир и ще се обединят Г-20, Америка, НАТО, Израел, Ер Догана (Турция), Китай, който ще бъде много важен арбитър в тази война, Саудитска Арабия и Емирствата. Ще седнат на масата за преговори, ще се говори за мир, най-накрая ще чуем нещо по-конструктивно от страна на Путин и Зеленски. В 2024 г. войната ще приключи тотално и ще се намери един компромис, който ще бъде направен и от двете страни - от Русия и Украйна, няма да има победители, няма да има победени. Една част от Украйна ще бъде в НАТО и Европа, колкото и да ви се вярва, ще има така и промяна в правителството, и в лидера на Украйна, избори ще се направят. В Русия също ще има промени, няма да бъде едноличен лидер. Украйна ще бъде както е Косово, да ви дам пример. Ситуацията няма да остане, както я виждаме в момента, може да минат 1, 2, 3 години. Олигарсите ще се върнат в Русия и ще изградят новата Русия.

Как виждате бъдещето в нашата страна, ще има ли стабилност, ще има ли промяна най-после?

С няколко думи ще Ви кажа, че България ще влезе в Еврото, ще влезе в Шенген, няма как да не се случи това и ще станат и съдебните реформи. Това са най-важните неща, по които в момента работят политиците, ако я наричаме коалиция или некоалиция. Тези лидери на партии, които си взаимодействат, работят заедно да стигнат до споразумение. Трудно е, защото да събереш Левски, Лудогорец и ЦСКА на едно място не е лесно, но може би тези трудности могат да сплотят и да направят България да тръгне по верния път и най-вече 2025 година България ще избере лидерите си, кой иска да ръководи България.

Разбрах, че в Бургас, където представихте книгата си, сте отправили апел да се вземат по-сериозни мерки срещу насилието над жените...

Искам да Ви кажа, че аз съм много съпричастна с болката и страданието на това 18-годишно момиче, този инцидент, който разтресе България. Това зверско злодеяние сплоти и вдигна на протести цяла България. Действително да може всички, не само това момиче, а и всички жени, които са подложени на унижение, на малтретиране от любимите си хора. Най-накрая този срам и този страх да се махне, да се започне да се води една дискусия, държавата да се намеси и да помогне. В кауза можем да се обединим всички, защото хората не вярват на институциите. Ето тук е моментът да Ви кажа, че държавата трябва да даде една помощ на тези жени и деца, да бъдат защитени, подкрепени, да имат по-добро бъдеще, да нямат такива травми. Защото представете си какви травми изживяват децата в такава нездравословна среда, да виждат тези скандали, тези побоища, тези насилия, това просто бележи детската психика.

В Италия съм част от един проект, създаден от партията на Берлускони "Форца Италия", той се казва „Проектът на жените в бъдещето“. Помага на жените, които са подложени на домашно насилие... Така че това е много важно - да има подкрепа и от държавата, закони, които да функционират и присъди, много по-сурови.

Целия разговор с Теодора Стефанова можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 30.04.24 в 18:14

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията. Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на..

публикувано на 30.04.24 в 07:39

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23