Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не стига слънчоглед за една трета от мощностите на прераработватели и производители на олио

България е в челните световни класации, а липсата на суровина освен че заплашва бранша – изцяло от български инвестиции, но и може да доведе до загуба на пазари и позиции

| обновено на 31.08.23 в 06:32
слънчоглед
Снимка: Радио Шумен

Месеци след като от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България обявиха за пореден път, че произведеният в България слънчоглед не е достатъчен, за да бъдат натоварени мощностите за производство на олио, шрот и белено семе, дефицитът на суровина вероятно достига около една трета.

Острият спор се заформи още преди месеци и набра сили в последните дни. Ден след като Асоциацията на преработвателите на растителни масла алармираха, че заводи са заплашени от затваряне поради липса на слънчоглед и поискаха да отпадне забраната за внос от Украйна, българските зърнопроизводители заяви, че пазарът буквално ще бъде "заринат". В четвъртък спорът между зърнопроиводители и преработвателите продължи на среща при земеделския министър Кирил Вътев. Поне за момента излизане от патовата ситуация, при която въпреки цялото налично количество от слънчоглед – около 600 хил.т. заварена продукция от миналата година и очакванията за около 2 млн.т. продукция на слънчоглед от тази не стигат, за да натоварят мощностите на преработвателите, които са близо за 4 млн. тона слънчоглед, няма.

Припомням, че до 15 септември тази година Брюксел реши царевица, рапица, пшеница и слънчоглед да могат да преминават само транзитно през територията на България, Румъния, Словакия, Унгария и Полша, но не и да се продават на вътрешните им пазари. България обаче е в челните световни класации на преработвателите, а липсата на суровина освен че заплашва бранша – изцяло от български инвестиции, но и може да доведе до загуба на пазари и позиции, каза Янев.

Между 9 юни и 25 август са изпратени три писма и молби за среща с новия екип на министерство на земеделието, но до момента няма отговор на нито едно.

Каква е ситуацията в момента пояснява Яни Янев, изпълнителен директор на Асоциацията на преработвателите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00