Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: Основен приоритет е образованието

Илиана Иванова
Снимка: БГНЕС

Ако спечеля доверието Ви, ще мобилизирам всички налични ресурси за работата си. Основният момент е развитието на образованието и уменията. Европейците са сред най-добрите учени и иноватори в света, лидери и автори на публикации и патенти. В областта на иновациите, обаче, инвестициите не са достатъчни. Това заяви по време на изслушването си от парламентарните комисии по промишленост и култура Илиана Иванова, българският кандидат за еврокомисар.

„Основната ми цел ще бъде образованието. Ще работя за установяването на съвместна европейска образователна степен и цифров преход, включително по програмата Еразъм+“, заяви Иванова. Тя подчерта, че осъзнава отговорността, която трябва да носи до края на мандата. Затова ако бъде избрана ще работи за ефикасните инвестиции и разгръщането на пълния потенциал на възможностите“, заключи Иванова уводните си думи.

Иванова ще трябва да замени Мария Габриел, която се оттегли през май, за да поеме постовете на вицепремиер и външен министър. Илиана Иванова е бивш евродепутат от ГЕРБ и представител на страната ни в Европейската сметна палата. Нейната кандидатура беше потвърдена и от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Кандидатът за еврокомисар благодари на своя предшественик Мария Габриел и каза, че ще направи всичко възможно да постигне поставените цели, а именно:

  • стабилен и достатъчен бюджет;
  • съсредоточаване върху възможности за развитие на авангардни технологии, за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще;
  • обединения на всички налични средства за достъп до високи постижения в целия Европейския съюз;
  • опростяване на процедурите, за да се намали проценът на грешките;
  • предизвикателствата пред учтелската професия;
  • алианс на университетите в ЕС и взаимно признаване на дипломите в европейските страни;
  • Европейският център за иновации като важен инструмент за рискови европейски предприятия;
  • гледаме на „Хоризонт Европа“, като възможност за водеща роля на ЕС в световен мащаб“.

Въпроси на членове на ЕП

Членовете на ЕП зададоха няколко въпроса относно начините за подобряване на програмата "Хоризонт Европа", нейния бюджет, ефективност и прозрачност, както и как тя да бъде адаптирана към новите предизвикателства, без да се застрашават съществуващите приоритети. Членовете на ЕП също така се интересуваха от това как може да се помогне на държавите членки и регионите да постигнат по-добри резултати в рамките на програмата и как да се гарантира, че отпуснатите средства са изцяло в полза на данъкоплатците.

Членовете на ЕП поискаха също така от кандидата за комисар да допринесе за подобряване на равенството между половете, по-специално в спорта. Други членове на ЕП призоваха да се намерят начини за стимулиране на държавите членки да постигнат целта от 3 % в областта на научните изследвания.

Членовете на ЕП повдигнаха още въпроси, свързани с академичната свобода в Европа, предложените съкращения на бюджета на програма "Творческа Европа" и настоящите пропуски в достъпа до програмите на ЕС за мобилност, свързани с разходите. Те отправиха въпроси към кандидата за комисар относно плановете за задържане на младите таланти в областта на научните изследвания в Европа, начините за справяне с расизма и ксенофобията в Европа чрез средствата на образованието, както и относно бюрокрацията, възпрепятстваща достъпа до програмите на ЕС в областта на образованието и културата.

Въз основа на препоръките на комисиите и оценката на Съвета на председателите на комисиите, Председателския съвет ще извърши окончателната оценка на 6 септември и ще реши дали да приключи процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на пленарната сесия през септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30