Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хакерско швейцарско ножче" - новият хакерски инструмент

Възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи демонстрира във Варна един от водещите български експерти по киберсигурност Симеон Нгуен. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство. „Малко е оксиморон – „етичен“ и „хакер“, но аз се занимавам с това да подсигурявам сигурността на фирмите. Те се свързват с нас с цел да симулираме реалистична хакерска атака, за да открием пропуските в техните системи и инфраструктура. Даваме им доклад за всеки един пропуски и стъпки как да го оправят. Един вид – ние ги хакваме, за да не ги хакне някой злонамерен, обясни експертът по киберсигурност. За някои организации вече е задължително да се тестват един-два пъти в годината, например някои банки. В ЕС предстои да бъде въведена такава директива, мисля че ще бъде интегрирана през 2024 г., допълни Нгуен. Той е сред лекторите по киберсигурност в обучение на студенти, преподаватели, училищни IT-та и психолози, организирано от ВСУ “Черноризец Храбър“. 
















По време на обучението той демонстрира една от най-новите хакерски "джаджи", която нарече "хакерско швейцарско ножче" (вж.галерия). То е измислено по-скоро да се забавляваш с него, но има как да се използва и за злонамерени действия, каза Нгуен. При допиране на малкото устройство до карта за достъп в офис сграда, например, то я копира и осигурява достъп до нея на хакера. Това устройство може да хване  от доста далеч сигнала на външна антена на старите коли и да отключи колата. Но, новите коли не работят по този начин, подчерта "етичният" хакер. Новите се крадат с различни устройства, защото те имат т.нар. скачащ код и когато го отвориш и натиснеш примерно код 1 на колата, ако тя пак "види" код 1 няма да се отвори. Но старите коли не работят по този начин и винаги се изпраща еднакъв код. Това същото важи и за бариери, гаражи - такива устройства, които са с дистанционно. От друга страна с това устройство могат да се копират карти, които са например NFC (б.ред. съкратено от англ.near-field communication - комуникация в близко поле или близка безконтактна комуникация), каквито са картите за отключване в повечето хотели. Това е много ново устройство, но със сигурност компютърът е най-доброто средство, от което може да се хаква, отбеляза . 

В момента актуално е и хакването на локални wi-fi мрежи - създава се фалшива wi-fi мрежи с цел кражба на данни. Тя копира почти на 100% адреса на предоставената ви локална мрежа и въвеждайки данните си за да я ползвате те попадат в базата данни на хакера

Целта на хакерите е финансово облагодетелстване. В последно време, това което се вижда е runsomewhere (б.ред. шифроващи вредителски програми), от това страдат най-много компаниите. Хаква се фирмата, заключват се всичките й файлове и работещите нямат достъп до тях и ако нямат backup (от англ. резервно копие), от който да се възстановят хакерите ги изнудват за пари - това е най-популярният бизнес модел в момента в киберпрестъпността. 

Относно хакването на страници на държавни институции, Нгуен отбеляза, че те са привлекателни, заради големия обем информация в тях, която може да бъде продадена. Отделно има хакери, които са спонсорирани от държавата. Знаем, че има такива в Русия, Китай, Иран, Израел, САЩ естествено, допълни специалистът. Те вече не хакват за пари, а чисто геополитически. Северна Корея имат една много интересна групировка "Лазарус", която се занимава с хакване на компании и на държави, за да крадат чувствителна информация, патенти, например, за да си разработват ядрените оръжия. Освен това, тъй като в Северна Корея е много трудно да вкараш пари по нормалния начин, всъщност хакват много банки, крадат пари и си ги вкарват в държавата през криптовалути, сподели още Симеон Нгуен.
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47