Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Антонов: Не мога да си представя ден без глътка кафе

| Интервю

Кафето е втората най-търгувана стока на света. Нарежда се между петрола и природния газ в класацията на световно търгуваните стоки. САЩ и Европа са най-големите пазари, следвани от Китай. Дневно в света се изпиват 2,3 милиарда чаши кафе! Около 25 милиона работници са заети в отглеждането и събирането на кафе от около 110 милиона декара насаждения с кафе на Земята.

Кафето е неотменна част от ежедневието на почти всеки от нас. Консумирането на тази напитка се е превърнало в ритуал, който съпътства деня ни, независимо дали е натоварен или не, дали е делник или празник. Много от нас просто не могат без кафе.

Животът и професията на Иван Антонов са свързани с кафето от много години. Страстта му към напитката го е отвела до редица дестинации по света, докоснал се е до други култури, опитал е различни видове кафе. Не би могъл да си представи утрото без чаша топло кафе.

Хората трябва да изберат точния микс кафе, който им харесва. Кафето има две основни характеристики: плътност и киселинност. Плътността е свързана с това колко е "силно" кафето и можем да я контролираме чрез количеството. А киселинността е фиксирана характеристика, която не можем да променяме. Тя определя мекотата, сладостта, вкуса на кафето.

Двата основни вида кафе, отглеждани за търговски цели, са Арабика и Робуста. Арабиката е доста по-мека и вкусна, с по-голяма киселинност. Докато Робустата е с твърд, земен вкус, с много повече кофеин, без никаква киселинност. Разликата между двата вида кафе е огромна. Вариантите за консумирането им са два: или да се пие само единият вид кафе - това по-често е Арабиката, или да се направи бленд между двата вида.


Ти лично какво кафе обичаш да пиеш?

Аз пия чиста Арабика, изследвам различни видове. Харесва ми, защото тя не е силно кафе, няма много кофеин в нея, а и мазнините и захарите, които съдържа, ѝ придават сладък вкус и няма нужда да се добавя захар.

Каква машина трябва да си купи човек, за да пие хубаво кафе?

Най-хубавото кафе не се получава чрез машина. Кафето като напитка е открито преди много векове, когато е нямало кафе машини. Те обаче са необходими, за да добием вкусовете на различните видове кафе. Например при приготвяне в джезве температурата е твърде висока и чрез изпаренията се лишаваме от полезните вещества и добрия вкус на кафето. За мен най-доброто кафе е приготвеното по методите от преди векове: зърната се киснат във вода около 18 часа, прецежда се и се пие. По този начин всичко полезно в него се съхранява.

Не бива да забравяме и съхранението на кафето. Преди всичко, трябва да купуваме само зърна - не купувайте смляно кафе! Добре е да го мелим вкъщи непосредствено преди приготвянето му - на мелачка или направо в машината, ако има такава функция. Човек трябва да си купува такова количество кафе, което може да изпие за два-три дни. Кафето се съхранява в контейнер, който го изолира херметически - има голямо разнообразие от тях на пазара. След като едно кафе се изпече, активният му период на развитие е от втория до четиринадесетия ден - тогава то изпуска газовете си, маслата му излизат на повърхността и в края на този период кафето е най-подходящо за консумация.

Откъде идват най-добрите сортове кафе?

Видът Робуста вирее на около 800 метра надморска височина, а Арабика - на около 1800 метра. Най-добрата Арабика се произвежда в Етиопия, Никарагуа, Кения, Колумбия. А майстори на Робустата са Индия, Индонезия, Бразилия.

А ако искаме да си направим собствен бленд, на кафе с какъв произход да заложим?

Тук опираме до вкуса на всеки отделен човек, но аз имам една формула, която винаги води до отличен резултат. Когато смесим две Арабики с една Робуста, се получава страхотна комбинация. Съотношението е 40%:40%:20%. Арабиките са Етиопия и Кения, а Робустата - Виетнам или Индонезия.

За още полезни съвети, за оксиморона безкофеиново кафе и за ролята на кафе културата в съвременния живот, слушайте целия разговор с Иван Антонов в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20