Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптекари във Варна: Замисълът за е-рецептата е добър, но системата не е готова за това в момента

| обновено на 18.10.23 в 11:45
Снимка: БГНЕС

Антибиотиците и лекарствата за диабет вече се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само с електронни рецепти. 

Целта на промените е да се повиши контролът над предписването и отпускането на този вид лекарства и да се ограничи презапасяването с тях или употребата им не по предназначение.

Първоначално ще важат и хартиените рецепти, написани преди влизането в сила на новите правила.

Лекарите могат да издават електронни рецепти през софтуера на служебния си компютър или през специално създаденото мобилно приложение, което беше пуснато през март тази година.

След като лекарят генерира електронна рецепта за пациента, той може да отиде в аптеката и да получи лекарството си, като каже ЕГН и датата на предписване.

Досега електронната рецепта беше задължителна само за лекарствата, които се реимбурсират от Здравната каса и за медикаментите, съдържащи наркотични вещества с жълти и зелени рецепти. 

Какво е мнението на фармацевтите във Варна? Какво се случва с аптеките в центъра на града? Отговорите на тези въпроси потърси репортерът Ваня Славова:

"Замисълът е добър, но системата не е готова все още за това в момента. Много бързо, за пет дена, искаха да е готово всичко. Софтуерите на лекарите не са актуализирани, при нас е голям хаос. Идват грешно изписани рецепти. Изписват едно, а при нас пише друго - ние просто не можем да отпуснем лекарствата, а потърпевши са пациентите. Трябва повече време за подготовка - да има гратисен период, за да могат да свикнат и лекарите, и фармацевтите", коментират аптекари от Варна. 

Хората се презапасяват и си купуват  необходимите лекарства, посочват фармацевтите. "Предполагам, че и на лекарите ще е трудно, докато започнат, особено с по-възрастното поколение, което е свикнало с хартиените рецепти. Засега изпълняваме рецептите, които са с шест месеца давност. Скептични са хората, особено по-възрастното поколение. Така беше и със Здравната каса, но свикнаха пациентите", посочи друг аптекар. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните рецепти. За това съобщиха от Българския лекарски съюз в становище, изпратено до медиите. Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за нейното въвеждане, коментираха от съсловната организация. Централата й е била затрупана от сигнали на лекари и пациенти за неизпълнени рецепти. Фармацевтите отказвали да го направят с обяснението, че предписаният медикамент липсва. Това говори, че при хартиените рецепти те масово са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, категорични са от БЛС.

Според съсловната организация фрапиращото в случая е, че става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. Отказите за изпълнение на е-рецепта засягат дори случаите, в които е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Търговският интерес движи промяната в лекарствената терапия, а българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, заявяват още от БЛС.

„Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици“, категоричен е министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими.

В отговор на становището на БЛС, от Българския фармацевтичен съюз излязоха със своя позиция:

"На 17.10.2023 г. на сайта на Български лекарски съюз излезе публикация относно въвеждането на задължителни електронни рецепти за лекарствени продукти, класифицирани във фармакологични групи „Лекарствени продукти за лечение на диабет“ (ATC А10) и „Антибактериални лекарствени продукти за системна употреба“ (ATCJ01). Българският фармацевтичен съюз подкрепи нормативните промени в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, чрез които се подобрява контрола по предписването и отпускането на съответните продукти.

Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. В този смисъл настояваме да разберем чий точно „търговски интерес“ засягат промените, които дават яснота по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите?

Нали всички искаме процесът по предписване и отпускане да е прозрачен?! Точно дигитализацията на процесите явно показва, че вече отпускане без рецепта не може да се извършва. Предписващият и контролните органи вече получават информация дали и какво точно е отпуснато в аптеката. В този смисъл недоумяваме за какъв „диктат на аптеката“ става дума, когато всички разбраха, че предписващият е този, който определя терапията на пациента и в аптека вече НЕ може да се отпуска друго освен ТОЧНО предписаното от лекаря.

Фармацевтът не може да отпусне лекарствен продукт, с който НЕ разполага.

За пореден път настояваме за нормативното въвеждане на генеричната замяна със съгласието на пациента при задължително предлагане на всички налични алтернативи от фармацевта, за да има по-добър достъп до терапия.

В момента нормативната уредба позволява предписване по международно непатентно наименование (INN) или както е известно сред пациентите „генерично предписване“. Тогава в аптеката фармацевтът може да предложи, а пациентът да получи всички налични алтернативи, които са със същото активно вещество, концентрация, доза, лекарствена форма и същото качество, безопасност и ефективност.

Лекарствените продукти са достъпни, когато са изпълнени четири условия:

-  продуктът да е регистриран в страната

-  да е наличен в аптеката

-  да има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга

-  продуктът да е на поносима за пациента цена.

От издадените електронни рецепти за последните два дни са изпълнени тези позиции в рецептата, който са били налични в аптеката и които пациентът е пожелал да получи. На практика едва сега става видно и до каква степен пациентите се придържат към терапията, предписана от лекарите. Причините за не придържане към терапията могат да бъдат различни, но обикновено са следните:

-  Лекарството не е налично в конкретната аптеката, а понякога и във всички аптеки

-  Терапията е финансово непосилна за пациента

-      Пациентите не спазват предписания режим и доза на прием – или не са разбрали как и кога да приемат лекарствата, или сами го променят по свое желание, понякога и по финансови причини

Всички тези проблеми стават видими само благодарение на дигитализацията на процесите и само чрез електронната рецепта, лекарят може по-добре да контролира терапията на пациента на база на реални и обективни данни.

Никой не е очаквал промените да се случат гладко и безпроблемно.

Фармацевтите за пореден път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на конструктивен диалог с аргументи, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но настояваме да няма връщане към „хибридния модел“, защото както вече стана ясно нищо не е било ясно по отношение нито на предписването, нито на отпускането на лекарствени продукти". 





По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30