Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци на протест с искане за достъп до двора на Професионалната техническа гимназия

| обновено на 27.10.23 в 07:22

Жители на варненския квартал "Победа" организират граждански протест с искането дворът на Професионалната техническа гимназия да бъде отворен и в извънучебно време, за да се ползва за безопасно спортуване на децата от района.

Протестът ще се проведе от 18 часа на ул. „Цанко Дюстабанов “10 (срещу входa на ПТГ). Жители на квартала ще изразят своето несъгласие и пред сградата на Регионалното управление на образованието във Варна на улица "Цар Симеон I"32 в 18.00 часа. 

"Каним Директора на Професионална Техническа Гимназия (ПТГ) -  Варна. Каним представител на РУО - Варна, като представител на Министерство на образованието и науката. Каним представители на Община Варна - Дирекция "Спорт". Каним медиите, за да отразите нашия мирен протест в името на социалната кауза - да могат нашите деца да карат колело, да играят футбол, волейбол, баскетбол, без да се притесняваме за тяхното здраве и живот. Да могат да правят всичко това, но не между колите по паркингите и улиците в квартала, а в прекрасния голям двор на ПТГ - Варна, който в извънучебно време е неизползван, но и недостъпен за общността", призовават организаторите на протеста. 

Те се събраха със същото искане и на 29 юни тази година. "Първия път успяхме да постигнем първата си цел - отваряне на училището за летният сезон, но сега е заключено отново...  Готови сме на всичко за безопасността на нашите деца!", допълниха те. 

От началото на учебната година достъпът за външни лица в двора на гимназията е забранен, след като временно беше използван от жиеещите в района през лятната ваканция.

Владимир Пирев е един от родителите, които организират двойния протест днес – мотивите му:

„Това не е обществен парк, това е училищен двор“, категорична е Милена Миткова – заместник-директор на Професионалната техническа гимназия. Тя изрази подкрепата си за протестиращите и техните искания като ги нарече основатели, но подчерта, че изпълнението им не е в правомощията на ръководството на училището. „Проблемът с парковете не трябва да бъде решаван от училището“, смята Миткова и допълни, че сградите в двора са публично държавна собственост с цел образование.





По публикацията работи: Кремена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17