Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорван балотаж в Добрич. Втори тур на изборите има също в Балчик и Каварна (обновява се)

Задържаха кмета на каварненското с. Белгун по подозрение за престъпление против избирателните права

| обновено на 05.11.23 в 13:41
Снимка: Община Добрич

16.00 часа

Към 16 часа 26.18 % е избирателната активност в община Балчик, като преди седмица към този час беше близо 41. 

В деня, определен за балотаж, избори се провеждат за кмет на община, както и за кметове в селата Кранево, Змеево, Преспа и Църква. Както и миналата неделя, там активността е висока – до този час сходна между 50 и 60 на сто, съответно 50.29% (341 гласували), 60.25% (97), 50% (84) и 53.44% (132).

Право да гласуват днес имат 16 644 избиратели в община Балчик. До момента до урните са отишли 4357, които бяха близо 6800 души.

Припомняме, че изборният ден на първи тур завърши с 51 процента гласували.

Припомняме също, че малко след началото на изборния днес бе преустановена работата на машината в 13-а секция в училище "Антим I" поради технически проблем и там гласуването продължи изцяло на хартия – какъвто всъщност е и предпочитаният начин за упражняването на вота днес. Регистрирани са няколко случая на разписки от машини, които не се четат. На тези избиратели с протокол бюлетината се отбелязва като невалидна и се дава втора възможност за гласуване, обясни председателят на Общинска избирателна комисия – Балчик Красимир Сребков.

Днес е подадена една жалба, която не е свързана с изборния ден, а с изборните резултати от 29 октомври и е срещу избора за кмет на кметство в село Дъбрава. Тя е приета и с кратко становище ще бъде адресирана до Административен съд – Добрич, посочи още Сребков.


38,55 % от имащите право на вот в община Каварна са дали своя глас към 16 часа днес. Общо 4 686-има от 12 157  души са отишли до урните, съобщава Керанка Далакманска. 

В град Каварна гласоподавателите са 9 731. От тях правото си на глас са упражнили до този час 3 654-ма или 37,55%. 

В населените места от имащите право на глас 2 426, своя вот са дали 1 032 или 42,54 %. 

Изборният ден протича в спокойна атмосфера. Той ще продължи до 20 часа. Ако има чакащи, след разрешение на Централната избирателна комисия той ще продължи най-късно до 21 ч.


16.00 ч.

Изборният ден в област Добрич протича нормално и при по-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур на местните избори миналата седмица. Няма регистрирани до момента нарушения на изборното законодателство, информират от Общинските избирателни комисии в Добрич, Балчик и Каварна, където има балотаж.  

Активността в община Добрич при първия тур на местните избори беше най-ниската в страната – 29.51%, като към момента според данните към 11.00 часа в балотажа гласуват още по-малко избиратели. 7.14% е избирателната активност в Добрич, 17.71% в община Каварна и 10.22 на сто в община Балчик. Защо е важно да се гласува: 

По-рано днес стана ясно, че кметът на с. Белгун, Община Каварна, Благомир Станев е бил задържан за 24 часа от полицията по подозрение за престъпление против избирателните права на гражданите.  

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова:


12.30 ч.

Кметът на каварненското село Белгун Благомир Станев е бил задържан за 24 часа от полицията. От Окръжната прокуратура в Добрич информираха, че задържането е по подозрение за престъпление против избирателните права на гражданите и не пожелаха да дадат повече информация по темата. Благомир Станев беше единствен кандидат за кмет на село Белгун на първия тур на местните избори. 

През април 2021 г. след парламентарните избори прокуратурата в Добрич започна разследване по твърденията на Благомир Станев, че е бил пребит в нощта на изборите в присъствието на тогавашния председател на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов. Тогава той беше кмет, издигнат от ГЕРБ, за настоящия си мандат беше кандидат на ПП Новото време.  



10.15 ч.

Вторият тур на местните избори започна нормално в област Добрич. Всички секции отвориха навреме и към момента няма сигнали за нарушения. В една секция в община Добрич е отменено машинното гласуване, тъй като тя не е проработила. В общо 162 секции в Добичко избирателите ще могат да гласуват и с машина. Кмет на кметства днес се избира и в 10 села от четири общини. 

В Община Добрич се очаква оспорвана битка между кандидатите на Местната коалиция Йордан Йорданов и ГЕРБ Красимир Николов. В Община Каварна на втория тур се изправят двама бивши кметове – Елена Балтаджиева от ВМРО и Цонко Цонев от Новото време.  За да се избегне проблемът с големия брой невалидни бюлетини от първи тур, председателят на ОИК Добрич Цонка Велкова призова СИК следното:



За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 166 служители на ОД МВР Добрич, съобщава Мая Щърбанова.


В секция номер 13 в училище "Антим I" в Балчик гласуването ще продължи на хартия заради технически проблем с машината, съобщиха от ОИК. Уведомена е ЦИК. На места активността е същата като миналата неделя, а на други по -слаба, призовават гражданите от секциите да се възползват от правото си да гласуват. В секция първа в Мелницата до момента са гласували 40 души, от които 29 с хартиена бюлетина.
Представителите на ОИК извършват към този час проверка на всички секции. Малко преди 10.00 часа днес те инспектираха работата на трета, четвърта и пета секция в училище "Христо Ботев" в Балчик, където активността е много ниска, за сравнение с миналата неделя, когато пред най-голямата градска секция с номер 3 се образуваха опашки. Превес в гласуването засега взима хартията. Председателят на Общинска избирателна комисия Красимир Сребков с коментар за хода на изборния ден:


9.45 ч.
Балчик е една от трите общини в област Добрич от общо осем, където на втори тур днес се избира кмет, другите две са град Добрич и Каварна. 

На втори тур се избира кмет на кметство в четири балчишки села от общо 10 населени места в областта. Селата, в които избирателите избират кмет на 5 ноември 2023 г.: Змеево, Кранево, Преспа, Църква – община Балчик;   Йовково – община Генерал Тошево;Одърци – община Добричка;  Полковник Дяково – община Крушари;  Каблешково, Орляк, Попгруево – община Тервел.

Първото обобщение на избирателна активност ще е към 11 ч., а след това в  16 ч. и в края на изборния ден в 20.00 часа. В 22 секции от общо 36 може да се гласува и с машини. За кмет на община Балчик с право на глас са около 16 600. На първи тур гласуваха 51 процента, до 11 ч. - 17.57 на сто, а към 16.00 - почти 41 процента.В 36-а секция в село Църква възможност да гласуват за кмет на кметство имат 250 избиратели, в 22-ра секция в Кранево - 680, в 21-ва в Змеево и в 29-та в Преспа - по около 160.  Към първото обобщение миналата неделя до урните към 11 часа в тези села отидоха съответно 21 процента, над 22%, над 26% и  17%.


7.35 ч.

Днес избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура. 

В Добрич ще бъде оспорвана битката на балотажа. Той е между Йордан Йорданов от МК ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД) с 27.21% и Красимир Николов от ГЕРБ с 21.88%. 

В Балчик също ще има балотаж, той ще е между Николай Ангелов от ИК Николай Добрев Ангелов с 48.72% или 3 860 гласа и Парсек Саркис Салбашян от Коалиция ПП-ДБ със 17.01% или 1 348 гласа. На втори тур се избира кмет на кметство в четири балчишки села от общо 10 населени места в областта. Селата, в които избирателите избират кмет на 5 ноември 2023 г.: Змеево, Кранево, Преспа, Църква – община Балчик;   Йовково – община Генерал Тошево;Одърци – община Добричка;  Полковник Дяково – община Крушари;  Каблешково, Орляк, Попгруево – община Тервел.

В Каварна на балотажа ще се явят Елена Балтаджиева от МК ВМРО – БНД (ИТН, БР) с 34.45% или 1 901 гласа, и Цонко Цонев от Новото време с 21.75% и 1 200 гласа.


По публикацията работиха: Валери Великов, Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39

Започва разкопаване на пътя Варна - Златни пясъци, подменят водопровод

Започва подмяната на главния водопровод Варна- Златни пясъци.  Това е чисто нов участстък, който ще облекчи устойчивото водозахранване на вилните зони и Златни Пясъци, каза управителят на ВиК - Варна инж. Веселин Русев. Работата ще продължи 540 дни, обясни Русев. По думите му водопроводът ще стигне до Т-образното кръстовище преди курортния..

публикувано на 30.09.24 в 16:27

Правителственият самолет е кацнал в Ливан, първо евакуират майки с деца

Правителственият самолет, който излетя от София към Бейрут в 13 часа днес, вече е в Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да започне поетапна евакуация на българските граждани, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани. Очаква се първите сънародници да кацнат на летище..

публикувано на 30.09.24 в 15:48

Оранжев код за опасно време за части от Варненска и Добричка област утре

Оранжев код за опасно време заради силния вятър е обявен за Северното Черноморие и част от област Добрич. Времето през нощта и утре до обяд ще остане облачно с  краткотрайни валежи от дъжд и много силен вятър от северозапад, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.  Над останалата част от района облачността..

публикувано на 30.09.24 в 15:36

Влаковете ще се движат с променено разписание от 1 октомври

"Български държавни железници" (БДЖ) въвежда промени в разписанието на влакове, които се движат в различни участъци на страната, като целта е оптимално използване на подвижния състав на дружеството в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт. Това съобщи на интернет страницата си националният железопътен превозвач...

публикувано на 30.09.24 в 14:38

Авиоотряд 28 лети към Бейрут, за да прибере българите от Ливан

Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут, за да евакуира българите от Ливан. Справка в сайта flightradar24.com показва, че правителственият самолет лети над територията на Турция към 14.00 часа. Преди час самолетът е излетял от София по направление Бейрут, съобщава БГНЕС.  Тази сутрин при министър-председателя Димитър Главчев се проведе среща по повод..

публикувано на 30.09.24 в 14:08
Снимката е илюстративна.

РЗИ-Добрич: Водата в Каварна не е годна за пиене

Водата в Каварна не е годна за питейно-битови нужди, информират местните власти. Взетите проби от Регионалната здравна инспекция показват отклонение от нормите по микробиологични показатели. Изследването на водата, извършено от здравните власти на 24 септември, в зона за водоснабдяване Каварна, показва отклонения по микробиологични показатели –..

публикувано на 30.09.24 в 13:55