Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна подписа меморандум за разбирателство с УНИЦЕФ

Община Варна и УНИЦЕФ-България днес подписаха Меморандум за разбирателство. 

Подкрепа на всички дейности, които засягат децата, декларира кметът Благомир Коцев при подписването на документа, съобщиха от кметската администрация. 

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн изрази удовлетворение по повод подписването на документа, като подчерта, че досега партньорството с общината е било по отношение на децата от Украйна, които трайно се установиха във Варна, но има и редица други програми, по които двете институции да задълбочат контактите си.

От 2015 година в три пилотни града – София, Шумен и Монтана, работят детски центрове за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“. В тях деца и родители в риск получават основни социални и здравни услуги на едно място, без да се лутат от институция на институция, разказаха представителите на УНИЦЕФ и подчертаха желанието си и град Варна да бъде включен в разширяване на тази услуга.

Кметът Благомир Коцев запозна представителите на УНИЦЕФ с работата на Дирекция „Превенции“ към Община Варна, които ще бъдат надежден партньор на организацията. По думите му, те са пример за отлично работеща структура по отношение информираността на учениците за опасностите от употребата на наркотици, трафика на деца и др. Към работата на дирекцията са съпричастни десетки доброволци в ученическа възраст, които директно разясняват тези проблеми на съучениците си, разказа още кметът.

Кристина де Бройн постави и два неотложни проблема по отношение на украинските деца във Варна. Ученици, които са настанени в различни бази в курорта „Златни пясъци“, изпускат първия учебен час заради късния час на тръгване на първия автобус по линия 109 според зимното разписание. Заместник-кметът Павел Попов, в чийто ресор са образованието и социалните дейности, се ангажира да разреши този въпрос.

Друг проблем, на който също ще се търси решение, е предоставянето на свободно помещение с удобна локация за нуждите на украинските деца, където те да прекарват времето си след училище и да се общуват със свои връстници от Варна. Кметът посочи, че в началото на мандата си намира Варна с недостатъчна материална база и неравномерно разпределени на територията на общината училища спрямо нуждите на гражданите, но екипът му вече се е заел с решаването на този проблем. Процесът ще е дълъг, ще изисква държавно и европейско финансиране, а нашата задача е да изградим структурите в екипа, които да осигурят този ресурс за града, подчерта още Коцев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54