Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна чешмяна вода в заведенията - кога ще се предлага и у нас?

През 2018 г. Европарламентът излезе с план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

Няколко предприети кампании в годините доведоха само до "няколко лястовички" сред заведенията в страната, в които могат да ти сервират чешмяна вода, но в същото време е практика да ти се откаже такава, ако поискаш. 

Принципно чешмяна вода не би трябвало да бъде отказана на никой клиент. В противен случай говорим за липса на опит в бранша и за дефицит на човечност. Много хора просто не искат да ползват бутилирана вода, коментира за Радио Варна Николай Танчев от Фондация "Гея".

Чешмяната вода е добра възможност за хората да ползват чиста вода и това е право на всеки един човек. Съвсем резонно е в заведенията за хранене да се предлага вода - дори заведенията да искат да печелят от това, каза още Танчев. По думите му, в почти цяла Европа, когато седнете на заведение, можете да получите вода, за която не плащате. 

Чешмяната вода е здравословна, тя идва от проверени източници, подчерта Танчев. Това, което виждаме при нея е, че тя е годна за консумация. Това, което не винаги можем да разберем при бутилираната вода обаче е какъв е нейният път - през складовете, през открития превоз, до момента, в който консумираме вода със съмнително качество, допълни той. 

Достъпът на човек до чиста вода трябва да е цел на всяка една институция, категоричен е Николай Танчев. В случая органите на правителството са тези, които трябва да се застъпят за интегрирането на чешмяна вода по заведенията. Не толкова заведенията и техните политики за печалба трябва да са определящи, а националните институции, които да гарантират това фундаментално право на гражданите, посочи Танчев.

Целия разговор с него може да чуете в звуковия файл. А какво е отношението по темата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация? Отговора очаквайте в следващите дни в програмата на Радио Варна. 


По публикацията работиха: Доротея Николова, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Това е денят на игрите по огън (нестинарството). Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. По време на император Константин..

публикувано на 21.05.24 в 06:10

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  21.05.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 21.05.24 в 06:05

Слънчев вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури между 21° и 26°, по крайбрежието 17°-22°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Температури , измерени 6 часа :  Варна и Нос Калиакра 14 ,..

публикувано на 21.05.24 в 05:56

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55