Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Варна за 2024 година - близо 770 млн. лева

Снимка: Нина Милошевич

Бюджетът на община Варна бе приет по време на 8-ото заседание на Общинския съвет. Предстои администрацията да отрази всички корекции и промени, които бяха гласувани по време на сесията през последните два дни.  

Макрорамката на бюджета е в размер на 764,2 млн. лева, от тях 56,5 млн. лева са осигурени от европейски програми. Общинският съвет на Варна прие Бюджет 2024 с 30 гласа „за“, 16 „въздържал се“ и един „против“ след близо 15-часови дебати.

"Взехме правилното решение. Всички, които мислят за Варна, трябваше да намерят начин този бюджет да бъде приет. Вие сте избрани от варненци, за да защитавате техните интереси. Това са парите на варненци", обърна се кметът на Варна Благомир Коцев към общинските съветници и ги поздрави.

Видяхме, че когато ние имаме различия, в крайна сметка успяваме да ги изгладим. Искрено се надявах днес да имаме пълен консенсус и единодушие, но за съжаление няма. Видях поведение, което приличаше на поведението на сина ми, който е на една годинка, каза още той.

Бюджетът възлиза на 764,2 млн. лв. В рамките на обсъжданията бяха направени вътрешни преразпределения, но макрорамката на бюджета не беше променена. Общината прогнозира 369,1 млн. лв. собствени приходи, което е 52% от общите постъпления. Очакваните приходи за делегирани от държавата дейности в местната хазна са 338,5 млн. лева. 56,5 млн. лв. ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми. 

Три са основните приоритети, залегнали в документа – "Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица", "Варна – град на хората. Град без периферия" и "Варна – град на растежа и иновациите. Град на инвестициите".

С най-голям относителен дял в бюджета е функция "Образование" – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лв., с 23,9 млн. лева повече в сравнение с предходната година. Над 14,6 млн. лева ще бъдат инвестирани в подобряване на образователната инфраструктура и създаване на модерна материално-техническа база за образование и кариерно развитие. Във финансовата рамка е заложено увеличението средно с 8,4% на заплатите на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование.

Капиталовата програма е в размер на 206 млн. лева. От тях почти 161 млн. лева са предвидени от бюджета на общината, а останалите – по оперативни програми и проекти. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лева, а за благоустрояване на междублокови пространства – около 32,6 млн. лева. Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски райони.

За здравеопазване в общинския бюджет тази година са предвидени 41 млн. лева. В резултат на разискванията в комисиите средствата са с 2,2 млн. лева повече спрямо първоначално заложените и с 4 млн. лева повече спрямо бюджета за 2023 г. Увеличен е бюджетът на общинската инвитро програма, средствата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 000 лева. За еднократни помощи за лечение в местната хазна са осигурени 288 000 лева. Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети във варненските детски и учебни заведения. Капиталовата програма по това перо е в размер на 4 млн. лева. От тях 1,34 млн. лева са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт на открито.

С близо 40,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Социалната програма, която обхваща голям кръг от потребители на социални услуги, възлиза на 5,8 млн. лева. За асистентска подкрепа, включваща почасова социална услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лева. 

За социални помощи Община Варна е планирала 230 500 лева. 

В бюджета за 2024 г. са заложени също средства за увеличение на работните заплати в социалните заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи социални услуги.

Макрорамката на функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" е в размер на 200 млн. лева.

В тази сума влиза план-сметка "Чистота" в размер на 47 млн. лева. За основен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лева. Сред по-крупните обекти са: реконструкция на част от бул. „Ал. Москов“ за 4,7 млн. лева, ремонт на бул. "Девня" – от бул. "Ат. Москов" до бул. "Република" за 9,1 млн. лева и от бул. "Васил Левски" до ул. "Преслав" за близо 2 млн. лева. Предвидено е и разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще струва 8,9 млн. лева.

Бюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на около 26,5 млн. лева. Над 4,4 млн. лева са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, чиито домакин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „Култура“ тази година са в размер на 1,8 млн. лева.

Общо за спорт през тази година са планирани 11,7 млн. лева. От тях около 2 млн. лева са заделени за програма "Спорт". 

С тях общината ще подпомогне спортни събития – международни, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески състезания и турнири, студентска универсиада. 

По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17