Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жикле + Милко Божков = Удоволствие за сетивата

Варненската галерия A&G Art Meeting открива сезон 2024-а с интересна експозиция – „Жикле +“ на художника Милко Божков. Почитателите на изкуството ще могат да видят подбрани творби от различни периоди в разнообразна техника, представени като giclée и дорисувани на ръка. Някои от тях изобщо не са показвани във Варна.

Откриването е днес, 20 март, сряда, от 18 часа на ул.“Любен Каравелов“ 8.

Авторът разказва за значението на "Giclée": "Това е общоприет термин, описващ висококачествени принтове на художествени произведения или фотографии. Използва се професионален мастилено-струен печат върху архивни материали и архивни пигментни мастила". 

Божков сравнява техниката с космически кораб, който работи с 13 различни цвята и качеството е изключително. Използват се най-качествените архивни 100% памучни хартии на Hahnemühle, допълва издателят Методий Петриков.

Giclée арт принтовете на картини на Милко Божков са с музейно качество и запазват напълно оригиналните си цветове минимум 150-200 години. 

Част от изображенията са чисти принтове – направени са общо 10 отпечатъка, като в изложбата са представени 5-ите броеве. Авторът разказва, че по-голямата част от картините не са чиста репродукция, а са доработени. Той е рисувал върху памучната основа на принта, без да променя изцяло визията и смисъла на творбите. Използвайки акрил, акварел, маслен пастел, цветни моливи, на места и перфорация, Божков добавя към тях допълнително значение. По този начин всички дорисувани принтове се превръщат в напълно нови оригинали, с доразвити и обогатени първоначални идеи.

"Художникът има това качество – да помни как точно е нарисувал всяка своя творба – помня ги всички четка по четка. Опитах се да вляза отново в този мисловен и емоционален процес и да добавя още нещо към него, така че тези, които са виждали картините, да намерят нещо ново, което да ги заинтригува", споделя Милко Божков.

По време на откриването на „Жикле+“ ще бъде представен и новоиздаденият албум на художника. Той е луксозен, двуезичен - на български и английски език, и включва 135 творби на Милко Божков от ученическите му години до наши дни. Подборът на произведенията е направен от поета Борис Христов и издателя Методий Петриков. По думите на художника е много по-добре да разбереш как те виждат другите хора и да ги оставиш да изберат това, което според тях е най-добро.

Милко Божков допълва, че няма желание да прави мащабен представителен каталог. Той има над 2500 картини, 5000 рисунки, 200 графики. Селектирането им би отнело над половин година. "Имаме по-важни неща. Такива хубави вина имаме да изпием. Все още имам удоволствието да рисувам. Когато ми изчезне меракът да го правя, тогава може да направя каталог", коментира Милко Божков.  

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл: 



По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30