Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Дянкова и Тино участваха във видеоклипове на Руското училище


50-годишен юбилей празнува варненското Средно училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин". Известно като „Руското“, днес училището дава възможност за усвояване и на четири западноевропейски езика - английски, немски, френски и италиански. В момента там се обучават над 1 500 ученици от първи до дванайсети клас. От началото на календарната 2024-та г. много бивши възпитаници и преподаватели започнаха да се събират и обменят снимки, документи и лични спомени от времето на пребиваването им в училището.

Свои истории от училище, спомени и пожелания в специални видео интервюта разказаха златното момиче от Токио-2020 Симона Дянкова, музикантът и певец Тино, актьорите Ина Добревапозната ни от телевизионния сериал "Господин Х и морето“ и постановки на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Никола Мутафов, известен от театралната сцена и както д-р Пенев от сериала "Откраднат живот", син на доайена на варненския театър Михаил Мутафов.

Интервютата направиха учениците Мартина Рашкова, Пламена Атанасова и Кристиян Колев. За това предизвикателство ги подготви журналистът от БНР-Радио Варна Мариела Димитрова, а записите бяха реализирани в телевизията на Медицински университет-Варна MU-Vi.tv.

Олимпийската златна медалистка Симона Дянкова, която е учила в  Средното училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин" до 12-ти клас и го е завършила с отличие, сподели, че формулата за успех винаги е една: „Ако искаш нещо - винаги има начин, оправдания може да си намериш много, но щом си го решил, трябва да дадеш всичко от себе си. И няма невъзможни неща, щом аз съм се справила, значи всички могат“. 

Ина Добрева разказа защо класната й в 8-ми подготвителен клас по „Френски език“ г-жа Диляна Маринова остава много скъп човек в живота й. „Тя запали в мен любовта към френския език. Впоследствие за първи път, когато правих театър беше на френски език в Руското училище, когато актьорът Валентин Митев беше сформирал училищна трупа. По някакъв начин френският език и театърът вървят ръка за ръка за мен и до ден днешен. Помня и г-жа Зоя Колева по „Математика“, която много ме подкрепяше, въпреки че аз, особено след 10-ти клас проявявах повече интерес към други дисциплини и се развивах в друга посока. Много неща съм научила от нея чисто човешки. Мисля, че това е най-важното нещо, което се случва в гимназията – учиш се да бъдеш човек. Няма да забравя, в деня на дипломирането ни, беше еуфория, подаряваха се цветя. Срещнах я, подарих й цвете, прегърнах я и ми направиха впечатление обеците й. Много спонтанно й споделих, че са страхотни. И тя ги свали и каза: „Вече са твои“. Пазя ги до ден днешен като скъп спомен (виж снимки)“, разказа актрисата Ина Добрева.

Актьорът Никола Мутафов сподели, че в крайна сметка, това че е от театрално семейство е повлияло на избора му на професия „Дълго време се бунтувах срещу родителите си и не бях стъпвал в театър, занимавах се с математика и други неща. Но, в крайна сметка гледах едно представление на Стоян Камбарев във варненския театър „Майката. Васа Железнова 1910“ и то преобърна някак си целия ми мироглед“. Синът на Михаил Мутафов сподели с усмивка, че в училище са му се случили много първи неща – първи приятели, първи любови, първи сбивания с Наско от втори „б“ клас. Помня госпожите от началното училище Димитрова и Запрянова, те ни бяха „другарки“ тогава. Пожелавам на всички учители да продължават да се интересуват от децата, смятам че това е една изключително благородна професия“, отбеляза актьорът.

Тино от своя страна отбеляза, че е съчетавал страстта към свиренето с училището, благодарение на разбиращите учители в Средното училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин". "В гимназията са годините, в които оформяме бъдещия си мироглед, интересите си и много често учениците завършват 12-ти клас без да знаят накъде да се насочат. Аз помня, че учителите в нашето училище помогнаха за това. Разбира се, не са ни позволявали да пренебрегваме предметите, но подхождаха с разбиране, виждаха, че щом полагам усилия, внимавам в час, помня какво е преподавал учителят и имаш интерес, не изискваха да стигаш до някаква крайност, а сам да решиш колко от времето си за какво да отделяш. Най-добрите учители, които помня са тези, които имаха жив интерес към предмета си като г-н Мартин Вълчев по „История“. При него аз нямах нужда да вадя учебника от раницата, той така преподаваше, че аз помнех всичко и то със жив интерес“, сподели Тино. "Тренирах баскетбол и ако не се бях откъснал, може би щях да продължа в тази посока, защото се справях добре на тренировки. Участвал съм само на 2-3 състезания, и всеки път имах убийствена предстартова треска, каквато в музиката никога не съм имал," разказа още Тино. Музикантът пожела на учениците и на учителите да бъдат смели. "На учениците – смело да развият своя интерес, защото това е много по-сигурният път, другият е сигурен към нещастието и неуспеха. Смелост и за учителите да не подрязват тези крила и да се доверят на този интерес, на този оформящ живец на тийнейджърите, който ще създаде пътя  на ученика след завършването. Защото, в крайна сметка, училището трябва да даде път“, допълни Тино.

Кулминацията на честването ще бъде големият празничен концерт „Духът български. Съзиданието“ на 15-ти април в Двореца на културата и спорта, от 18 часа. Специалните гост-изпълнители ще са Деси Добрева с нейният ансамбъл и Тино.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30