Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилду Карвальо: Обичам Варна!

| Интервю

Жилду Карвальо е от Луанда, столицата на Ангола. Той е на 28 години, а преди 6 години желанието му да стане моряк го отвежда до Варна, където завършва Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" със специалност "Корабни машини и механизми". До края на годината му предстои да се качи на първия си рейс, а докато е на сушата се е отдал изцяло на другата голяма страст в живота си - музиката.

В Ангола има една радиостанция - Mix FM, която излъчва само хаус музика. Преди 11 години я чух за първи път и на момента се превърна в любимата ми програма! Влюбих се в хаус музиката и много скоро у мен се породи желанието аз самият да започна да създавам такава. След известно време започнах да пускам музика като диджей, а малко след това започнах и да продуцирам собствени парчета. Другата голяма причина толкова силно да обичам музиката е фамилията ми - майка ми, лелите и баба ми - всички те обожават музиката! И именно в нея аз открих начин да изразя себе си пред другите.

Понастоящем Жилду е един от активните диджеи във Варна и артистичният му псевдоним Gildo Krasty присъства върху плакатите на много клубове. В сетовете си включва основно музика от африканския континент - както традиционни стилове, така и съвременни - като афро хаус и други. Понякога включва и бразилска музика, която по един или друг начин е повлияна от африканските музикални традиции. Но любопитен момент от първите месеци на пребиваването на Жилду във Варна е сблъсъкът му с българската музика.

Когато пристигнах, първото нещо, което направих, е да се запозная с българската музика. Посетих някои клубове, поразпитах хората каква музика слушат и така се запознах с... чалгата. Отначало приех, че това е традиционната музика тук, но в последствие ми се изясниха нещата. Така или иначе, първите партита, които направих във Варна, бяха в чалга клубове!

Жилду много харесва България и в частност Варна, където се е установил. Намира града за спокоен, а хората в него - за щастливи. Радва се, че го приемат много добре, и освен сънародниците му от Ангола, пристигнали заедно с него, и други чуждестранни колеги от Военноморското училище, средата му на общуване включва и много българи. Смята, че с тях е редно да комуникира на български език и полага големи усилия в изучаването му.

Варна е чудесен град, особено през лятото. Тогава градът се посещава от много хора от всички краища на света и се превръща в страхотно място. Море, партита и хубави хора - това са нещата които обичам, а тук ги има в изобилие!

Какво още сподели Жилду Карвальо за музикалните си влияния, за експанзията на африканската музика по света и за бъдещето си във Варна, чуйте в интервюто с него чрез плейъра в началото на статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35