Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да гори гората над кв. "Повеляново" в Девня

Пети ден продължава да гори гората над квартал "Повеляново" в Девня. Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен. Допълнителна трудност създават високите температури и силния вятър през последните дни, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. 

Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 на 30 март 2024 г. в 13 часа. Веднага екипи на Държавно горско стопанство в Суворово и пожарната тръгват към гората над Повеляново. Огънят е тръгнал от широколистна гора, но бързо се прехвърля към иглолистната. Пожарът е низов, гори горска мъртва постелка, като към момента са нанесени поражения на над 120 декара. 




Още първия ден кметът на Девня Свилен Шитов осигурява фадроми, за да се пресече фронта на огъня. В неделя в 7.30 часа той изпраща към трудния район и булдозер, но заради наклона на терена в голямата си част гасенето продължава на ръка – с тупалки и гръбни пръскачки. Пожарът е почти загасен, но по обяд температурата отново достига 30 градуса и това възобновява горенето на мъртвата постелка. Гасенето на огъня продължи и на 1 и 2 април, като силният вятър през последните затрудни още повече работата на хората.

Днес борбата с огъня продължава, като към горските от ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба, ДГС-Варна и ДГС-Добрич ще се включат и служители от други стопанства, допълват от Североизточното държавно предприятие. 

Пожарът се е възобновил заради вятъра, но е слаб и няма опасност, съобщиха за Радио Варна от екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който е на място. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Променливо време в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, която ще е по-значителна над Югоизточна България. Там е възможно на изолирани места да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 04.07.24 в 05:50

Аптеки прекратяват договорите си с НЗОК

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК . По същото..

публикувано на 04.07.24 в 05:50
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които..

обновено на 03.07.24 в 21:36

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД , което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.  Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети..

публикувано на 03.07.24 в 16:15

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40