Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: На иранската ракетна атака трябва да се отговори умно

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети, предаде БНР. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност.

Атаката няма да остане без отговор, заяви началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви, въпреки че Иран сигнализира, че смята въпроса за приключен. Халеви обаче не уточни курс на действие, нито посочи времева рамка.

На частна среща с министри от своята партия "Ликуд" израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде израелското радио "Кан". Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът.

Израел е обещал да информира съюзника си САЩ, преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар, съобщават още от радиото.

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани призова за сдържаност в Близкия изток на фона изостреното напрежение между Техеран и Тел Авив. "Насърчаваме всички усилия за спиране на разширяването на зоната на конфликта", заяви той в началото на срещата си с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

Ирак е от малкото съюзници едновременно и на САЩ, и на Иран. През иракското въздушно пространство минаваше основният маршрут при безпрецедентната атака на Иран с дронове и балистични ракети срещу Израел.

Иракски официални лица твърдят, че Иран ги е информирал, както и други държави в района, преди нападението. Байдън заяви, че Вашингтон е ангажиран със сигурността на Израел и с прекратяването на бойните действия в Газа и добави, че партньорството между САЩ и Ирак е ключово.

Външните министри на страните от Европейския съюз заседават извънредно днес във видеоконферентна среща, за да обсъдят ситуацията в Близкия изток след нападението на Иран срещу Израел, съобщава БНТ. 

Дипломатическите усилия на Брюксел са насочени към деескалация на напрежението в региона. Държавите от ЕС категорично осъдиха ударите на Иран, но настойчиво призовават Израел да не отвръща на иранската атака.

Очаква се първите дипломати на общността да обсъдят и налагането на нови санкции срещу Техеран.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че те ще бъдат свързани с иранските програми за дронове и ракети.

ЕС вече е въвел поредица от санкции срещу Иран, включително за иранската ядрена програма, за нарушаване на човешките права и за доставката на дронове за Русия, които се използват във войната срещу Украйна.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55