Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 25 май избирателите подават заявление за гласуване по настоящ адрес

Снимка: БТА


До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съобщават от Централната избирателна комисия.

При подаване на едно заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес, избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за членове на Европейския парламент и за гласуване за народни представители), ако има избирателни права и за двата вида избори.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ - https://regna.grao.bg/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК представя образците на бюлетините за вота 2 в 1

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9 юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:31

Как ще гласуват карантинираните на 21 ноември

Карантинираните на 14 ноември няма да подават заявления за гласуване на 21 ноември, те автоматично ще бъдат включени в списъците, ако продължават да са под карантина или задължителна изолация в изборния ден. Хората, поставени под карантина или задължителна изолация след 14 ноември 2021 г. могат да подават заявление за гласуване с ПСИК и ще..

публикувано на 18.11.21 в 10:23
Ваня Нушева

Броенето на контролните разписки създава рискове за изборния процес

Решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от машините във всички секции на предстоящите избори представлява дописване на Изборния кодекс. Това създава редица рискове за изборния процес, които могат да го компрометират допълнително. Мнението е на Ваня Нушева , преподавател по избирателни системи и избирателна администрация в Катедра..

публикувано на 04.11.21 в 07:43

Предизборни нагласи в Генерал Кантарджиево

Животът на село се стяга от година на година,  споделят хората от аксаковското село Генерал Кантарджиево. " Колко пенсии получаваме и с толкоз пари как смогват тези хора, те си знаят. Рядко хора имат животни да гледат - кокошки, овчица, мляко...Пенсиите 350 - 400 лева, за Европа е срамота. Заплатите на депутатите - 12 хиляди лева. Как ще се сравняват..

публикувано на 22.10.21 в 07:47