Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

70
ПГГСД "Н.Хайтов", Варна
Снимка: Д.Дончева

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи – днес са 19 кабинета, 8 работилници, 4 машинни отделения, физкултурен салон, спортни площадки и всички съвременни технологии. В двора преди няколко години сътвориха и парк – дендрариум с над 80 вида дървета и храсти. Учениците се обучават в специалностите мебелно производство, интериорен дизайн, парково строителство и озеленяване, горско и ловно стопанство, производство на тапицирани изделия, реставрация на стилни мебели и дограма. През 2016 година е въведено дуалното обучение, което се развива успешно и днес.  Чрез него учениците съчетават теорията с практиката, като работят във фирми, с които гимназията е сключила договори, получават и възнаграждение, както и готовност да започнат работа веднага след като завършат средното си образование.

Директор на училището вече 30 години е Мария Георгиева. По повод годишнината заедно с нейните колеги са подготвили  богата програма, която започна още миналата година. Най-вълнуващата част е днес – съборът на възпитаниците на училището.



През 2024 година се навършват  105 години от рождението на патрона на училището Николай Хайтов. Не случайно гимназията носи неговото име. Самият Хайтов е завършил курс по лесничейство в Лесовъдния отдел на Агрономическия факултет в Софийския университет през 1943 година. Работил е във величествената Родопа планина и от там се раждат неговите разкази. Разказите на писателя са живи и днес, а „Дивите разкази“ бяха вдъхновение за конкурс по дърворезба, в който за втора година се включиха учениците.

Нормално гимназиално училище – така може би изглежда гимназията по дървообработване за хората, които не са влизали в нея. Но…истината е друга. Един от най-дългогодишните преподаватели в гимназията по дървообработване е преобразил вътрешното пространство с красиви дърворезби и интарзии. Разбира се с помощта на учениците и свои колеги. Идеята е на преподавателя Димитър Досев, който я осъществява от 1984 година. Днес господин Досев е на 72 години и все още работи в училището. А благодарение на него учениците все още изучават тънкостите на дърворезбата.



Училището е второто семейство за учителите от гимназията по горско стопанство и дървообработване във Варна. Без да е математик, човек лесно може да пресметне, че по-голямата част от живота на следващите ни събеседници е преминал именно в училището, защото всички освен, че сега са учители в него, са били и негови ученици. Чуйте Веселина Добрева, която е учителка по специална теория:

Преподавателят по учебна практика Живко Митев, който учи децата на тапицерство:

Станчо Атанасов, учител по учебна практика в мебелното производство:



Какво е едно училище без неговите ученици? В гимназията се гордеят с постиженията на своите възпитаници – подредили са всички отличия на специални витрини, които с времето стават все повече. За избора на училище и бъдеща професия споделиха Генчо Панайотов, Теодора Цветанова и Симеон Янев:






Съборът на възпитаниците на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ е днес от 10.00 часа в двора на училището. Не е случайна датата на срещата – 11-и май  е църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий – празник, който бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май.

Честит празник на всички!

По повод вековния юбилей, училището вече има и химн. Автор на текста е Станка Иванова, музиката и изпълнението на Теди Генев.



Снимки: Димитрина Дончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43