Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

Шампионите на България - Zentix, летят днес за град Бодо, Норвегия, където ще се проведе тридневно състезание с отбори от цял свят

| обновено на 13.05.24 в 08:13

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия.

Това е отбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас. 

След класирането на първо място в FIRST® LEGO® League България, Zentix ще представят страната ни на Европейския шампионат по FLL роботика (OEC) в град Бодо, Норвегия, европейска столица на културата за 2024-та година. Финансирането на участието се покрива от Община Бургас. Отборът заминава днес за Норвегия. 

На състезанието Open European Championship FLL Bodø 2024, организирано от FIRST Scandinavia, ще вземат участие над 50 отбора от цял свят. Това са ученици на възраст между 10 и 16 години, като има представители от всички континенти. Състезанието събира поне 12 отбора, шампиони на страните си, както и техни подгласници. 

Състезанието ще се проведе в три дни, от 14ти до 16ти май 2024г., като отборите се състезават в четири категории: “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. Във всяка от категориите ще бъдат излъчени по трима победители, и трите отбора, събрали най-много точки общо в четирите категории, ще бъдат наградени като големите победители на OEC Bodø 2024. Състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2:30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Мисиите на робота включват - взимане, прибиране, пренасяне, преместване, избутване, натискане или повдигане на модели, построени от лего части, които са закрепени или свободно поставени върху цветно състезателно поле. Отбор Zentix спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Той се проведе на 20 април 2024 в Бургаския свободен университет, организан от Център за творческо обучение и Община Бургас. 

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. В периода от 21ви април до 12ти май, отбор Zentix усилено работи в учебните зали на училище по роботика Robopartans Варна, където са дългогодишни ученици, за да представи достойно България. Бяха направени много промени и подобрения в играта с роботите и от 390 точки през април, Zentix вече могат да събират по 505 точки на състезателното поле. За целите на изследователския проект отборът преведе представянето си на английски език и създаде прототип на автобус, изрисуван с графити, и проведе анкета сред учениците, свързана с проблемите с градския транспорт

По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вайбър с тематични стикери за 24 май

Със специални 12 стикера във Viber ще бъде отбелязан Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На тях по новаторски начин, комбиниращ чистота на изображението, любов към българската литература и елегантно чувство за хумор, художникът Дамян Дамянов успява да предаде любовта ни към езика...

публикувано на 23.05.24 в 18:54

Обелиски от стиропор сред атракциите на фестивала "БУНА" тази година

Обелиск от стиропор и Черно море от битум – тези и други творения на съвременното визуално изкуство ще виждат варненци в различни места в града в рамките на фестивала „БУНА“ тази година.  Откриването на най-големия фестивал за визуално изкуство в България ще бъде в 13 часа утре, 24 май, на стълбите на ул. "Дръзки".  Церемония по откриването на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50

В ОУ "Цар Симеон I" откриха барелеф на патрона си

Откриха барелеф на цар Симеон I в едноименното основно училище във Варна. Произведението е дело на скулптора Николай Нинов. За осъществяване на идеята за скулптурата на владетеля, чието управление е наричано "Златният век" и е белязано от разцвета на книжнината, приноса са си дали десетки дарители. Идеята започна през декември 2022 година на коледен..

публикувано на 23.05.24 в 16:40

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят.  Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата..

публикувано на 23.05.24 в 14:00

Млади художници на графити се захванаха да почистят драсканиците в Добрич

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити се заеха със задачата на почистят обществените сгради в Добрич , които с надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите,..

публикувано на 23.05.24 в 12:23

Онлайн търговци прикриват произхода на стоки

Онлайн търговията е като един голям необятен океан, който предоставя удобства за потребителите, но от друга страна крие и рискове. Един от тези рискове е, ако потребителят попадне на стока, която онлайн търговецът представя под свой бранд, но всъщност е закупена на ниска цена от страна извън Европейския съюз. За подобни нелоялни практики..

публикувано на 23.05.24 в 09:02