Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа.Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен.Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

Иконите в колекцията на РИМ-Добрич са събирани от православни храмове в над 20 населени места в Добричка област. Те са били в извънкултова употреба в момента на събирането им. Престояли са десетилетия в различни помещения на храмовете и при намирането им повечето са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ-Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват постоянната експозиция на Отдел „История на българските земи XV-XIX век” на РИМ-Добрич в зала „Възраждане”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ-Добрич за съхранение, реставрация, изучаване и популяризиране. Те са статут на движими културни ценности, признати са за част от националното иконно богатство.

В Музея на религиите ще бъдат експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от 17-и век, „Исус Христос на трон” (18. век), рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” (19. век) с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери (18 в.), надиконостасен кръст (19. в.) и йерусалимия от края на 19-ото столетие. 12 информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09

The Center представя най-новия си танцов спектакъл във Варна

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – "RGB". Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. "RGB" e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо..

публикувано на 08.06.24 в 15:40

Анатолий Станкулов и приятели благотворително в Балчик за изложбата „Изкуство в помощ на изкуството“

От 10 до 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик ще бъде експонирана изложба, част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“. Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на..

публикувано на 07.06.24 в 15:42
Двореца в Балчик

Тържествена вечер, посветена на чешката култура в Балчик

Чешките дни на културата, които се провеждат в Балчик от 1 до 9 юни, тази вечер ще бъдат официално закритие от 17.00 часа в галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на Държавния културен институт „Двореца“ с Чехия и нейната история е култура е дългогодишно, като през 2024-а се отбелязват десет години от творческото и институционално партньорство със..

публикувано на 07.06.24 в 15:41

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 06.06.24 в 17:05

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40