Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро

Снимка: БГНЕС

Преди повече от две години "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора си с "Булгаргаз". След забавяне от този 2-годишен период, новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от "Газпром" за над 400 милиона евро.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от БГНЕС.

Претенцията на "Булгаргаз" първо ще бъде претендирана към "Газпром Експорт", като ще бъде даден кратък срок за доброволно постигане на съгласие. В случай, че такова не бъде постигнато, ръководството на "Булгаргаз" ще заведе арбитражно дело пред арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж.

Служебният министър на енергетиката поясни, че срокът, който "Булгаргаз" ще даде на "Газпром Експорт", е изключително кратък, тъй като има повече от две години забавяне за уреждането на въпроса.

"Не повече от месец да им се даде за постигане на споразумение", добави Малинов.

Руската компания спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната в Украйна. 

Ресорният министър съобщи още, че турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 млн. евро за България през месец юни.

В края на април министърът пътува до Турция, за да преговаря с фирмата, тъй като стана ясно, че договорът е неизгоден за България. 13-годишният договор е на стойност над 2 милиарда долара и беше подписан от служебния кабинет на Гълъб Донев.

13 компании са заявили желание да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат изграждането на ветрогенератори край 15 села в Добричко

Обществено обсъждане ще се проведе днес в Община Добричка във връзка с инвестиционно намерение за добив на вятърна енергия. Обсъждането е инициирано от кмета на общината Соня Георгиева, информира кореспондентът на БНР в Добрич Мая Райнова.. Инвестиционното намерение за разполагането на вятърни електроцентрали изисква според процедурата..

публикувано на 12.06.24 в 06:28
Плаж Велека

Морската вода по Черноморието е по-топла от обичайното за юни

Морската вода по българското Черноморие е по-топла от обичайното за месец юни. В момента тя е със стойности около 23-25 градуса, които обикновено се достигат в началото на астрономическото лято. Това сподели пред „NOVA“ климатологът Симеон Матев.  По думите му целият световен океан отбелязва рекордно високи температури 14 -и пореден месец. Той..

публикувано на 12.06.24 в 06:15

Къде няма да има ток на 12 юни

Заради неотложни ремонти без ток днес ще са: - от 9 до 17 ч. във Варна в карето между  ул. Георги Бенковски, ул Велико Христов, бул. Съборни, ул. Д-р Писклюлиев; - от 8.30 до 17 ч. ток във Варна няма да има в местностите Сотира, Кемер Дере над Военна болница, високата част на ул. Дубровник, ул. Латинка и ул. Ягода, местностите Планова и Изгрев, както..

публикувано на 12.06.24 в 06:14

Слънчево и топло, но и с дъжд

Сутринта ще е слънчево, но следобед и привечер ще се развива купеста облачност и ще превали и прегърми, на места, главно в северната половина на района, не са изключени по-интензивни явления, има опасност и от градушки. Ще духа слаб северозападен вятър, следобед ще се обърне от изток и югоизток. Остава горещо, но максималните температури във..

публикувано на 12.06.24 в 06:03
В зала „Конгресна“ монтираха уредите за Световната купа по спортна гимнастика и акробатика

Предлагат зала „Конгресна” да се предоставя безплатно за концерти и чествания на варненските училища

Зала „Конгресна“ на „Дворец на културата и спорта“  да бъде предоставяна безвъзмездно за провеждане на събития, свързани с честването на кръгли годишнини или юбилеи от създаването на образователната структура, организирани от общинските и държавните училища на територията на община Варна. Това предложение внесоха общинските съветници от групата на..

публикувано на 11.06.24 в 19:50

Голям интерес към дискусията за прокарване на канализация около Телевизионната кула

Над 70 души присъстваха на публичната дискусия, на която бе обсъдена идеята за изграждане на водоснабдяване, канализация и улици в района на Телевизионната кула във Варна. По време на дискусията бе разгледан обхватът за проектиране на Подробно устройствен план, Плана за улична регулация и др. Срещата с жителите на местността бе водена от арх. Кристиян..

публикувано на 11.06.24 в 19:26
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

обновено на 11.06.24 в 19:04