Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Снимка: Pixabay

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на дъжавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 13 хиляди квестори.

Началото на матурата е в 8.30 часа. 

Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я покажат и в хартиен, и в електронен вариант.

На изпитите се пише с черна химикалка. 

Тази година няма промяна във формата на теста. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение. 

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.


По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54
Снимката е илюстративна

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата.  От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни затворени за движение ще бъдат бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар..

публикувано на 31.05.24 в 19:53

Благотворително гребане 100 км в тандем на 1 юни пред Радио Варна

Заповядайте на  1 юни пред Радио Варна.  Включете се в благотворителното гребане  НИЕ СМЕ ЕДНО/ WE ARE ONE! Мей Максин  и  Николай Колев  ще гребат в тандем 100 км на гребен тренажор Concept 2. Спортното събитие за издръжливост цели набиране на средства за каузата  "Операция: Плюшено мече"  за образованието на младежи в неравностойно социално..

обновено на 31.05.24 в 19:48

20 години от вдигането на флага на "Протео" отбелязаха във Варна

20 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео” беше отбелязана днес във Варна. На тържественiq ритуал в Пункта за базиране Варна  присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков,..

публикувано на 31.05.24 в 19:32

Променят маршрута на четири линии от градския транспорт на 1 и 2 юни във Варна

От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни ще бъде преустановено обслужването на автобусни спирки „Академията“ и „Севастопол“ двупосочно , съобщават от Община Варна.  Линии 9, 14, 109 и 409 ще се движат по бул. „Осми приморски полк", на кръстовището с бул. „Цар Освободител" ще завиват надясно, на кръстовището с бул. „Княз Борис I" ще се включват по..

публикувано на 31.05.24 в 19:14