Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Снимката е илюстративна
Снимка: facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Ще могат да се видят и две ценни колекции – едната от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов (1929-2021), и другата - от 16 произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

На разположение на посетителите ще бъдат и петте временни изложби, експонирани в залите на художествения музей.

„Пространствени варианти“ е самостоятелна изложба живопис на художника Красен Бербенков, утвърден живописец и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна. Неговите творчески експерименти напоследък търсят различни настроения в пространството, а в новите му творби като основен елемент е включена и енергията на материала и процеса на изграждане.

„Мелодии и ритъм на формата“ е самостоятелната изложба на скулптура Ангел Атанасов, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва скулптури, изработени в бронз и в дърво - всички са затворени композиции - сложни производни пространствени тела, които авторът изследва през годините.

В 18:00 е началото на гостуването на проекта “Галерия ROZ” на екип от Румъния, воден от художника Андрей Чуботару. Във Варна ще пристигне част от мобилната конструкция, наречена Галерия ROZ (розово), заедно със скици и обекти, ще видим и мултимедия, кадрите в която преосмислят връзката между човека и природата.

Изложба на зрелостниците от специалностите живопис, рекламна графика и скулптура на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна ще покаже постиженията на младите таланти, с които те защитават своята професионална квалификация.

„Имагинерен пейзаж в графиката“ е изложба на Галерията за графично изкуство – Варна, (ГГИ) която представя селекция от своя фонд на произведения от български и чуждестранни автори, свързани с Международното биенале на графиката във Варна. 

Галерията за графично изкуство предлага и творческа работилница “Графична спирка”, в която посетителите на Европейската нощ на музеите могат да се включат с вход свободен. Материалите са осигурени от Галерията, началото е от 18:00 ч., участниците в работилницата ще присъстват и на демонстрация по отпечатването на гравюра, като ще имат възможност и лично да опитат как работи технологията. Уредниците в ГГИ ще запознаят желаещите и с рисуването върху кредов картон.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия - Варна, ще покани с вход свободен ценителите в залите на ул. „Генерал Радко Димитриев“ 8 също от 18:00 до 24:00 ч. На тяхно разположение ще бъде постоянната представителна експозиция от 70 произведения на Георги Велчев (1981-1955), един признатите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски мотиви от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В същия час в зала “Ателие Георги Велчев” ще се открие самостоятелната изложба на художничката и графичен дизайнер Антония Колева-Нитра “На границата с материалното” - дигитални колажи, вдъхновени от аналогови снимки от 60-те и 70-те години на ХХ век, търсещи точката на пречупване между ново и старо. Изложбата е част от програмата на Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“.

Към тези многопосочни срещи с изобразителното изкуство Градската художествена галерия ще добави в нощта на 18 май и красиви музикални преживявания. Ученици от музикалните специалности на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще създадат елегантната звукова среда на събитието от 18:00 ч. до 20:00 ч. в експозиционните зали на 2. и 3. етаж в Галерията. Ще чуем изпълненията на три китарни дуа, три флейти, четири флейтови дуета, две виолончели, както и солови изпълнения на виола и пиано.

Клавирен концерт ще изнесе Борил Христов, ученик от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, който е подготвил програма от произведения на Фредерик Шопен, Панчо Владигеров и др. Началото на концерта е от 20:00 ч.

В работното време на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” и Художествения музей “Георги Велчев” на 18 май входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34