Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. 

 Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз.

На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният състав на училището символично предаде за ден властта на курсантите - петокурсници. В рамките на днешния ден бъдещите лейтенанти притежават легитимното право да вземат ръководни и управленски решения в отделите и службите във ВВМУ. На мястото на началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, бе избран курсант-мичман Димо Савов.

В церемонията взеха участие курсанти от Грузия, Румъния, Украйна, Нидерландия, Гърция, Северна Македония, Азербайджан и Полша. Чуждестранните студенти гостуват на варненското висше училище по повод Международната курсантска седмица, в която се включват в различни лекции, учения и спортни мероприятия, припомнят от пресцентъра на Община Варна. 

На събитието присъстваха представители на местната власт, ръководствата на ВВМУ и Военноморските сили, представители на Варненска и Великопреславска света митрополия, командири на военни формирования.

снимки: Община Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство от Варна се зарази с морбили

Пет случая на морбили са регистрирани във Варна през тази седмица. Заразените са от едно семейство – четири деца, които са от 2 до 7 години, и възрастен. Състоянието им е добро, съобщава БНТ. Децата нямат имунизация срещу морбили, нямат поставени и други ваксини. Наскоро членовете на фамилията са се върнали от чужбина, където се предполага, че са се..

публикувано на 14.06.24 в 19:52

Депутатите от Варна

Варна изпраща 16 депутати в следващия парламент. Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани, тогава ще са напълно ясни имената на новите депутати. ГЕРБ-СДС имат 5 мандата. В 50-ото Народно събрание влизат..

публикувано на 14.06.24 в 19:19

Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна

Няма недостиг на кръв и тенденцията за увеличаване на кръводарителите вече е стабилна. Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна, каза неговият директор д-р Жанина Йорданова.  Десет медала и осем плакета на индивидуални дългогодишни кръводарители и на институции, допринесли за тази кауза, връчи д-р Жанина..

публикувано на 14.06.24 в 16:51

Общинските съветници от "Възраждане" поискаха оставката на кмета на Община Добрич

Общинските съветници от Възраждане поискаха оставката на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. Те са в готовност да внесат декларация в деловодството на Общината заседание и призовават кмета да с оттегли от поста си и да се пристъпи към организирането на частични избори в община Добрич. Цитираните причини за исканата оставка на кмета на Община..

публикувано на 14.06.24 в 16:42

ЦИК: Над 58 000 са недействителните гласове

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого", предаде БНР. Това показват данните на  Централната избирателна комисия от..

публикувано на 14.06.24 в 15:56

Автобус с 36 деца от добричко училище катастрофира край Омуртаг, учениците са в добро състояние

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, област Търговище. Инцидентът е станал около 12 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Оттам информираха, че няма деца с..

публикувано на 14.06.24 в 15:12

"Лъжеш ли?": "Възраждане", БСП и ГЕРБ с най-много неверни твърдения в предизборната кампания

Най-много неверни твърдения в национален ефир по време на предизборната кампания за вота 2 в 1 са изказани от кандидати на ПП "Възраждане", БСП и ГЕРБ-СДС. Това са изводите от поредното проучване на доброволческата инициатива "Лъжеш ли?",  която има за цел да изследва и обобщи участията на българските политици в интервюта и дебати и да провери доколко..

публикувано на 14.06.24 в 14:45