Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва от древногръцката митология. Най-силният, най-храбрият и най-красивият от героите, участвали в легендарната Троянска война – Ахил, разбира се.

Той е само на 12 години, но вече майсторски владее изкуството на дуелирането със сабя. Той е Борис Шутов и вече 4 години е фехтовач във варненския клуб „Ахил“. Капитан е на момчетата до 13-ет, които са държавни шампиони в две поредни години и има още много победи в различни турнири:

"Фехтовката като цяло те учи на много неща, които може да ти потрябват в живота – на воля, на ловкост най-вече, на тактика," казва Борко.


Преди това е тренирал футбол, но всичко се променя, когато клубът по фехтовка е представен в час по физическо възпитание:

"И с времето се оказа, че това е неговия спорт. Намери своето нещо едновременно в този индивидуален и отборен спорт," казва бащата на Борко Иван Шутов. 

Заместник-председател на клуба е Тодор Касабов, който открива страстта си към спорта покрай своя син и се отдава на идеята да развива фехтовката във Варна:

"Аз играех много време тенис и когато се докоснах до фехтовката, видях, че това е магия. Наричат го шах в движение, шах на бързи обороти. Трябва да измамиш противника, да го излъжеш, да предугадиш какво ще прави той и да вземеш реципрочните мерки", обяснява Касабов.

Клуб „Ахил“ развива фехтовката в две направления – рапира и сабя. Тодор Касабов отговаря за сабльорите и купува залата, в която в момента тренират децата. Те са около 15-20. Касабов посочи:

"Клубът като клуб развива оръжието сабя от две години. Преди това бяхме в един софийски клуб, но така се стекоха обстоятелствата, че решихме да си направим варненски клуб и от януари 2023 се състезаваме за варненския клуб."

И успехите не закъсняват - както на национално, така и на международно ниво:

"Общо взето, нямаме турнир от който да сме си тръгнали без медал. Само тази година имаме 27-30 медала общо във всички категории", казва с гордост Тодор Касабов.

Клубът представя своята дейност най-вече в училищата. Имат си и фейсбук страница.

"Децата много бързо се палят, защото им е интересно, нещо различно е, но когато разберат колко всъщност е трудно, колко трябва да си отдаден, колко трябва да си упорит, много от тях се отказват и остават само най-отдадените и най-упоритите деца и те имат успехи. Дори не най-талантливите, а най-инатливите", казва Тодор Касабов.

Сред които е и Борис Шутов. Използвам възможността да ми даде съвет, ако реша да опитам да се занимавам с този спорт:

"Когато атакуваш, трябва да мислиш само за атака, а не да мислиш за защита. Ако мислиш за защита, когато мислиш за атака, нито едно от двете няма да се получи."

Ценен съвет. Благодаря, Борко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30