Кой ще плаща глобите за скитащите кучета?

Първото бездомно куче се е появило, защото е било изхвърлено от стопанина си! То преди това е било домашно!


   Според Закона за защита на животните Чл.113 бездомните животни се настаняват в общински приюти или в приюти на природозащитни организации. Кметовете, съвместно с представители на Национална Комисия за Защита на Животните, на общинско ниво определят състава на персонала, обслужващ общинските приюти в съответната община. Ще бъдат ли прибрани бездомните кучета във Видин, Враца и Монтана в приюти до 1 февруари? Решаването на проблема е един от приоритетите във всяка кампания на кандидатите за кметове. В изборна година сме... Ще остане ли тази задача приоритет и при следващия кметски мандат? Ще разберем след няколко месеца...

    Бездомните кучета и тяхното безконтролно размножаване са проблем на всеки български град. Кучетата ровят в неизхвърлените кофи за боклук, разкъсват торбичките и разнасят боклуци навсякъде. Лежат в пясъчниците, вместо там да играят деца. Разнасят опасни болести. Така виждат нещата запитаните от нас видинчани. А нерешаването на проблема генерира нетърпимост към бездомните животни.
     Монтана е единственият областен център в Северозападна България, където има изграден приют. "Гражданите на Монтана ще продължават да виждат бездомни кучета по улиците на града и след 1 февруари. Тригодишният гратисен период е недостатъчен за изграждането на приюти, които да поемат над 2000 кучета от област Монтана", каза за РАДИО ВИДИН зам. кметът на Монтана Румен Ангелов. А Враца? А Видин???
    Глобите ще налагат РВМС службите, които ще контролират прилагането на нормативните разпоредби. А глобявани ще бъдат кметовете, които не са прибрали безстопанствените четириноги. "Санкциите за всяко улично куче след 1 февруари 2011г. са от 1000 до 3000 лева при първо нарушение", разясни за РАДИО ВИДИН д-р Валери Велков, директор на РВМС Видин.
    Вероятно проблемът с бездомните кучета ще продължава да е част от дневния ред на обществото и в следващите предизборни месеци. А докато чакаме изграждането на приюти във Видин и Враца и новата законодателна промяна за още 7 години отсрочка, в сила си остава:
Последното бездомно куче се е появило, след като е било изхвърлено от стопанина си... или е плод на любовта между домашни и улични кучета. И така нататък...

Вижте още

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01

Големият и малкият град- предимства и недостатъци

В съвременния свят всеки избира къде да живее. Но какви са предимствата и недостатъците да живееш в малък или голям град? На много хора им се налага да вземат такова решение - да направят своя избор дали да тръгнат към големите градове или да предпочетат уюта на провинцията. Естествено, всичко е свързано с работата и заплащането.  Всички..

публикувано на 03.10.19 в 13:54