Кой ще плаща глобите за скитащите кучета?

Първото бездомно куче се е появило, защото е било изхвърлено от стопанина си! То преди това е било домашно!


   Според Закона за защита на животните Чл.113 бездомните животни се настаняват в общински приюти или в приюти на природозащитни организации. Кметовете, съвместно с представители на Национална Комисия за Защита на Животните, на общинско ниво определят състава на персонала, обслужващ общинските приюти в съответната община. Ще бъдат ли прибрани бездомните кучета във Видин, Враца и Монтана в приюти до 1 февруари? Решаването на проблема е един от приоритетите във всяка кампания на кандидатите за кметове. В изборна година сме... Ще остане ли тази задача приоритет и при следващия кметски мандат? Ще разберем след няколко месеца...

    Бездомните кучета и тяхното безконтролно размножаване са проблем на всеки български град. Кучетата ровят в неизхвърлените кофи за боклук, разкъсват торбичките и разнасят боклуци навсякъде. Лежат в пясъчниците, вместо там да играят деца. Разнасят опасни болести. Така виждат нещата запитаните от нас видинчани. А нерешаването на проблема генерира нетърпимост към бездомните животни.
     Монтана е единственият областен център в Северозападна България, където има изграден приют. "Гражданите на Монтана ще продължават да виждат бездомни кучета по улиците на града и след 1 февруари. Тригодишният гратисен период е недостатъчен за изграждането на приюти, които да поемат над 2000 кучета от област Монтана", каза за РАДИО ВИДИН зам. кметът на Монтана Румен Ангелов. А Враца? А Видин???
    Глобите ще налагат РВМС службите, които ще контролират прилагането на нормативните разпоредби. А глобявани ще бъдат кметовете, които не са прибрали безстопанствените четириноги. "Санкциите за всяко улично куче след 1 февруари 2011г. са от 1000 до 3000 лева при първо нарушение", разясни за РАДИО ВИДИН д-р Валери Велков, директор на РВМС Видин.
    Вероятно проблемът с бездомните кучета ще продължава да е част от дневния ред на обществото и в следващите предизборни месеци. А докато чакаме изграждането на приюти във Видин и Враца и новата законодателна промяна за още 7 години отсрочка, в сила си остава:
Последното бездомно куче се е появило, след като е било изхвърлено от стопанина си... или е плод на любовта между домашни и улични кучета. И така нататък...

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05