За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!" , в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив , община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с..

публикувано на 13.04.18 в 14:09

Обратимо ли е обезлюдяването на Северозапада

Наскоро Институтът за изследване на населението и човека към Българската академия на науките оповести доклад, според който до 2040 г. българите ще намалеят с още 20-25 на сто или с около 1 милион и 270 хиляди спрямо 2015 година. Съставена въз основа на..

публикувано на 12.04.18 в 14:34

Ще получим ли забавените ни заплати при обявена несъстоятелност на фирмата

Според законодателните промени, които влязоха в сила в началото на годината, се разшири обхватът на лицата, имащи право на обезщетение при обявяване на несъстоятелност на компанията- работодател . Те бяха направени по предложение на омбудсмана на..

публикувано на 11.04.18 в 12:02

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев , с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев . Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е..

публикувано на 10.04.18 в 17:12

За писаните яйца- модерно и традиционно

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по..

публикувано на 09.04.18 в 16:21
НВП Видински митрополит Даниил

Пасхално послание

„Не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса, няма Го тук: Той възкръсна” (Мат. 28:5-6) Възлюбени в Господа братя и сестри,                            Христос Воскресе! Преди почти две хиляди години вестта за Христовото..

публикувано на 08.04.18 в 00:05

Пенсионери с инициатива за спасение на църквата в Долни Лом

Село Долни Лом се намира в планински район, в живописна долина на река Лом. Фокус на посещението ни беше местната църква "Св. Троица" или както я наричат хората "Св. Дух". Изградена е със средства на населението в памет на Нишките въстания. През 2017..

публикувано на 06.04.18 в 12:24

За традициите на Велики четвъртък, Великденската програма и сигурността по празниците

Днес е Велики четвъртък , най-важният ден от Страстната седмица, в който се припомня Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го..

публикувано на 05.04.18 в 13:51

Ще се повиши ли цената на питейната вода във Видинско

Проблемите с водоснабдяването сякаш са вечни и винаги има недоволни, а виновни няма. Поносима ли е цената на водата в нашия град или населено място и смогват ли съвременните измервателни устройства да дадат реална представа за консумираната от нас..

публикувано на 04.04.18 в 11:37

За промяната БКП/БСП

Успя ли Българската социалистическа партия да се реформира и да се превърне в европейска левица, след като се преименува от БКП на БСП на днешния ден преди 28 години. Това е темата в "Посоките на делника" , а в "Гледна точка" коментарите са на Любен..

публикувано на 03.04.18 в 16:45