Илиян Бърсанов: Трябва да се преборим за ремонта на църквата в Ракитница

Днес пътуваме до Ракитница- малко село, близо до Брегово, основано от средногорски бежанци от Копривщица, Тетевенско и Габровско. През 1900 г. наброявало 1125 жители. През 1926 г. в селото има близо 1800 души с 280 домакинства. Картината в днешни дни е..

публикувано на 14.07.17 в 12:35

Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо..

публикувано на 13.07.17 в 11:05

Узаконяват ли се жилища във видинския квартал "Нов път"

Незаконните постройки на малцинствата са резултат на дългогодишно неглижиране на проблема от страна на местните власти. Тези квартали се отличават с лоша инфраструктура, липса на обществени услуги, липса на регулация и висок процент незаконност на..

публикувано на 12.07.17 в 11:11

Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на..

публикувано на 11.07.17 в 16:51

На плаж във Видин и Калафат- част втора (снимки+видео)

Къде плажуват видинчани и къде съседите от румънския град Калафат? След като миналия понеделник ви показахме как хората от Видин масово ходят на плажове без спасители и се къпят в река Дунав въпреки забраната, проверихме какви са плажовете по..

публикувано на 10.07.17 в 13:59

Има ли решение проблемът с питейната вода в Чупрене

Днес пътуваме в прохладата на Чупренския балкан. В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух и плодове. Предполага се, че името на село Чупрене е свързано с добива на медна руда. В околностите на селото са открити..

публикувано на 07.07.17 в 13:13

Лошо място ли е Видинският край за туризъм

Случайна среща с туристи, които за пръв път посещават Видинския регион, ни провокира за днешната тема в "Посоките на делника". Христо Русев е от другия край на България- Свиленград. Отдавна искал да посети Северозапада, но, за съжаление, е чувал само..

публикувано на 06.07.17 в 14:52

Историк: Рушенето на паметниците руши историята ни

Едни от най-разпространените паметници са надгробните плочи в гробищата, както и военните монументи в чест на загиналите през войните. Мемориали могат да бъдат и храмове, скулптури, статуи, бюстове, релефи, колони и обелиски. Понякога паметниците имат и..

публикувано на 05.07.17 в 12:20

Основателен ли е протестът на полицаите?!

Ден преди професионалния празник на полицията, в "Посоките на делника" говорим по темата, основателен ли е протестът на полицаите. Гост в студиото е Емилиян Недялков , председател на видинското синдикално дружество. Гледната точка е на бивши заместник..

публикувано на 04.07.17 в 17:15

На плаж във Видин и Калафат- част първа (снимки+видео)

Къде плажуват видинчани и къде съседите от румънския град Калафат? В два поредни понеделника ще ви покажем родните плажове по поречието на река Дунав и какви са местата за почивка и хващане на тен в съседна Румъния. Дъждове ни връхлетяха,..

публикувано на 03.07.17 в 16:32