Реплянска порода овце, която се отглежда в Чипровци, Чупрене и Белоградчик

Овцете в Чипровци- все по-рядко срещани

След четиригодишно съществуване Сдружение "Боровете" в Чипровци е на път да се разпадне. Създадено е през 2015 година, когато група животновъди от Чипровци се сдружават, за да могат да се възползват от мерките по европейските програми. Регистрират..

публикувано на 06.11.19 в 13:05

Овцеферма "Реплянка"- български проблеми сред "швейцарска" природа

Природа, хармония, екологична и дъхава храна .... и проблеми, типично български- за това става дума в "Земята, която ни хрени".  Йорданка Петрова ни отвежда в планинското село Репляна. Там преди три години бе открита мандра за преработка на мляко..

публикувано на 30.10.19 в 14:45

Кооперация "Единство" в Комощица- с грижа за хората

Имат ли място кооперациите у нас или това е отживелица и лош спомен от миналото? Как една кооперация успява от 27 години да приобщи хората и да се грижи не само за собствения си интерес, а за доброто стопанисване на земята, която им се отплаща добре?..

публикувано на 23.10.19 в 14:35

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Лоша стопанска година- за зърнопроизводители и лозари

Лоша година отчитат зърнопроизводителите от Врачанско, до 500 килограма по-ниски са добивите от царевица и от слънчоглед. Необяснимо ниски са и изкупните цени, а това създава проблем при работата на земеделците. Това каза Румяна Ангелова, председател..

публикувано на 11.10.19 в 13:25

Й.Малджански, агроексперт: Нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!

На прага на новия политически сезон- и у нас, и в Евросъюза, и в навечерието на приемането на новата Обща селскостопанска политика, която сегашните евродепутати трябва да гласуват- своите виждания за това може ли земеделието у нас да бъде спасено и как..

публикувано на 18.09.19 в 15:35

Ветеринарен лекар за Африканската чума: "Не е приятно да убиваме "пациентите" си, но това е начинът"

Африканската чума завладява страната.... 33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните. Последният случай в Северозападния..

публикувано на 06.08.19 в 19:05

Ще спасят ли закъснелите мерки свиневъдния сектор

Африканската чума по свинете отново е основна тема в "Земята, която ни храни". Адекватни ли са реакциите, не са ли малко закъснели мерките и оттук насетне- накъде. Около тези въпроси се завърта предаването.  Санитарни зони ще бъдат образувани около..

публикувано на 30.07.19 в 19:05

Ветеринари, ловци и кметове с общи усилия за ограничаване на заразата при свинете

Проблемът с африканската чума по свинете придобива  застрашителни размери. Затова и темата продължава да е актуална. Кой как се справя и какви са мерките за неразпространение?  Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на..

публикувано на 23.07.19 в 21:00

Ще изчезне ли берковската ягода

Устойчив ръст в насажденията с малини отчитат от земеделското министерство. Кампанията по прибиране на сладките плодове е към края си. Отглеждането на ягоди и малини е сравнително добре развито в Берковския край, а Ивалин Цеков е в бранша от дълги..

публикувано на 17.07.19 в 14:35