Учени търсят път за устойчиво развитие на страната

Наскоро Българската академия на науките събра учени, интелектуалци и индустриалци, за да обсъдят кои да са националните цели и приоритети, които гарантират устойчивото развитие на страната ни. Тригодишни усилия полагат българските учени, по..

публикувано на 14.11.17 в 18:30

Александър Александров: "Европа трябва да сложи край на "двете скорости" при земеделците"

Каква бе стопанската 2016/2017 година и как започва новата стопанска година? Какви са добивите и качеството на зърното и как върви пазарът? Какви са вижданията на Националната асоциация за бъдещето на ОСП? Ще доведат ли до ред в поземлените отношения..

публикувано на 17.10.17 в 18:30

Добра лозарска година /част I/

Прилична откъм добиви е стопанската година. По-добра за есенниците, не толкова добра, заради сушата през лятото, за пролетните култури- със среден добив от 220 кг от декар приключва жътвата на слънчоглед. Даден е старт и на жътвата на царевица. 11..

публикувано на 19.09.17 в 18:00

Видинските пчелари ще се борят за марка "Български мед"

Лоша стопанска година, недобри добиви и по-висока смъртност отчитат пчеларите в края на стопанската година. Загубите са от ранна пролет. Особено тежка е била годината за пчеларите от Кулския регион. В началото на май, заради нерегламентирано пръскане на..

публикувано на 12.09.17 в 18:05

Земеделците- между полето и бюрото

Десислава Петрова е млад земеделски производител. Както и повечето в региона, се занимава със зърнопроизвоство- семейството й обработва над 1000 декара с основните култури- пшеница, царевица и слънчоглед и вече могат да се похвали с успешен край на..

публикувано на 18.07.17 в 18:30

Професия "агроном"- призвание, престиж или разочарование?

Размисли за земеделието и агрономството, което е призвание или...загубени години в университета и ненужна диплома. В "Земята, която ни храни", си говорим с Валя Владимирова - тя е от Видин и е решила да учи агрономство в Лесотехническия университет...

публикувано на 11.07.17 в 18:35

Що е то свръхконцентрация на земеделието

Тема с продължение в "Земята, която ни храни". В Работилница за журналисти "Пиша за храна и земеделие", която бе организирана от екологичната организация "За Земята", наред с темата за ГМО в храните, бе дискутирана и тази за концентрацията на..

публикувано на 04.07.17 в 19:20

Има ли ГМО в храните и фуражите?

Половината от тестваните фуражи у нас съдържат генномодифицирани организми- за това алармира неправителствената екологична организация "За Земята". Темата "Има ли ГМО в храните и фуражите" бе дискутирана преди седмица, по време на Работилницата за..

публикувано на 27.06.17 в 20:50

Зърно за семе произвеждат в Брегово

130 хиляди декара е обработваемата земя в община Брегово, от нея реално се ползват почти 80 %. Най-голям дял се пада на нивите, а превес има отглеждането на зърнено-житни култури. От 8 години арендаторската фирма "Агротера" обработва най-много от..

публикувано на 20.06.17 в 19:20

Казанлъшка роза на връвска земя- има го и това

Почти средата на юни е, времето все още ни поднася изненади- ту много горещи дни, ту твърде хладни нощи, тук-там поройни дъждове, отвреме - навреме и градушки. Това със сигурност докарва не само стрес, но и болести на растенията. С  Емил..

публикувано на 13.06.17 в 19:20