Как лозята понасят високата влажност, горещините и градушките

Висока влажност, високи температури, чести валежи, понякога и градушка- годината продължава със своите странности. Как това се отразява на лозята и как стопаните да се грижат за тях- говорим си с Красимира Владимирова- главен асистент по..

публикувано на 19.06.18 в 18:30

Мая Петкова: Трябва да повярваме в себе си и да пазим българското

Розоберът тази година бе съпътстван с протести в Розовата долина. Основният проблем: за стопаните- ниска изкупна цена, за дестилериите- свръхпроизводство и много нереализирана продукция. Появи се и съмнение за картелно споразумение... Далече от тези..

публикувано на 29.05.18 в 19:50

Пролетни грижи за лозята

"Странна година, с нетипично пренареждане на сезоните. Пролетта изпревари зимата, а лятото дойде веднага след зимата. Въпреки това, лозята се пребориха с тези условия" - това констатира Красимира Владимирова- специалист-лозар. В "Земята, която ни..

публикувано на 15.05.18 в 19:35

Как да се справим с болестите при пчелите

Земеделието и безразборното третиране с пестициди, технологията на отглеждане на пчели, околната среда и климатичните промени, които водят до намаляване на храна от природата, селекцията - това са основните фактори, които действат на здравето на..

публикувано на 17.04.18 в 18:30

Осъзнатият път от фитнес залата до биофермата

Овощни градини- нови, и стари- наследени и подмладени, оранжерия с първа реколта пресни зеленчуци, малък трактор- това е "богатството" на Калин Лозанов. Той е млад фермер от видинското село Покрайна. Допреди две години е бил фитнес инструктор и..

публикувано на 27.03.18 в 19:00

Ал. Александров, зърнопроизводител: "Есенниците са добри, подготвяме пролетната сеитба"

Изпролети се... Нищо, че в последните си дни зимата показа на какво е способна. Как презимуваха есенниците, и каква е готовността за пролетната сеитбена кампания? В "Земята, която ни храни" гостува Александър Александров , председател на Видинския..

публикувано на 13.03.18 в 19:30

Свобода, любов и добра храна=успешно животновъдство

В "Земята, която ни храни" се срещаме с една млада дама- Боряна Благоева. Тя е фермер от монтанското село Смирненски. Една жена с богата душа, която милее за животните. "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага"- това е един от всички мъдри..

публикувано на 23.01.18 в 19:00

Отглеждането на шийтаке- занимание за начинаещи или не съвсем...

Първи гост на "Земята, която ни храни" в Новата година е Елена Ангелова- млада и позитивна жена. И тя, и приятелят й, са повярвали, че могат да се справят с предизвикателствата, които стоят пред българските земеделци. Водени от желанието и любовта- и..

публикувано на 02.01.18 в 18:35

Празнично за делниците на ветеринарните специалисти

На 14 декември ветеринарните специалисти отбелязват професионалния си празник. На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на ветеринарномедицинската служба в България. Макар и да не..

публикувано на 14.12.17 в 10:25

Почвата- този невъзобновим и незаменим природен ресурс

"Грижата на планетата започва от почвата" - под това мото преминава днешният Световен ден на почвите. Отбелязва се от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Международния съюз по почвознание, за да се..

публикувано на 05.12.17 в 17:34