Приключва пролетната сеитба, есенниците са в добро състояние

Почти на 100 % е приключила сеитбата на слънчоглед и царевица в Монтанско . 435 000 декара са засадени със слънчоглед. Разликата от миналата година е с 86 000 декара в повече. Най-много 118 000 декара са посели земеделците в община Вълчедръм...

публикувано на 16.05.17 в 18:50

Бубарството- традицията е жива

Бубарството. В България този позабравен поминък има дългогодишни традиции. В недалечното минало той е давал прехрана на не едно и две семейства, заедно с това е давал и суровина за леката промишленост, а произведената коприна е намирала приложение при..

публикувано на 28.03.17 в 18:30

Вароатозата- начини за решаване на проблема

Последната седмица на февруари, по инициатива на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" , се проведе среща-лектория- част от програмата на пчеларската учебна година. На срещата присъстваха гост-лектори от Република Сърбия. Биляна Стаменкович -..

публикувано на 07.03.17 в 19:15

Лозя и вино, вино и любов...

В деня на лозарите и винарите, "Земята, която ни храни" преминава под знака на свети Трифон. С Красимира Владимирова, която е главен асистент по лозарство, говорим за миналогодишната реколта и зимния сън на лозите, за местните и за плевелните сортове,..

публикувано на 14.02.17 в 17:00

Пчелите, без които не можем

На 10 февруари почитаме Свети Харалампий, смятан за покровител на пчеларите. В "Земята, която ни храни" гостува Иван Матеев, председател на Областния пчеларски съюз във Видин. Преди дни той се срещна с ученици от математическата гимназия във Видин...

публикувано на 07.02.17 в 18:00

Петър Младенов, пчелар: "Катастрофална година- като добиви, изкупни цени и много откраднати кошери"

Председателят на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" Петър Младенов е събеседник в "Земята, която ни храни". През пролетта на миналата година дружеството получи съдебна регистрация и вече членува вън Федерацията на българските пчелари. За..

публикувано на 10.01.17 в 18:20

Частнопрактикуващите ветеринари отново чакат парите си

Частните ветеринарни лекари ще протестират заради отказ на държавата да им изплати сумите за извършени дейности по Държавната профилактична програма. Изненадващата новина идва навръх професионалния празник на ветеринарите- 14 декември. Ветеринарите са..

публикувано на 27.12.16 в 19:30

Слаб интерес за инвестиции в рибовъдния сектор в Северозапада

Пет регистрирани рибовъдни стопанства има във Видин, на язовир Дреновец има изградено садково стопанство. В региона няма особен интерес към европрограмите. Във Враца има 19 рибовъдни стопанства, две- за отглеждането на пъстърва. В Монтана регистрираните..

публикувано на 06.12.16 в 18:30

Внимание, малинопроизводители, опасен вредител!

Опасен вредител грози малинопроизводители и овощари. Този вредител се е появил на територията на страната, а загубите от него в страните от Западна Европа достигат до 100%. За проблема на национален форум преди дни алармира Божидар Петков, председател..

публикувано на 29.11.16 в 19:05

Подпомагат закупуването на центрофуги за пчеларите, финансират и подвижното пчеларство

Започна приемът по новата двугодишна Национална програма по пчеларство. Пчеларите могат да кандидатстват по пет мерки. По мярка А "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" кандидатите ще бъдат подпомагани за закупуване на дребен пчеларски..

публикувано на 22.11.16 в 19:35