Земеделците- между полето и бюрото

Десислава Петрова е млад земеделски производител. Както и повечето в региона, се занимава със зърнопроизвоство- семейството й обработва над 1000 декара с основните култури- пшеница, царевица и слънчоглед и вече могат да се похвали с успешен край на..

публикувано на 18.07.17 в 18:30

Професия "агроном"- призвание, престиж или разочарование?

Размисли за земеделието и агрономството, което е призвание или...загубени години в университета и ненужна диплома. В "Земята, която ни храни", си говорим с Валя Владимирова - тя е от Видин и е решила да учи агрономство в Лесотехническия университет...

публикувано на 11.07.17 в 18:35

Що е то свръхконцентрация на земеделието

Тема с продължение в "Земята, която ни храни". В Работилница за журналисти "Пиша за храна и земеделие", която бе организирана от екологичната организация "За Земята", наред с темата за ГМО в храните, бе дискутирана и тази за концентрацията на..

публикувано на 04.07.17 в 19:20

Има ли ГМО в храните и фуражите?

Половината от тестваните фуражи у нас съдържат генномодифицирани организми- за това алармира неправителствената екологична организация "За Земята". Темата "Има ли ГМО в храните и фуражите" бе дискутирана преди седмица, по време на Работилницата за..

публикувано на 27.06.17 в 20:50

Зърно за семе произвеждат в Брегово

130 хиляди декара е обработваемата земя в община Брегово, от нея реално се ползват почти 80 %. Най-голям дял се пада на нивите, а превес има отглеждането на зърнено-житни култури. От 8 години арендаторската фирма "Агротера" обработва най-много от..

публикувано на 20.06.17 в 19:20

Казанлъшка роза на връвска земя- има го и това

Почти средата на юни е, времето все още ни поднася изненади- ту много горещи дни, ту твърде хладни нощи, тук-там поройни дъждове, отвреме - навреме и градушки. Това със сигурност докарва не само стрес, но и болести на растенията. С  Емил..

публикувано на 13.06.17 в 19:20

Листното торене- антистрес терапия за растенията

Ранна сеитба на царевица и слънчоглед, благоприятни условия за поникване на растенията, последващи ниски температури. Големи температурни амплитуди, слани, много валежи, на места и градушки… При такива условия протичаха ранните фази от развитие на..

публикувано на 06.06.17 в 18:30

Приключва пролетната сеитба, есенниците са в добро състояние

Почти на 100 % е приключила сеитбата на слънчоглед и царевица в Монтанско . 435 000 декара са засадени със слънчоглед. Разликата от миналата година е с 86 000 декара в повече. Най-много 118 000 декара са посели земеделците в община Вълчедръм...

публикувано на 16.05.17 в 18:50

Бубарството- традицията е жива

Бубарството. В България този позабравен поминък има дългогодишни традиции. В недалечното минало той е давал прехрана на не едно и две семейства, заедно с това е давал и суровина за леката промишленост, а произведената коприна е намирала приложение при..

публикувано на 28.03.17 в 18:30

Вароатозата- начини за решаване на проблема

Последната седмица на февруари, по инициатива на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" , се проведе среща-лектория- част от програмата на пчеларската учебна година. На срещата присъстваха гост-лектори от Република Сърбия. Биляна Стаменкович -..

публикувано на 07.03.17 в 19:15