Димитър Неков: "Животновъдството у нас не е мисия невъзможна"

Възможно ли е да си животновъд и зърнопроизводител, и да си успешен и доволен от това, което правиш? Отговорите търсим с Димитър Неков , собственик на единствената в Северозапада промишлена свинеферма. Когато човек не се бои от промените и иска да..

публикувано на 26.09.18 в 18:30

Колкото грозде- толкова, важното е да се погрижим за растенията

По-рано от обичайното започна гроздоберът тази година- както в страната, така и във видинска област. Още в края на август захарните стойности на основните отглеждани сортове грозде доближиха 20 градуса. Голяма част от лозарите смятат, че годината не..

публикувано на 11.09.18 в 19:05

Цената на хубавото житото- почти без промяна

Капризите на времето тази година влошиха добивите и качеството на всички земеделски продукти. Освен това земеделските производители през последните години са свидетели на неконтролируемо нападение от болести и неприятели- непознати за страната ни...

публикувано на 07.08.18 в 19:30

След жътвата: Ниски добиви и жито с лоши показатели

Сравнително слаба зърнена реколта се очертава в Европейския съюз, с добиви под миналогодишните. Това сочи прогнозата на Службата за мониторинг на селскостопанските ресурси към Европейската комисия. И във Видин ситуацията не е по-различна. Според данни..

публикувано на 31.07.18 в 21:25

Земеделие в условията на дъжд

По-ниски добиви очакват пчеларите през тази година. Продължителните дъждове затрудняват работата на пчелните семейства. Въпреки това, причини за безпокойство няма, каза Петър Младенов - председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев"...

публикувано на 10.07.18 в 19:00

Засилват контрола за внос на свинско месо заради Африканска чума по свинете

Агенцията за безопасност на храните забрани вноса на продукти от свинско месо за лична консумация заради опасността от африканска чума по свинете. Заради регистрирани над 90 огнища на болестта в Румъния, са предприети редица превантивни мерки за..

публикувано на 26.06.18 в 19:35

Как лозята понасят високата влажност, горещините и градушките

Висока влажност, високи температури, чести валежи, понякога и градушка- годината продължава със своите странности. Как това се отразява на лозята и как стопаните да се грижат за тях- говорим си с Красимира Владимирова- главен асистент по..

публикувано на 19.06.18 в 18:30

Мая Петкова: Трябва да повярваме в себе си и да пазим българското

Розоберът тази година бе съпътстван с протести в Розовата долина. Основният проблем: за стопаните- ниска изкупна цена, за дестилериите- свръхпроизводство и много нереализирана продукция. Появи се и съмнение за картелно споразумение... Далече от тези..

публикувано на 29.05.18 в 19:50

Пролетни грижи за лозята

"Странна година, с нетипично пренареждане на сезоните. Пролетта изпревари зимата, а лятото дойде веднага след зимата. Въпреки това, лозята се пребориха с тези условия" - това констатира Красимира Владимирова- специалист-лозар. В "Земята, която ни..

публикувано на 15.05.18 в 19:35

Как да се справим с болестите при пчелите

Земеделието и безразборното третиране с пестициди, технологията на отглеждане на пчели, околната среда и климатичните промени, които водят до намаляване на храна от природата, селекцията - това са основните фактори, които действат на здравето на..

публикувано на 17.04.18 в 18:30