Отглеждането на шийтаке- занимание за начинаещи или не съвсем...

Първи гост на "Земята, която ни храни" в Новата година е Елена Ангелова- млада и позитивна жена. И тя, и приятелят й, са повярвали, че могат да се справят с предизвикателствата, които стоят пред българските земеделци. Водени от желанието и любовта- и..

публикувано на 02.01.18 в 18:35

Празнично за делниците на ветеринарните специалисти

На 14 декември ветеринарните специалисти отбелязват професионалния си празник. На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на ветеринарномедицинската служба в България. Макар и да не..

публикувано на 14.12.17 в 10:25

Почвата- този невъзобновим и незаменим природен ресурс

"Грижата на планетата започва от почвата" - под това мото преминава днешният Световен ден на почвите. Отбелязва се от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Международния съюз по почвознание, за да се..

публикувано на 05.12.17 в 17:34

Собствен стандарт подготвят от Асоциация "Биопродукти"

Нови правила искат от Българската асоциация "Биопродукти". Според председателя на асоциацията Албена Симеонова, истинските биофермери са силно ощетени от липсата на реална подкрепа за сектора от страна на министерството на земеделието, храните и..

публикувано на 21.11.17 в 19:05

Учени търсят път за устойчиво развитие на страната

Наскоро Българската академия на науките събра учени, интелектуалци и индустриалци, за да обсъдят кои да са националните цели и приоритети, които гарантират устойчивото развитие на страната ни. Тригодишни усилия полагат българските учени, по..

публикувано на 14.11.17 в 18:30

Александър Александров: "Европа трябва да сложи край на "двете скорости" при земеделците"

Каква бе стопанската 2016/2017 година и как започва новата стопанска година? Какви са добивите и качеството на зърното и как върви пазарът? Какви са вижданията на Националната асоциация за бъдещето на ОСП? Ще доведат ли до ред в поземлените отношения..

публикувано на 17.10.17 в 18:30

Добра лозарска година /част I/

Прилична откъм добиви е стопанската година. По-добра за есенниците, не толкова добра, заради сушата през лятото, за пролетните култури- със среден добив от 220 кг от декар приключва жътвата на слънчоглед. Даден е старт и на жътвата на царевица. 11..

публикувано на 19.09.17 в 18:00

Видинските пчелари ще се борят за марка "Български мед"

Лоша стопанска година, недобри добиви и по-висока смъртност отчитат пчеларите в края на стопанската година. Загубите са от ранна пролет. Особено тежка е била годината за пчеларите от Кулския регион. В началото на май, заради нерегламентирано пръскане на..

публикувано на 12.09.17 в 18:05

Земеделците- между полето и бюрото

Десислава Петрова е млад земеделски производител. Както и повечето в региона, се занимава със зърнопроизвоство- семейството й обработва над 1000 декара с основните култури- пшеница, царевица и слънчоглед и вече могат да се похвали с успешен край на..

публикувано на 18.07.17 в 18:30

Професия "агроном"- призвание, престиж или разочарование?

Размисли за земеделието и агрономството, което е призвание или...загубени години в университета и ненужна диплома. В "Земята, която ни храни", си говорим с Валя Владимирова - тя е от Видин и е решила да учи агрономство в Лесотехническия университет...

публикувано на 11.07.17 в 18:35