Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на музеите в Северозападна България

Тази нощ всички зали и експозиции на музеите във Враца ще бъдат отворени безплатно за посетители до полунощ. По този начин Регионалният исторически музей отбелязва световната инициатива Нощта на музеите.

От 10.00 до 16.00 часа ще текат експериментални демонстрации на технология за приговяне на хляб от новокаменната епоха. Готовият хляб може да се дегустира, а участниците ще могат и да се снимат за спомен с видеокамери, предоставени он музея.

От 16.00 до 16.30 часа в зала "Каменна дъга" ще бъде представен фосилът ХИПАРИОН, който е предшественик на коня от преди 10 млн. години. В зала "Археология" ще бъде открито новоекспонираното "in situ"- раннонеолитно погребение от местността Валога край село Оходен. След него е откриването на гостуващата изложба "Ръчни художествени тъкани". В Малката зала на Художествената галерия "Иван Фунев" ще има постоянни кинопрожекции на документални филми от видеотеката на музея.

В етнографския музей "Св. Софроний Врачански" от 18 до 19 часа ще има фолклорен цикъл с изпълнения на танцовите състави „Хемус”, състав при СОУ „Отец Паисий”, група за инструментален и певчески фолклор, с ръководител Пламен Герганов и индивидуални изпълнения на Калинка Андреева и Силвия Веселинова.

След концерта ще отвори ретро-фотоателие, а след него започва музикално-поетичен цикъл. Най-атрактивната част от програмата на етнографския музей започва 21.30 часа. Тогава с танци с огън ще се изяви театрална формация „ТЕМП” при Младежкия дом във Враца. Своите самодивски танци ще покаже и танцова формация „Магнифика”.

И Видин се включва в инициативата. До 22 часа ще бъде отворена за посетители крепоста "Баба Вида" , а до 1 часа в неделя- 15 май, ще работи музей "Конака". И през двата почивни дни входът в обектите на Регионалния исторически музей ще бъде безплатен. От 16 часа в събота в крепостта "Баба Вида" ще бъде открита изложба акварели "Градът" на художника Александър Пройнов.

На Международния ден на музейното дело е посветена и изложбата "Археологическо лято 2010 - резултати", която е експонирана в музей "Конака". Показани са 40 артефакти и исторически ценности, открити при археологически разкопки във видинското село Балей през 2010-та година. Представени са предмети от бронзовата епоха, открити при разкопките около некропола в село Балей, както и чаши, урни и керамични съдове, намерени в района около строежа на "Дунав мост"2.

"Изложбата е интересна не само от научна гледна точка. Видинчани би трябвало да дойдат и да видят как хората са се погребвали, какви съдове и прибори са използвали"- каза директорът на историческия музей Фионера Филипова. Тя посочи, че част от артефактите са в Националната художествена академия, за да бъдат реставрирани, други са включени в националната изложба на Историческия институт към Българската академия на науките.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

Нощта на музеите тази година се провежда в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00