Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един работен ден на врачанския Индиана Джоунс

Днес спираме магическия "Калейдоскоп" на нашето северняшко време-пространство на един работен ден от живота на врачанския Индиана Джоунс. За да стане неговата моментна снимка възможно най-точна, ни трябваше малко помощ "от място". Затова на разкопките при Георги Ганецовски отиде нашият човек в града под Околчица- сътрудникът на РАДИО ВИДИН за Враца Ева Каралийска. И ето как тя видя и описа археолога:

"Георги Ганецовски е врачанският археолог, който пръв изкара музея навън - при разкопките. Той показа истинското лице на археологията точно така, както всеки си я предтавя - под открито небе, с постоянна работа в търсене на поредното чудо, откриващо миналото ни в най-невероятна светлина. Прозвището Индиана Джоунс му дадоха медиите, защото те първи станаха сведители на находките, изкопани от земята по време на деветгодишните му експедиции.
 
Всичко тръгва от една разходка с ловно куче. Врачански художник, стар приятел на бащата на археолога, обичал да обикаля на лов в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Много често и той, пък и кучето му, намирали парчета керамика. С просто око художникът видял, разглеждайки парчетата, че това е нещо по-различно дори и от старите стомни, павурчета и паници, които все още се намирали по лавиците на селските къщи в Оходен. По това време Ганецовски тъкмо бил завършил университета. Той започнал да проучва мястото сам и лично се убедил, че е нужно тук да се копае. Това се случва преди повече от 20 години. Врачанският Индиана Джоунс е специалист по праистория и това, което разбрал, обхождайки и оглеждайки терена, е че недрата на земята са покрили големи тайни.

Още със започване на работа в регионалния исторически музей във Враца, той измолил от предишния му директор Иван Райкински разрешение да започне разкопки във "Валога". Малко скептично подходил тогавашният директор към идеята на младия археолог. Реално първата експедиция започва работа преди 9 години. А първото откритие, което втрещява и самите учени, и света въобще, археологът прави през 2004-та година. Тогава от земята се показва тялото на жена, изключително добре запазено и датирано от преди 8 100 години. По това време Земята минавала през неолита. Оказва се, че това е откритие, което няма аналог досега. Жената бе кръстена "Тодорка" и учените доказаха, че тя е част от първата земеделска цивилизация, тръгнала да населява Европа. Оходен пък е първото селище с европейска история. С намирането на "Тодорка" започна щателно проучване и подреждане на пъзела с картината на праисторическия бит и живот на хората - какво са яли, как са се грижели за себе си, за децата си, как са изглеждали домовете им, какво са работели, с какво дори са се забавлявали. Така се стигна и до откриването на древния сорт пшеница, кремъчните остриета, които са прародители на сърпа, фигурки от глина и кости, от които били изработвани предмети за игра на децата и за забавление на възрастните, предмети и от обсидиан - древно вулканично стъкло, което много трудно се добивало и явно имало огромна стойност за праисторическите хора. Именно заради тези открития и заради това, че се е доверил на инстинкта си на учен, Ганецовски бе наречен Индиана Джоунс.
 
Той дори малко прилича на него- с лека брада, потъмняла под лятното небе кожа, широкопола шапка, къси панталони и удобни сандали. От 2004-та година досега експедициите на врачанския археолог-приключенец откриват невероятни неща. Това са общо 4 скелета- след "Тодорка" там са намерени един на мъж, наречен "Христо" и два женски скелета- на дете и тийнейджърка. Най-новото откритие са два чифта трофейни рога от елени, положени в глинен олтар, за да омилостивят природата и тя да бъде благосклонна към бита и поминъка на хората от неолита. Експедицията на Индиана Джоунс от Враца продължава и всички учени, които изучават древността, от България, Европа и Света, тръпнат в очакване за това, с което нашият врачанин може да взриви науката."

Времето на срещата на Ева Каралийска с Георги Ганецовски бе уникално с това, че часове преди нея екипът на артистичния археолог се бе натъкнал в местността "Валога" на удивително откритие: два чифта трофейни еленови рога на възраст над 8 000 години, поставени в глинен олтар. Находка, която е съоръжение без аналог досега, предназначено за извършване на ритуали за омилостивяване на природните стихии и за по-голямо плодородие. Работещите на обекта се натъкват на олтара, както сам археологът обяснява- часове след развилняла се в района страшна буря и градушка. Ситуация, достойна за филмов сюжет...

Всеки елемент, открит от експедицията в наши дни, се заснема. "Свещенодействените снимки" са нещо ново за нашите ширини. Затова всичко се изпипва и работата върви бавно, като се спазват абсолютно точно изискванията на тази нова технология- находките се вдигат от земята след като се направи триизмерно заснемане на всеки фрагмент. Така археолозите ще могат да направят детайлна компютърна възстановка на селището и всичко в него. За да се запълни още един време-пространствен елемент от историята на Света, който по законите на Мирозданието се е случил точно по нашите земи... Разкопките край Оходен ще продължат до 20 август.

Археологът Георги Ганецовски е син на един от най-известните врачански художници- Владимир Ганецовски, който за съжаление рано напусна този свят... Според майката на Георги- Мила, Георги от дете рисувал добре, но никога не е мислил сериозно да става художник. Вълнували го основно две неща- земята и небето. Увличал се по авиация, астрономия и археология. Искал да стане космонавт. Възпитаник е на врачанската френска гимназия и редовен участник в туристическите експедиции, които през онези години са емблема на ФЕГ "Анри Барбюс". И сега негови снимки могат да се намерят в албумите на Съвета по туризъм на гимназията.

© Снимка: www.snimkapress.com

"Луд съм по разкопките, те са голямата ми тръпка", признава врачанският Индиана Джоунс и като героя от едноименната приключенска поредица сам илюстрира някои от научните си трудове. Но не само разкопките са негова страст- изкушавам се да припомня как в навечерието на 24 май тази година Георги Ганецивски материализира една от мечтите си- на центъра на Враца демонстрира каква би била атмосферата край село Оходен целогодишно, ако се случи така исканият от него и колегите му Център за експериментална археология.

"Да сме по-добри. Повече да четем. Да четем повече за доброто и да го правим в живота"- пожела тогава на хората от Северозапада нашият Индиана Джоунс. Прибавихме този архивен запис към снимката му днес, защото сме сигурни, че е добре да ползваме всеки повод, за да си го припомняме...
По публикацията работи: Ваня Минева и Ева Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50