Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравей, училище любимо!

38 училища във видинска област отвориха врати, за да посрещнат своите ученици. 10 035 са учениците в областта, първокласниците са малко под 1000. За първи път прага на десетте училища от община Видин прекрачват 550 деца. В областта функционират и три защитени училища. В 11 паралелки е реализиран прием след 7-ми клас. Броят на учителите за учебната 2011/2012 година е 877. Заедно с училищата, 22 детски градини на територията на общината посрещнаха 15 септември. В тях ще се обучават над 1800 деца.

Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик посрещна своите 58 първокласници при материална база, осигурено отопление за зимата и всичко необходимо за протичането на нормален учебен процес. По стар български обичай първокласниците и петокласниците в СОУ "Христо Ботев" бяха посрещнати с питка и мед. Тази година училището приема 70 петокласници, в три паралелки. В гимназиалния 9 клас са 26 ученици в една общообразователна паралелка. За последен път откриха новата учебна година и 34-мата абитуриенти. И в двете училища са осигурени учебници, транспорт и безплатна храна за пътуващите ученици.

За първи път прага на школото прекрачиха и 35 първокласника в СОУ "Св. св. Кирил и Методий"- Брегово. През тази учебна одина в училището, което е средищно за общината, ще се обучават около 326 деца в 18 паралелки. Ще има и 3 полуинтернатни групи. За децата от полуинтернатните групи е осигурено целодневно обучение, храна и транспорт. В общината ще работят 6 детски градини, като в най-голямата "Детелина", в общинския център ще се обучават и възпитават 86 деца, а в останалите децата са около 100. Своите ученици посрещна и Професионалната гимназия по земеделие "Васил Левски". Училището подготвя кадри за селското стопанство.

 
 
Около 300 ученици влязоха в класните стаи на СОУ "Васил Левски"- Кула, като за 23 училищният звънец бие за първи път. Специалнов училището бе и екип от болница "Лозенец", за да отпразнува първият учебен ден на малката Памела- детето с първата в България чернодробна трансплантация, извършена през 2004 година, когато Памела е само на 7 месеца.

 
 
 
1 651 първокласници прекрачиха прага на училищата във Врачанско. 1 252-ма ще бъдат на целодневно обучение по желание на родителите си. За 20 000 деца в областта днес е първият учебен ден. Учениците ще посещават 78 училища, като от тях 40 са средишни. Учебната година във Врачанско започне с недостиг на учители. Свободни места има за учители по английски език, математика и информатика.

© Снимка: Община Мездра

 
 
 
Седем училища отвориха врати в община Мездра, за да посрещнат своите 1 720 деца. 159 са първокласниците, а 150- учениците в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство.

 
 
 
 
 
 
За новата учебна година първокласниците в община Лом са 250. Иначе общо над 3000 ученици изпълниха дворовете на 9-те училища и 11-те детски градини на територията на общината. В първия учебен ден в районите на училищата, пешеходните пътеки и опасните пътни участъци в Лом бяха ангажирани всички униформени от КАТ и сектор "Охранителна полиция.
 

© Снимка: Община Берковица

Оригинална церемония за първия учебен ден имаше в Професионалната лесотехническа гимназия в Берковица- там бъдещите лесовъди преминаха през специална арка с формата на шестица. Броят на учениците в общината е 1400. За децата, навършили 5- годишна възраст, е организирана задължителната предучилищна подготовка, както и целодневна организация на обучението. Осигурено е медицинско обслужване и транспорт. Всички райони около училищата и детските градини са обезопасени и осветени, поставени са нови пътни знаци и ограждения.


НА ДОБЪР ЧАС, УЧЕНИЦИ!
По публикацията работи: Eкип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29