Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юли 2012 година

Четвърти ден от началото на фестивала по изкуствата THE BRIDGE 3 във Видин. "Харесва ни общуването с децата. Няма учител и ученик, всички сме едно. Предизвикателството е да ни се доверят и да повярват, че нещата ще се случат"- казаха аз РАДИО ВИДИН студентките в НАТФИЗ Алиса Атанасова и Дария Симеонова, ръководители на школата по театър, които въвеждат участниците в първите стъпки на театралното изкуство. Начинаещите актьори разказаха, че това, което им харесва най- много е възможността всяка година да научават по нещо ново. Общо 16 са работилниците, в които участници от цялата страна на възраст от 14 до 20 години ще се обучават и творят в 16 работилници до края на седмицата. На 19 юли на сцената на Художествената галерия ще има Urban вечер, в която ще участват хип-хоп изпълнители, брейк танци и DJ, който ще пуска музика на живо. Там ще бъде и празничният концерт. В първата му част ще се представят изработените от младежите музика, песни, танци. А групата Good Music Society ще закрие със едночасов концерт. На 21 юли през деня работилниците ще излязат в Крайдунавския парк, където всеки може да се включи в дейността на младежите, които правят изкуство.

Народният представител от партия ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан за търговия с влияние. Това е станало снощи при специализирана операция под ръководството на Софийската градска прокуратура. Аврамов е получил общо около 100 хиляди лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от администрацията в Монтана за решаване на спор за земеделска земя, съобщиха от МВР. Заради депутатския имунитет Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка. Семейството на депутата е в земеделския бизнес от години, съобщава Николай Драгиев от Монтана. ГЕРБ освободи Димитър Аврамов от всички заемани длъжности. Очаква се главният прокурор Борис Велчев да поиска от парламента да свали имунитета на депутата.

Пресконференция на тема "Истината за надценките на лекарствата" организира Българският фармацевтичен съюз в началото на идната седмица. Това съобщи за РАДИО ВИДИН председателят на съюза, Мирослав Ненчев. Той остро разкритикува изказванията на здравния министър Десислава Атанасова от тази сутрин. "Смятаме да изобличим всички лъжи на здравния министър. След това ще проведем разговори на по-високо ниво, за да видим какво ще каже правителството относно нейните предложения, които са неадекватни", допълни Ненчев. По-рано днес здравният министър Десислава Атанасова заяви, че няма да отстъпи пред възраженията и протестите на собствениците на аптеки и ще изпълни намерението си за намаляване с 2 процентни пункта на печалбата на дистрибуторите на лекарства и на аптеките. Тя каза още, че тези мерки ще бъдат разписани в наредба на Здравното министерство. Според Атанасова намалението на надценката няма да доведе до затваряне на малки аптеки, както се опасяват фармацевти. От своя страна в открито писмо пациентски организации изразиха подкрепа за действията на здравия министър. От Националната пациентска организация и Българската асоциация за закрила на пациентите смятат, че мерките, предприети от Министерството на здравеопазването, са в правилната посока.

Надзирателите от Врачанския затвор се готвят за стачка, съобщи синдикалният им лидер Иван Тошев. Според него в близките дни ще стане ясно дали хората, които охраняват лишените от свобода край града ще се вдигнат на протест. Причините са финансови и социални.

Пет фирми са подали оферти за обявената обществена поръчка с предмет "Реконструкция на водопроводна мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на град Враца - Етап II", част от интегрирания проект за водния цикъл на Враца. Подадените документи бяха отворени от създадената със заповед на кмета на общината комисия.

Цената на билета за тролейбусен транспорт във Враца остава 60 ст. Тя не е променяна през последните 4 години. За последно тарифата на превозите е сменена на 1 септември 2008 година, съобщи управителят на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" Илиян Йончев. Той е категоричен, че през следващите 10 години ще бъдат насочени пари в развитието на тролейбусния транспорт.

Във Враца днес бе отбелязана 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Събитието бе отбелязано с тематична лектория за живота на Дякона, която бе представена на най- малките врачани в оргарнизираната лятна читалня на открито в Етнографския комплекс в града. В Регионалния исторически музей бе прожектиран филмът "Апостолът". И в Монтана отбелязаха годишнината от рождението на Левски. С виртуална изложба "Левски в българското изобразително изкуство", експонирана във фейсбук- страницата на Младежкия дом в Монтана, младежи от областния град отбелязаха 175-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Показани са картини на Васил Левски, рисувани от различни автори. В Козлодуй годишнината от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана от 18,30 часа с честване пред бюст- паметника на Апостола на свободата на площад "Христо Ботев". По- късно ще има среща-разговор с племенница на Васил Левски в Дома на енергетика. Коло и мото поход до мездренското село Лик стартира в 17 часа в Мездра. Инициативата е на Общинския комитет "Васил Левски", Съюза на ветераните от войните, Читалище "Наука" и кметството в село Лик по повод 175-тата годишнина от рождението на Апостола на Свободата.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Враца са извършили проверка на язовир "Дъбника" в землището на града. Инспекторите са намерили и извадили от водоема 41 мрежи. Уловените в тях около 80 кг. езерни раци са върнати обратно във водата.

Пиян шофьор причини катастрофа тази нощ във Видин. Пострадали са дете и 26- годишна жена. Около 01.30 часа 29- годишен видинчанин загубил контрол над лекия си втомобил "Опел Вектра" и се блъснал в бетонна ограда на къща на ул."Цар Иван Асен ІІ" в посока ул."Стара планина". Дошлите на мястото на катастрофата полицейски служители тествали мъжа за алкохол с дрегер, пробата отчела показание 1,57 промила. Взета е и кръвна проба за медицинско изследване. Във видинската болница са транспортирани двама пътници от колата - 26- годишна жена и 11- годишно момче. Жената е настанена за лечение с фрактури, а момчето, с фрактура на глезен, е освободено за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство.

Служители на Районно управление Полиция- Мездра са разкрили седем жители на Мездра, които са представили фалшиви дипломи за основно образование, с цел да получат разрешително за носене и съхранение на оръжие и издаване на шофьорска книжка. При извършената проверка в съответните учебни заведения е установено, че на лицата не са издавани дипломи за завършено основно образование. Работата по случая продължава. Събраните до момента материали са изпратени в прокуратурата.

Пожарите в сухи треви, храсти и отпадъци в област Монтана се увеличават рязко от началото на месеца, съобщиха от Областната дирекция на МВР . Досега през юли са гасени над 120 пожара по полето и в сметища. От полицейската дирекция в Монтана призоваха гражданите да не палят огън на открито, ако това не е крайно наложително и да не изгарят без контрол селскостопански отпадъци и стърнища.

В Летателен център Ерден край Монтана започна 47- то открито Държавно първенство по парашутизъм и 3- тият открит Шампионат на Югоизточна Европа. Наред с отбори от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Черна гора, тази година участват и такива от Русия, Казахстан, Германия и САЩ. Шампионатът е включен в Спортния календар на Международната авиационна федерация.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30