Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юли 2012 година

Сигнал за поставени взривни устройства в пощата и на стадиона в Козлодуй вдигна полицията на крак. След щателната проверка на всички офиси в пощата, взрив не е намерен, предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Лиляна Рашкова.

С решение на Европейската комисия 25 юли тази година е обявен за четвърти европейски ден за пътна безопасност. Пътно-транспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност в световен мащаб. Всяка година около 400 000 млади хора до 25 години загиват по пътищата, средно повече от 1 000 души на ден. В нашата страна през 2011 година В пътно-транспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени около 1 900.

Глоба от 200 лева ще се налага при неправомерно паркиране на място, определено за хора с увреждания, реши парламентът. Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за движението по пътищата. С глоба от 100 лева ще се наказва водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване на пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата ще е 200 лева и лишаване от правото за управление на превозно средство за срок от един месец. С 50 лева ще бъдат глобявани пешеходци, които преминават през огражденията от парапети или вериги и не спазват светлинните сигнали. 10 лева ще е санкцията за велосипедист без светлоотразителна жилетка. За срок до един месец ще се спира от движение пътно превозно средство, чийто собственик шофира без книжка и/или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта или е употребил друго упойващо вещество.

Делото срещу бившия шеф на центъра за спешна медицинска помощ във Враца д-р Карина Сълова бе гледано в окръжния съд във Враца. Лекарката, която е обвинена в присвояване на 1 224 лева и в извършване на разходи, причинили имуществени вреди за 1 767 лева, за първи път даде показания пред съдия Веселка Иванова. Назначена бе допълнителна икономическа експертиза, за която бе поискан по-дълъг срок. Днес на разпит трябваше да се явят двама свидетели, но делото бе отложено за 5 октомври. Обвиняемата не се признава за виновна, не приема и фактите в обвинителния акт. Припомняме, че д-р Карина Сълова бе уволнена дисциплинарно в началото на миналата година. По време на разследването в кабинета й влязоха служители на ДАНС, експерти от агенцията по финансов контрол и прокуратурата.

Макар и с огромно закъснение, във Видин започнаха противокомарните обработки, съобщи за РАДИО ВИДИН микробиологът на Дезинфекционната станция в града Веселин Кръстев. След като изтече задължителният срок за обжалване на решението за изпълнител на обществената поръчка, договорът е подписан вчера и веднага са започнали аерозолните обработки във Видин. Тази сутрин е обработен Крайдунавският парк, а вечерта служителите на Дезинфекционната станция ще бъдат в жилищните квартали.

Само един ден седмично има вода във Видинското село Раковица. Драстичният режим на водоснабдяването е наложен заради продължителното засушаване.

35 заразни заболявания са регистрирани в област Видин от Районната здравна инспекция. През миналата седмица заболяванията са били 34. Най- много са болните от чревни заболявания- 28 са случаите на гастроентероколит, следват болните от варицела- трима, по един са случаите на болни от скарлатина и туберкулоза.

Тялото на изчезнал във водите на язовир "Огоста" рибар е било извадено от водолази, съобщиха от полицията в Монтана. Тялото е извадено от водолази в понеделник преди обяд. Мъжът бил обявен за издирване в събота привечер. На 21 юли Васил отишъл за риба и малко преди 9 вечерта се обадил на дъщеря си, че си тръгва към вкъщи. След като не се появил до полунощ, жената потърсила помощ от полицията. Криминалистите открили на брега на язовира колелото и въдицата на Васил. На следващия ден в издирването се включили и водолази. Тялото е транспортирано в болницата в Монтана за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.

Полицията във Враца предупреждава за телефонни измами. Лицето, измамило две жени, е мъж на видима възраст около 30-35 години, среден на ръст, със светла коса, късо подстриган, облечен в бяла блуза и къси панталони. Две измами са извършени в района на Криводол. Вчера жителка на с.Краводер е заявила, че мъж е позвънил на домашния й телефон и е съобщил, че дъщеря й е осъществила ПТП, при което е починало момченце. За да се реши проблемът, е била поискана сумата от 5000 лв, като в последствие измамникът е взел от жената 500 евро и 900 лв. По случая в РУП Враца е образувано досъдебно производство.

Кражба на 6 650 лева е извършена от дома на 72-годишна жена от с.Иново, съобщиха от ОД МВР Видин. Сигналът е получен вчера в дежурната част на полицията. Кражбата е извършена от неизвестни лица, представили се за търговци. По случая работи РУП Видин, образувано е досъдебно производство.

В Мездра тече традиционната студентска лятната бригада. В нея участват 105 бъдещи висшисти, които се трудят на 10 инфраструктурни обекти. Те полагат бордюри и тротоарна настилка, изграждат лекоатлетическа алея, почистват шахти и канали, освежават пътната маркировка.

От 13 до 19 август 2012 година в Кула ще се проведе 96-ят традиционен панаир, който води началото си от 20-те години на миналия век. Тогавашните общински съветници взели решение в Кула да се организира петдневен панаир през август, с основа изложение на земеделски произведения и домашни животни. За мястото на панаира е определен общински парцел източно от града.

Конкурсът Мини Мис и Мини Мистър Враца`2012, който трябваше да се проведе днес, се отлага за след един месец, поради малкия брой записани деца, предаде за РАДИО ВИДИН организаторът Мария Ананиева.

С комедията "Когато котката я няма" на сцената на младежкия дом в Монтана гостува самодейният театрален колектив при читалеще "Христо Ботев" Вършец. Началото на представлението е от 19 часа. Режисьор на постановката е Любомир Бояджиев.

На 25 юли Православната църква почита Успението на Света Анна- майката на Света Дева Мария. Тя се смята за покровителка на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. Имен ден имат хората, носещи името Анна, Янa, Eнчo.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34