Опасна хранителна добавка е открита в аптечната мрежа на Видин

Във Видин са открити количества от хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс, които съдържат неразрешен и опасен дезинфектант, каза за Радио Видин директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Боян Цолов.

"От началото на месеца инспекторите от отдел "Контрол на храните" са извършили общо 50 проверки на аптеките за добавките Цитросепт и Цитрогард. Връчени са 9 предписания. Намерените налични количества в аптечната мрежа на Видин са възбранени. Чакаме указания, вероятно количествата ще бъдат иззети." , обясни д-р Боян Цолов.

Припомняме, че Българска агенция по безопасност на храните предприе действия по изтеглянето на всички налични количества от хранителните добавки от търговската мрежа. Официалните проби, изследвани в акредитирана лаборатория в Хамбург – Германия, потвърдиха наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс – произведени в България.

След получен сигнал по-рано този месец, за наличие на дезинфектант в хранителните добавки Българска агенция по безопасност на храните възбрани цялото налично количество от добавката в страната. Изтеглени са над 5000 опаковки, които ще бъдат унищожени. По случая се води разследване и от Икономическата полиция и Прокуратурата.

От Агенцията по храните призовават всички потребители, които са закупили от хранителните добавки да не ги консумират.
Вижте още

Снимката на 18 октомври 2019 година

Картини, включени в  изложбата  "Изповед по цвят", бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект на европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов. В проекта са включиха  младежи от крайовското училище  по изобразително  изкуство, към тях се присъединиха и видински младежи...

публикувано на 18.10.19 в 18:20

Във Враца определиха местата за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца.  Като достъпни за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са определени   25 секции  във Враца и..

публикувано на 18.10.19 в 17:34

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019...

публикувано на 18.10.19 в 17:15

Дискусии за вредите от алкохола проведоха в Ново село

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "То включваше презентации на тема..

публикувано на 18.10.19 в 16:16

Състезание по програмиране в математическата гимназия във Видин

Детски хакатон "Аз и моят Scratch герой в защита на планетата" се провежда в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. В него участват ученици от 6 и 7 клас от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", СУ "Свети свети Кирил и Методий"- Видин и СУ "Свети свети Кирил и Методий"- град Брегово. Състезанието..

публикувано на 18.10.19 в 15:20

"Изповед по цвят" на площада във Видин

Картини, включени в изложбата "Изповед по цвят" , бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект за европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов : "В тази образователна мобилност ние говорим и споделяме чрез картините социалните си послания към хората..

публикувано на 18.10.19 в 15:02

"Евакуираха" ученици от новоселското училище

Практическо занятие за евакуация при пожар се проведе в  новоселското СУ "Св.Св. Кирил и Методий" днес, под ръководството на ст. инсп. Йорданов от РДПБЗН Видин. Занятието бе планирано от училищното ръководство, а процесът бе управляван от Ралица Ангелова- преподавател в училището. Участваха и  членове на Младежкия червен кръст Видин...

публикувано на 18.10.19 в 14:41