Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусът на хляба от неолита


Днес е Благовещение. Празникът бележи едно от най-големите тайнства в християнството- според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В българския фолклор Благовец бележи и началото на пролетта. Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко зарастват всички рани, затова в някои краища на страната денят е подходящ на ушите на малките момиченцата да блеснат първите им обички. За друга рабата обаче жените не докосват игли, куки или конци! Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Народът ни вярва, че на Благовец всяка отрова губи силата си. Традицията повелява още на този ден да се яде "нещо зелено"- коприва, спанак, лапад. 

Празникът се пада винаги през Великия пост и затова на този ден на трапезата единственото месо може да е само риба. А хлябът задължително трябва да е постен. Постни питки, намазани с мед, се раздават на близки и съседи.

За вкуса на постния хляб си говорим днес в "Калейдоскоп". Но се връщаме назад във времето далече преди Христа- с магията на пролетното равноденствие се пренасяме в една приказка на повече от 8 000 години...

За да научим повече за миролюбивите ни предци, населявали земите на сегашния Български Северозапад в едно време, когато четирите природни стихии- огън, вода, земя и въздух- са били тачени като основни елементи на живота, а Слънцето е било върховен Бог.

Време, в което връзката с природата е била неразривна, а уважението към хляба толкова силно, че приготвянето му е било равно на божествено тайнство.

Как древните ни предци замесвали хляб от лимец в деня на пролетното равноденствие демонстрираха актьори от театрална група ТЕМП.

Ритуалът се проведе в Лапидариума на Регионалния исторически музей във Враца.


"Жреците" и Жриците"- облечени в роби от лен, въоръжени с пособия от камък и дърво, вглъбени в тайнството на един спектакъл, който носи древната символика на преклонението пред хляба, показаха стъпка по стъпка процеса на стриване на зърното от лимец на брашно, замесването на брашното със сол и вода, опичането на питките в истинско огнище.

А присъстващите на спектакъла техни връстници с удоволствие се включиха в оживялата приказка отпреди 8 000 години.

Идеята за съживяването на древната приказка е на археолога Георги Ганецовски, който в този ден влезе в ролята на учител по история в реални условия.

"С моите ученици не за първи път наблюдаваме този ритуал. Те познават вкуса на хляба от лимец от миналата година, но този път по-смело се включиха в стриването на зърното и замесването на хляба"- казва учителят по история Мая Антова.


Какви са ароматът и вкусът на пресния хляб, опечен на нагорещен камък, няма как да ви разкажем, но се надявам да можете да си го представите!

Мая Антова е убедена, че така преподадените уроци по история са по-запомнящи се от виртуалните разходки из древността, които съвременната техника ни предлага.

Нещо повече- през това лято смята да участва със своите ученици в реални археологически разкопки, когато археологът Георги Ганецовски поднови издирвателните си работи край село Оходен.

А за раждането на историческата приказка ни разказва ръководителят на театрална група ТЕМП- при Младежки дом Враца- Георги Врабчев. С него си говорим за свещенодействието в изкуството и за изкуството като свещенодействие... Защото познанието за битието на нашите предци е хляб за ума, а почитането на постигната от тях хармония с природата- хляб за сетивата и душата ни

Младите актьори "събличат" всички достижения на технологичния ни век, обличат ленените роби и се впускат в едно съвсем свое пътешествие във времето отпреди 8 000 години.

Пътешествие, в което увличат и своята публика. Пътешествие, от което всички се връщаме по-мъдри, по-смели, по-зрели. Пътешествие, в което сме били толкова близо до първичните стихии на природата, че няма как да не сме станали по-истински хора.

Фоторепортер: Светослав Цветанов.

По публикацията работи: Ваня Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50