Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Симеонова:"Остров Нантъкет е синоним на пари и парти за младите българи там"

Името "Нантъкет" произхожда от местна индианска дума означаваща "отдалечен остров" или "земя навътре в морето". То е и единственото в САЩ, при което се употребява равнозначно за име на остров, област и град.

Днес Нантъкет е мечтата на почиващите, която е превърната в реалност. Неговата природна красота е свързана със заоблените хълмчета, боровинковите полета, езерата, солените извори и не на последно място невероятните плажове и пясъчни дюни, допълващи невероятния пейзаж на острова.

Освен за почиващите островът е особено привлекателен за много млади българи, които идват на сезонна работа. С всяка изминала година броят им неимоверно нараства и вече са мнозинство от работещите там източноевропейци. Привличат ги доброто заплащане и неизменния купонджийски живот, който не спира цяло лято.

Повечето идват само за сезона от април до октомври, като пиковият период за туристи и работа е от края на юни до септември. Българите са се утвърдили като шофьори на таксита или мини автобусчета. На български могат да те заговорят по сувенирните магазинчета или в заведенията за хранене.

Александра Симеонова е една от многото, които отиват за пореден път на острова. Тя е от Орешец, но ученическите си години е прекарала във Видин. Продължава обучението си във Варненския университет , специалност "Интериорен дизайн". Докато е в университета има възможност няколко лета по ред да посещава САЩ по линия на студентските бригади.

"Заминаването ми за САЩ стана като на шега- леля ми имаше една позната, която работеше във фирма, занимаваща се с уреждане на
студентски бригади. Заминах след първи курс и после това стана пристрастяващо за мен- не можеш да спреш- след първата година идва втората, после следващата... Стандартът на живот на острова е доста висок и това се отразява добре на българските студенти там. Времето, прекарано на острова определено ме промени в доста насоки- все положителни, поне аз така го отчитам. Работех в едно в заведение за бързо хранене- правех сандвичи. По-точно работех във фирма за производство на хляб, от който правехме и сандвичите. Сега
вече съм мениджър и с нетърпение очаквам първия си работен ден. Но не винаги е било така. Не крия, че първото ми впечатление от този нов за мен свят беше направо стряскащо. Особено за човек, който не е излизал в чужбина и не говори английски. Признавам, че бях много изплашена. Имах късмета обаче да попадна на много отзивчиви хора- приятни и винаги усмихнати. Те по всякакъв начин се опитаха да ми помогнат бързо да се адаптирам в новата среда. И после постепенно установяваш, че начинът на живот там ти харесва повече от този в
България в момента.
Не мисля цял живот да се занимавам само с това, все пак съм специалист по дизайн и някой ден ще се посветя на професията си. Засега обаче ще отложа тази цел. Преди това ще проверя как точно стоят нещата с практикуването на тази професия в САЩ, защото в България тя все още не е особено популярна, а пък няма и предложения за работа. Ще бъде добре, ако поне мина някакъв стаж по специалността си в САЩ, защото това ще е от голяма полза за професионалното ми израстване.
На остров Нантъкет има и българи, които не са доволни от работата и заплатата си- някои идват с големи очаквания и бързо се обезверяват. Тук обаче трябва да знаеш какво искаш и здраво да работиш, за да го постигнеш. Ако някой е дошъл просто така- това е загубено време.
Тук работим на две смени- първата е от 7 до 16 ч, а другата от 8 до 17 часа. Вечерите ми винаги са свободни. Иначе постоянно си в движение и в контакт с клиентите. Често помагам и в хлебарницата, а там е много интересно. Произвеждат какви ли не сладкиши и хлебчета. Мога твърдо да кажа, че хлябът, който правят е най-вкусният, който някога съм опитвала. Той е повече от 10 вида- с различни подправки, ядки, черен, бял...
Островът е раят на сандвичите- американците ги предпочитат от всички останали храни, а те тук са доста. Сандвичи се предлагат дори и в ресторантите- направило ми е впечатление, че дори в скъпите заведения, където се изисква дрескод- клиентите масово си поръчват сандвичи. А те наистина са специални. В тях няма нищо пържено- набляга се на различните видове салати, сирена, кашкавали, морски дарове и други меса. Аз специално предпочитам вегетарианските.
 
Що се отнася до това, как прекарват свободното си време тук младите, то на острова има доста възможности. Аз специално след работа винаги излизам. Има плажове навсякъде, освен това приятни заведения, художествени галерии и още доста места, където можеш да се почувстваш добре. Често ходя и в едно арт училище. На острова вече имам и доста приятели. Тук е пълно с чужданци, но най-много са българите. От нашия край също са доста. В което и заведение да отидеш, срещаш българи- дори не е
нужно да знаеш английски, за да се оправиш. Във фирмата, към която работя няма разлика в заплащането на местните и чужденците, но съм чувала, че на някои места има. При нас обаче е важно само едно - каква работа вършиш, откога я вършиш и как я вършиш.
Сега тръгвам без притеснение, защото познавам обстановката там, а и ме чакат много приятели. Разбира се, че ми е мъчно за родителите и сестра ми, но аз приемам нещата така- мисълта, че те са си вкъщи и ти винаги можеш да се върнеш при тях, прави нещата
по-лесни", допълва Алаксандра, която днес пътува от София за Бостън. Тя ще остане на острова до края на есента, защото заминаването й този път е с работна виза.
Като всяко курортно място и Нантъкет замира след разгара на сезона и малко от работещите остават да живеят там. Валежите и вятърът спират притока на туристи до следващата година, когато българските студенти и други млади хора идват отново. 
 
Пристигането в този друг свят с къщи от ХVІІІ и ХІХ век с ферибота от близкия Кейп Код носи усещането за приключение.
Островът е открит и изследван от изследователя капитан Бартоломю Госнолд през 1602г. От 1800 до 1840 година, островът се е водил за неофициалната световна столица на китоловците и промишлеността с тези продукти. Близо век и половина, Нантъкет е бил най-заетото и проспериращо пристанище за китоловците в целия свят.

 
В Нантъкет има фар, който e
преместен навътре в сушата далеч от рушащата се скала, след като е бил застрашен от пропадане. Благоденствието на китоловната индустрия довежда до построяването на много невероятни сгради в различни архитектурни стилове. Днес числото на сградите-паметници на остров Нантъкет, които са в Националния списък с исторически обекти на САЩ, са повече от което и да е било друго място от щата Масачузетс

 
Тук няма нищо "масово", няма ги големите търговски вериги, шумът. Върху островните плажове  се разпростира един от най-хубавите защитени исторически райони в Америка, с някои от най-строгите наредби относно строителството. Повече от 800 къщи и резиденции на морски капитани квакери са построени между 1740 г. и 1840 г., когато Нантъкет е световната китоловна столица - неслучайно Мелвиловият капитан Ахаб и помощник-капитанът Старбък тръгват от Нантъкет.

 
 
Името на острова на езика на индианците уампаноаг означава „далечна земя“ и Нантъкет  изглежда точнo като такава. Само на петдесет километра от крайбрежието на Масачузетс, островът с площ около 75 кв. км. плава в свое собствено изолирано времепространство



 
 
Още теми в предаването:

Най-малко трима души са загивали при бомбените експлозии по време на маратона в Бостън, като сред тях е и 8-годишно момче, което чакало баща си на финалната линия. Властите съобщават, че 144 души са пострадали при взривовете. До момента няма данни сред тях да има българи. Федераблното бюро за разследване на САЩ обяви, че третират експлозиите като терористични актове. 
 
Бостънският маратон е най-старият в света, припомнят наблюдатели. Той се провежда в Деня на ветераните, който е официалният празник на щата Масачузетс. За участие в маратона тази година са се записали 26 000 души, като сред тях има и един българин, който не е пострадал. В Бостън са въведени извънредни мерки за сигурност, а въздушното пространство над града е ограничено за полети.

Централната избирателна комисия затруднява българите в чужбина да гласуват. Това твърдят наши сънародници зад граница. Поводът е подмяна на правилата за подаване на заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическите представителства.
По данни на МВнР към 4 април са подадени общо 9 043 заявления от българите зад граница. 5 176 на хартия и 3 865 в електронен вариант.
 
Цялото интервю с Александра Симеонова и подробности по другите теми- в звуковия файл. 
По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50