Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стефанов: "В Индия маймуните по улиците са като нашите бездомни кучета"

"Заминаването ми за Индия бе свързано с мисия в българското посолство в Ню
Делхи", каза пред нашия сътрудник Иванка Петрова в "Другата истина" Антон Стефанов от Белоградчик, който е живял със семейството си там.

"Това е една далечна страна, а за подобни далечни дистинации се избира най- евтиния маршрут- той естествено е през Москва. Пътува се 12-13 часа. Първото ни впечатление след като слязохме на аерогарата бе, че Индия е "бяла държава"- по нищо не се различава от нашата. Имахме чувството, че всичко е перфектно. Това обаче
беше само първото впечатление- щом минахме летящите врати на аерогарата, попаднахме в съвсем различен свят. Там усетихме истинския климат в тази страна- силна жега, влага, миризма на блато...Хора, които спят по улиците...Индийците имат практично и много характерно облекло- масово използват т.нар. пенджаби- удобни за ежедневието туники. Особено интересни са жените, облечени в традиционното сари. Това обаче се отнася най-вече за хиндуистите, които са болшинството от населението там. В Индия обаче
живее една от най-големите мюсюлмански общности и някои от жените са забулени. Българите в Индия са добре уредени. България разполага с един много голям имот в Делхи, който е на държавна договорка и за който се плаща символичен наем от един долар. По същия начин Индия пък ползва имот в София за посолство. Комплексът към българското посолство в Делхи е много голям. Там се намират посолството, резиденцията и един много голям блок. Всичко в комплекса е устроено много добре- има и голям басейн, детски
площадки, игрище за футбол и голям парк към резиденцията, който по мое време се поддържаше идеално. В Индия живеят много малко българи. В Делхи например живее леля Пепи, която беше първата българка, женена за индиец. Има и още няколко българи, които също имат смесени бракове. От останалите по-големи градове- в Бомбай има няколко българи. В южните части на страната също знам за една българка, която също беше женена за индиец, но тя живееше в по-дивата част на Индия и за нея само се знаеше, без някога
да е осъществяван контакт. Това беше и един от проблемите, с които тогава посолството ни се опитваше да се справи, защото много от българите идваха в Индия инкогнито. И ако се случеше някакъв инцидент, много трудно можеше да им се помогне, защото в посолството не разполагахме с нужната информация. А проблеми имаше. Така например по мое време имаше два- три инцидента с българи, които бяха изпаднали в невозможност да се придвижват, такива, които бяха свършили парите или с други затруднения. Една българска лекарка си беше уредила по Интернет присъствие на някаква конференция и
когато пристигнала се оказало, че никой от организаторите не я чака. Тогава се наложи посолството да вземе мерки.
Иначе Индия е една вселена, която трудно може да бъде описана. В нея обществото е разделено на касти и всяка от тях спазва определената йерархия. Много трудно може да се премине от една каста в друга, особено от по-нисша в по-висша. Ограмна част от населението няма никаква собственост и живее крайно бедно. Има обаче и много богати хора, които не си знаят парите. През последните години Индия много се разви. Там също като в САЩ има "Силиконова долина", развита е добре и тежката промишленост- Индия е един от най-големите производители на стомана в света. С една дума- има всичко. Правят и леки коли. Дори наскоро нашумяха с производството на най-евтината кола за масово потребление. Още преди години там имаше и много МОЛ-ове, докато в България те са от скоро. В магазините им има от най-модерните европейски и американски стоки, до ширпотреба от Китай и други азиатски страни. Според мен в близко бъдеще Индия ще надмине Китай по темпове на развитие и население.
Раждаемостта в страната е много висока. Постигнат е и някакъв социален статус. Индийците бяха много горди, че в страната вече няма гладуващи. За бедните е подсигурено достатъчно количество ориз. Той е традиционен за индийската кухня. Там едно четиричленно семейство изяжда около 30-40 кг. ориз месечно. Представете си какво означава това, като се има предвид, че у нас ядем само килограм за същото време. Приготвят ориза по различни начини, но винаги с някакви сосове. Другото интересно за кухнята им е,
че използват много люти подправки. Там всичко е люто- дори детските сандвичи в световните търговски вериги са люти и то много люти за нашите представи.
В Индия има два основни празника - Дивали и Холи. Дивали е тяхната Нова година и тогава използват много пиротехнически материали. Датата, на която се празнува е променлива, но обикновено е през ноември. С празника Холи пък, се отбелязва идването на пролетта. Тогава всички се боядисват с различни цветове и много се забавляват.
Началното образование в Индия е безплатно. Посолството ни в Делхи бе сключило шевство с едно от местните училища. То бе под средната класа, защото в него учеха предимно бедни ученици. Въпреки това наред с другите предмети, задължително изучаваха и английски език.
Друго интересно за Индия е, че там по улиците можеш да видиш свободно да се разхождат различни животни. И то не само свещените крави. Често минават и слонове с водачите си. Маймуните пък са като нашите бездомни кучета- може да

ти скочи и да ти вземе банана от ръцете. Пауни също се разхождат необезпокоявани. Разбира се, че тези животни пречат на движението, но там така е прието- ако на магистралата е легнала крава- ти трябва да я заобиколиш внимателно. През Делхи минава една голяма река, която също е свещена. Казва се Ямуна. На нея е изградена слонска къпалня, която е една от основните атракции за туристите. Подобни са и бедните квартали, които там наричат "Джуки" и са подобни на нашите гета.

Ходил съм до Агра и до Джайпур, а пътуването

беше много екстремно. Основният ни транспорт беше влак и автомобил. В Индия има добри магистрали, но движението по тях е доста хаотично и направо кошмарно. Да не говорим, че движението е и обратно на нашето.

 

 

 

 

Какво си донесох от Индия ли? Ами всички в семейството вече ядем много люто", допълва Антон Стефанов.

Още теми в предаването:

Холандската полиция разследва мащабна схема за измами на социалната система от български банди в Холандия.
Поверително разследване е показало, че бандите изпращат чуждестранни граждани в Ротердам, за да записват несъществуващи хора в общинските регистри, а след това от тяхно име получават помощи за жилищно настаняване и здравеопазване.

По официални данни на федералното министерство на труда 80 % от българите в Германия са квалифицирани и добре интегрирани на пазара на труда. Това съобщи социалният министър Деяна Костадинова , след среща с немска делегация, дошла да се запознае с мерките за интеграция на ромите.
От юли шест приемни в България и една в Хамбург ще дават информация за социалноосигурителните права на българи, които искат да работят в България или вече имат натрупан стаж.

Наближаващото вдигане на ограниченията за пребиваване и работа за имигрантите от Румъния и България е оказало слабо влияние върху броя на хората, които планират да се преместят във Великобритания или в други страни на ЕС, сочат анкети на Би Би Си.

Българката Станислава Енев два пъти се класира втора в Илинойс по бодибилдинг

Цялото интервю с Антон Стефанов и подробности по темите от предаването- в звуковия файл.

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50