Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 юни 2013 година

От полунощ Дунав мост 2 ще бъде отворен за движение.
 
Това обяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан при откриването на Дунав мост 2.
 
Официалната церемония започна с водосвет, отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит.
 
В нея участваха председателят на българския парламент Михаил Миков, председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Bалериу Згоня, премиерите на двете страни Пламен Орешарски и Виктор Понта, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, членове на правителствата на двете страни, както и бивши български и румънски премиери и министри на транспорта от 2000-та година досега.
 
Стотици жители от региона се събраха на Дунав мост 2, за да присъстват на историческото за Видин събитие. Слово при откриването произнесе председателят на Народното събрание на България Михаил Миков. Той благодари на всички досегашни български и румънски правителства, европейски институции, на хората, работили, за да бъде днес Дунав мост 2 факт. "С него ще се свързват не само нашите две съседни страни, а той ще ни свързва със силната солидарна Европа- Европа на бъдещето".
 
Министър-председателят Пламен Орешарски завърши словото си с думите: "Нека да ни е честит мостът!" Лентата за откриването държаха 12-годишният Виолин Митев от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" и 10-годишната Матилда Дека от Калафат. Прерязаха лентата двама строители- по един от българска и румънска страна, които са работили на обекта от първия до последния ден.
 
Строителството на моста и прилежащата му инфраструктура започна на 13 май 2007 година. Стойността на съоръжението и на инфраструктурата към него възлиза на 256 млн. евро безвъзмездна помощ и национално съфинансиране. Очаква се за една година по моста да преминат 415 хиляди моторни превозни средства и над 4 700 влакови композиции в двете посоки- от тях 730 пътнически и 4 015 товарни.

Часове преди откриването на моста, при пристигането си във Видин, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит бе посрещнат от Видинския митрополит Дометиан пред Гробницата-мавзолей на Екзарх Антим I. Негово светейшество се обърна към събралото се множество: "Приятно сме изненадани от това радостно посрещане. Това усилва и нашата радост във връзка с празника на откриването на Дунав мост 2 Видин- Калафат, което очакваме от дълго време с надеждата, че това ще спомогне за по-доброто развитие на инфраструктурата на град Видин и на хората, които очакват икономическо раздвижване на този хубав край на родината ни." Патриарх Неофит положи венец пред гроба на Екзарх Антим I и пусна в небето над Видин три бели гълъба, символ на трите граници, на които се намира градът.

Видински граждани се събраха днес в района на Дунав мост 2, за да изразят искането си да бъдат решени проблемите на видинския район, като най-беден в Европа. Организираната гражданска акция бе под мотото "Не искаме мост към нищото". Събралите се пожелаха действията им да бъдат определени като "гражданско присъствие", а не като "протест". Първоначално обаче се получи объркване сред част от хората, които не бяха съвсем наясно защо са там: "За откриването на моста. ... Не знам за какво е протеста. Тук съм по нареждане на други." Видинският кмет Герго Гергов заедно с председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов също бе дошъл да подкрепи присъстващите: "Гражданското движение имат написан апел, който ние искаме да вземем, за да помогнем, ако те имат желание да ни го дадат. Да направим диалог през Общината с правителството. Защото съвсем скоро и ние от Общината сме организирали такава среща." На символичния протест срещу състоянието на инфраструктурата в региона присъстваха представители на различни сдружения и неправителствени организации. Решено бе до новото правителство да бъде изпратено писмо с искане за решаване на проблемите в Северозапада.

Готовността за предприемане на необходими мерки при евентуално рязко покачване на нивото на река Дунав, както и изправността на прадпазните съоръжения бяха обсъдени във Видин. Временно изпълняващият длъжността Областен управител Любомир Низамов проведе работна среща с инж. Димитър Йоцов, ръководител звено Хидро-технически район- Видин към "Напоителни системи" ЕАД клон Мизия и главен инспектор Стилиян Пешев, началник на сектор в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". На нея е представен доклад от страна на напоителни системи за извършените проверки на дигите и другите хидротехнически съоръжения край Дунав. При ниво от 750 см, при рейката на Видин, има готовност за въвеждане на I-ви етап "Повишено внимание" от оперативния план за провеждане на високите води на река Дунав. Местната структура на Напоителни системи разполага с необходимия брой чували и достатъчно количество пясък за допълнително укрепване на предпазните съоръжения, при достигане на критично високо ниво на реката.

За момента няма опасност от наводнения в българския участък от Дунав. Така коментира за РАДИО ВИДИН кап. Иван Йорданов. Според него хидротехническото съоръжение Железни врати засега са достатъчни за регулиране на водната стихия.

На 14 юни се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Много малко са дарилите кръв безвъзмезно. В отделението по Трансфузионна хематология на болницата в Лом през миналата година 2474 души са дали кръв. От началото на годината оттам са преминали 1277 човека- със 100-тина в повече за същия период на миналата година. Много малко от тях са доброволците и повечето дават кръв срещу заплащане, уточниха от отделението. В болницата в Монтана също може да се дава кръв в сряда от 9 до 13:30 часа. Така се спестява време и разходи за пътуване до центъра в Лом.

Улично изкуство показаха днес ученици оп Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Младежите поставиха надписани картони по дърветата, с призиви да пазим града ни, в района от общинския пазар до Младежкия дом. Целта на инициативата обясни за РАДИО ВИДИН Рубен Йорданов, ученик от 11 Б клас на гимназията. "Посланията по дърветата са, за да покажем на хората, че е изключително грозно да се ползва озеленяването за лепене на плакати, а те са за по-добрия въздух в нашия град." В Крайдунавския парк учениците подредиха макети от отпадъчни материали. "Еко-инсталациите показват нашия град какъв е в момента и какъв би трябвало да бъда"- допълни Рубен Йорданов. Проявата е част от фестивала "Дунавски вълни", който се провежда във Видин.

Стотици деца от Враца се включиха в дейностите на провеждащия се в областния град Детски панаир. Инициативата е на местната управа и фондация "Изиарт". На централния градски площад, в Регионалния исторически музей и в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца са разположени 40 шатри, в които децата рисуват с различни техники, работят с глина и с вълна, танцуват, играят футбол, правят кукли от природни материали, снимат се с костюми и военни униформи, правят първите си стъпки във фотографията. Най-смелите се качиха в истински пожарникарски автомобил. Детският панаир продължава и утре.

Наградите за два конкурса в Мездра връчиха за десети юбилеен път днес. Идеята за това събитие се ражда преди 10 години, когато Общинският съвет на БСП решава по случай Деня на жената- 8 март да почете мездренските жени творци. Единият конкурс е за стихотворение, под наслов "Жената- майка и любима", в който са се включили 16 дами с 40 стихотворения. Вторият конкурс, под наслов "Жените в изкуството" е за живопис. В него са участвали 9 творци от нежния пол с 25 творби. Теменужка Маринова е носителката на 1-ва награда, Нели Евгениева е отличена с 2-ра награда, а на 3-то място е Рени Митева. Техните творби по традиция ще бъдат откупени от Общинския съвет на БСП.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30