Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ангелова от Торонто: "Подобно природно бедствие не бях виждала никога в живота си"

"Подобно природно бедствие, като разразилата се в понеделник буря, не бях виждала никога в живота си", каза за РАДИО ВИДИН в телефонен разговор от Торонто, българката Мария Ангелова, която живее в най-големия канадски град от 1990 година. Срещата ни с нея бе осъществена благодарение на съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина и мениджъра на българското радио в Торонто, Павлик Пръвчев. Ето какво разказа в "Другата истина" нашата сънародничка за бурята, която причини сериозно наводнение в Торонто и спря електричеството на най-малко 300 хиляди души:

© Снимка: vancouversun.com

"Пътувах из града през бурята и имам преки впечатления какво стана. От каналите излизаше вода- толкова вода се изсипа, че по едно време започна да изхвърча от тях като фонтан. Аз такова нещо не бях виждала. Пътищата се бяха запълнили от толкова много вода, че на едно място една кола беше почти залята и стоеше там, където собственикът й я беше зарязал. Някои от улиците бяха затворени, защото бяха изцяло залети и не можеше да се минава. Разстоянието, което трябваше да мина за 20 минути, този път ми отне два часа и половина, за да намеря

© Снимка: blogto.com

път, който е отворен. През това време електричеството беше спряло навсякъде. Явно имаше щети по електрическата мрежа. Светофарите не работеха в целия град. Наложи ми се доста да обиколя в града, за да мога да си прибера детето от другия му край. Магазините в целия град бяха затворени, а голяма част от тях- наводнени. Бензиностанциите също бяха затворени. Бяха се образували големи задръствания и разстояния, които обикновено взимах за една минута, този тът ми отнемаха по половин час. Досега не беше ми се случвало да видя такова нещо.

© Снимка: scmp.com

Живея в Канада от 23 години. Дойдох тук през 1990 година. Тогава имах шанса да бъда поканена в САЩ и така останах в Америка. По това време вече се бях сблъскала с трудностите на промените в България и затова реших да остана. По професия съм актриса, но сега работя като финансов посредник. Единият от синовете ми продължава традицията в семейството- приеха го в институт за актьорско майсторство. Радвам се, че имам талантливи деца, на които мога да помагам.
Канада се превърна в моя втора Родина. Доволна съм от живота си

© Снимка: todayonline.com

тук. Дори днес се занимавах със застрахователите, защото къщата ни пострада от бурята. Сега като гледам тези хора как се грижат за нас, започвам да се успокоявам. Веднага след като им звъннах, пратиха хора. Дори ме предупредиха да не се опитвам да поправям щетите и да съм спокойна, защото ще помогнат. Аз също знам, че ще ми помогнат- тук хората са отзивчиви и аз съм доволна от това, което мога да очаквам", допълни Мария Ангелова.

Няма данни за сериозно пострадали български граждани след преминалата над Торонто буря.

Днес в Другата истина говорим още за:

- Има ли пострадали български работници и специалисти в Нигерия, след като ислямисти убиха десетки ученици и учители. Бунтовниците са от групировка, която е против западното образование и твърди, че то е светотатство. В Нигерия българското присъствие е предимно от лекари, инженери, строители и работници в нефтени рафинерии. Там има и доста наши хуманитарни работници към различни организации. България е имала много силно присъствие в Нигерия през 70-те и 80-те години. Националният театър и стадионът в Лагос, няколко завода и много пътища са построени от български инженери.


- На живо в студиото на РАДИО ВИДИН видинската учителка Зоя Младенова разказва за бъдещите си планове след получената награда от фотоконкурс на остров Хидра- Гърция, където живее от 10 години. Как гърците са превърнали този малък каменист остров в рай; кои известни личности от света на шоубизнеса са го посещавали; как местните разпознават българските яхти; рецепти за интересни ястия от гръцката кухня.


- Международен екип от физици, начело с българина Теньо Попминчев, е разработил настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за наблюдение на клетъчни процеси и да служи на медицинската наука.

Още интересна информация и целите интервюта- в звуковия файл.

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50