Музиканти свириха благотворително за хора с увреждания във Видинско

Равен достъп до култура на деца и възрастни с увреждания- това е основната цел на поредица благотворителни концерти, които бяха изнесени във Видинския регион. Д-р Деворина Гамалова и Людмила Георгиева, оркестрант в Симфониета-Видин, представиха кратка музикална програма, която включваше популярни пиеси за две цигулки от най-известните имена в класическата музика пред хора в неравностойно положение. Идеята за представянето на дуетите е на д-р Деворина Гамалова, която гостува в нашия край, за да представи проекта "Жива музика".

"Изкуството, трябва да достига до най-широк кръг от хора, и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани тези, които имат проблеми. Благотворителната дейност ми дава много положителни впечатления и ценен опит, защото виждам как хората се трогват от класическата музиката", споделя д-р Гамалова. В рамките на един ден, двете цигуларки посетиха пет специализирани заведения, включително и Дома за деца в Гомотарци.

"Музиката е обмяна на емоция и чувства, положителни, на висши емоции и прави хората по-добри. Децата от Гомотарци реагираха много спонтанно и контактът ни с тях беше незабравим, защото музиката им донесе истинска радост", коментира още д-р Деворина Гамалова за своите наблюдения. Според нея, все още няма достатъчна подкрепа за провеждането на благотворителните концерти. Идеята на д-р Гамалова е този вид инициативи да продължи и в другите райони на страната, като тя се надява да намери съмишленици и продължители на своята кауза, защото мечтата й е чрез вдъхновени и талантливи изпълнения да направи качествената класическа музика достъпна до хората от цялата страна и особено нуждаещите се от социални грижи.
Вижте още
Видин, Враца и Мездра

Снимката на 22 януари 2018 година

Пътните артерии на територията на община Враца са проходими при зимни условия, съобщават от местната управа. Снежната покривка достига до 20 - 30 см . Нормална е обстановката в Община Мездра след последния снеговалеж. Община Мездра апелира към гражданите да не паркират автомобилите си на пътното платно и в пешеходните алеи, особено около училищата..

обновено на 22.01.18 в 17:55

Видин е втори в кампания за "Най-четящ град на България"

Видин зае второ място в кампанията "Забавното четене" . Тя се организира за пета поредна година от сайта "Аз детето" и столична библиотека. Видин ежегодно е сред претендентите за "Най-четящ град на България" , обясни директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова : "Тази година Видин и Русе си поделят второто място, но от..

публикувано на 22.01.18 в 17:31

Урок по родолюбие с Ивелина Никова във Видин

Поетесата Ивелина Никова се срещна с ученици от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин . Младата поетеса прочете свои стихове и поговори с учениците за книгите, мечтите и българските национални герои. Тя обясни, че целта ѝ е да научи децата на родолюбие: "На това да се гордеят с..

публикувано на 22.01.18 в 17:08

Пенсионери в Белоградчик показаха обичаите за Бабинден

Клубът на пенсионера "Мадона" със съдействието на община Белоградчик направи възстановка на празника  Бабинден , съобщиха от местната управа. По повод Деня на родилната помощ Борис Николов – кмет на община Белоградчик, отправи Поздравителен адрес до д-р Румяна Цонева - Началник Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в общинската болница. Сред..

публикувано на 22.01.18 в 16:29

ВМРО направи дарения в община Ново село

Дарителска акция организира днес ВМРО във видинските села Ясен и Ново село . Представители на патриотичната организация от Видин, Враца и София връчиха парични средства на кмета на Ясен Огнян Георгиев. С тях ще бъде закупена камбана за новата църква в населеното място "Успение Богородично" , която беше построена също с дарения от местните жители...

публикувано на 22.01.18 в 16:14

Проекто-бюджетът на община Монтана стигна 42 милиона лева

Кметът на Монтана Златко Живков   внесе  за разглеждане в комисиите на Общинския съвет  п роекто-бюджет за тази година с рамка от 42 милиона лева , съобщиха от общинската управа . Предварителните сметки са със 7 милиона повече от първоначално планираните приходи за миналата година. Още 12,2 милиона лева ще бъдат усвоени чрез..

публикувано на 22.01.18 в 16:04