Музиканти свириха благотворително за хора с увреждания във Видинско

Равен достъп до култура на деца и възрастни с увреждания- това е основната цел на поредица благотворителни концерти, които бяха изнесени във Видинския регион. Д-р Деворина Гамалова и Людмила Георгиева, оркестрант в Симфониета-Видин, представиха кратка музикална програма, която включваше популярни пиеси за две цигулки от най-известните имена в класическата музика пред хора в неравностойно положение. Идеята за представянето на дуетите е на д-р Деворина Гамалова, която гостува в нашия край, за да представи проекта "Жива музика".

"Изкуството, трябва да достига до най-широк кръг от хора, и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани тези, които имат проблеми. Благотворителната дейност ми дава много положителни впечатления и ценен опит, защото виждам как хората се трогват от класическата музиката", споделя д-р Гамалова. В рамките на един ден, двете цигуларки посетиха пет специализирани заведения, включително и Дома за деца в Гомотарци.

"Музиката е обмяна на емоция и чувства, положителни, на висши емоции и прави хората по-добри. Децата от Гомотарци реагираха много спонтанно и контактът ни с тях беше незабравим, защото музиката им донесе истинска радост", коментира още д-р Деворина Гамалова за своите наблюдения. Според нея, все още няма достатъчна подкрепа за провеждането на благотворителните концерти. Идеята на д-р Гамалова е този вид инициативи да продължи и в другите райони на страната, като тя се надява да намери съмишленици и продължители на своята кауза, защото мечтата й е чрез вдъхновени и талантливи изпълнения да направи качествената класическа музика достъпна до хората от цялата страна и особено нуждаещите се от социални грижи.
Вижте още

"Мездренче" първи на Международния фестивал на изкуствата в Ахелой

Детски танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова се представи отлично и спечели симпатиите на публиката на Международния фестивал на изкуствата "Радост на брега" в град Ахелой. Във фестивала участваха над 1000 деца от България, Словакия, Румъния, Унгария, Израел и Индия. Отличното представяне на "малките..

публикувано на 17.08.18 в 12:45

"Бели нощи" в Бели извор

За поредна година, във врачанското село Бели Извор беше открит фолклорният фестивал "Бели нощи“. По традиция, културната програма продължава 3 дни, като в нея организаторите са предвидили вечерни концерти. Начало на седмото издание на фестивала даде кметът на Бели Извор Кирил Илиев, който приветства гостите и всички участници в..

публикувано на 17.08.18 в 11:41

Няма повишение на фините прахови частици в атмосферния въздух в Мездра

Не е отчетено повишение на нивата на оксиди и финни прахови частици в атмосферния въздух в Мездра. Това е показала проверката на плевенската регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Извършено е трето лятно замерване на състоянието на въздуха от общо 52 денонощни наблюдения на стойностите за цялата година. От началото на годината..

публикувано на 17.08.18 в 08:23

Къща-музей "Дико Илиев" откриват в Оряхово

С откриването на нова експозиция в къщата-музей на Дико Илиев в Оряхово ще бъде поставено началото на традиционните панаирни дни в крайдунавския град, които продължават от днес до неделя. Това ще се случи тази вечер в 18.00 часа. Това съобщи за Радио Видин секретарят на общината Христина Цонева: "Експозиция на нашия съгражданин Андрей Чапразов ще..

публикувано на 17.08.18 в 08:15

Снимката на 16 август 2018 година

Депонирането на строителни отпадъци в района на Южна промишлена зона във Видин е временно. Това обясни кметът на Община Видин Огнян Ценков в отговор на въпрос на Радио ВИДИН за демонтирането на настилката на площад "Бдинци" и струпването на материалите в Южната промишлена зона на града . Заспиване зад волана причини катастрофа край Дунав мост 2..

публикувано на 16.08.18 в 18:00

Видин се включва в Националната АНТИСПИН кампания

Доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще бъде проведено от Регионалната здравна инспекция във Видин. Инициативата е част от Националната лятна АНТИСПИН кампания, каза експертът в институцията Наталия Милкова: "Регионална здравна инспекция- Видин ще се включи, като на 20 и 21 август, от 10:00-12:00 часа, ще..

публикувано на 16.08.18 в 17:46