Кръстатата казарма във Видин е с пукнатини след ремонта

Автор:
    На 6 февруари 2013 година откриха официално реновираната сграда на Кръстатата казарма.
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Музей "Кръстата казарма" във Видин има пукнатини в сградата, а покривът й тече, алармира директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова. Основен ремонт бе направен на зданието по проект на Министерството на културата. Стойността на ремонтните работи е 1,5 млн. лв. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие".

"Кръстатата казарма показа толкова много дефекти... като се започне от входната врата, която вече сме укрепили по български, а е само на няколко месеца. Всички пукнатини вече се появиха на старите места, проектът изобщо не е изпълнен добре. Не знам колко писма съм написала на Министерството на културата, те казват, изчакайте до края на гаранцията. И покривът тече..."

Директорът на Регионалния музей допълни, че не може да направи нищо по клаузите на договора, който Министерството на културата е сключило с фирмата-изпълнител. Сградата на Кръстатата казарма е публична държавна собственост.

Музеят е затворен за посетители. След направения основен ремонт на сградата, няма средства за закупуване на витрини, в които експонатите да се подредят. Нужни са поне 500 000 лв. за целта, каза Цецка Цокова, старши експерт по туризма в Община Видин:

"Сградата е ремонтирана, но като нямаме витрини...Това е и причината Кръстатата казарма да няма експозиция и да стои затворена. Много са гражданите и туристите, които питат какво стана с нея, нали се преряза лентата. Хората не са наясно, че в крайна сметка само сградата е реновирана, а вътрешното обзавеждане, за витрини няма средства."

Вижте още

Ученици от село Зверино посетиха шоколадова фабрика

Ученици от средно училище "Св.Климент Охридски" в мездренското село Зверино, водени от Петя Илиева посетиха  фабрика за шоколад. Децата в бяха преоблечени в специални дрехи с престилки, шапки и ръкавици и им бе изнесена кратка лекция за необходимостта от хигиена при работа с храни.  Образователната част включваше интерактивна приказка, описваща..

публикувано на 17.02.19 в 10:29

Учредиха обществен съвет за дарението на д-р Андрей Георгиев в Лом

Обществен съвет за контрол и целесъобразното инвестиране на дарението на д-р Андрей Георгиев от 500 хиляди долара, учредиха в Лом. С парите, които българският емигрант в САЩ завеща на общината, ще бъде направен основен ремонт на Спортна зала "Балканиада". Освен това ще бъде закупено и ново оборудване за спортното съоръжение. Решението да се..

публикувано на 17.02.19 в 09:51

Книга за Христо Ботев представиха в Лом

Книгата "Вол за Вола. Пищов за Ботев", написана от Борислав Костов и Стефка Цветкова, направи своята премиера пред ломска публика в читалище "Постоянство". В творбата, излязла от печат през 2018 година, има  доказани истини, оспорвани твърдения, неизвестни обстоятелства и забравени събития, каза на представянето Йорданка Тушанска, главен..

публикувано на 17.02.19 в 09:21

Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта

На 17 февруари отбелязваме Деня на спонтанната доброта. Този ден се празнува по целия свят от благотворителни организации, но не е известно кой е конкретният инициатор. В деня на спонтанната доброта хората трябва да се стремят да бъдат добри към всички, без да очакват награда за това. На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни..

публикувано на 17.02.19 в 09:11

Ученици от Лом рецитираха стихове от Вапцаров

Поетичен рецитал, посветен на 110 години от рождението Никола Й. Вапцаров, представиха ученици от Лом. Възпитаници на училищата "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Христо Ботев", "Димитър Маринов", "Отец Паисий" и Професионалната гимназия по производствени технологии, зарадваха родители, учители и съученици с рецитации на стихове от..

публикувано на 17.02.19 в 08:41

Четири общини представиха възможностите за туризъм в област Видин

Четири общини от област Видин участваха в най- престижния туристически форум у нас- Международното изложение "Ваканция и СПА Експо". На общ щанд се представиха общините Видин, Белоградчик, Кула и Чупрене. "Заглавието на представянето беше "Област Видин разбива клишетата- защото е и остава най- красивото място". На щанда се представяха рекламни..

публикувано на 16.02.19 в 17:05

В Козлодуй и Мездра започна плащането на местните данъци и такси

Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Козлодуй започна събирането на данък недвижими имоти, такса "битови отпадъци" и данъкът на превозни средства. Сроковете за плащане са следните: За данък недвижими имоти и такса битови отпадъци: - до 30 юни - първа вноска; - до 31 октомври - втора вноска. Платилите за цялата година до 30 април ще ползват 5%..

публикувано на 16.02.19 в 16:58