Кръстатата казарма във Видин е с пукнатини след ремонта

Автор:
    На 6 февруари 2013 година откриха официално реновираната сграда на Кръстатата казарма.
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Музей "Кръстата казарма" във Видин има пукнатини в сградата, а покривът й тече, алармира директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова. Основен ремонт бе направен на зданието по проект на Министерството на културата. Стойността на ремонтните работи е 1,5 млн. лв. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие".

"Кръстатата казарма показа толкова много дефекти... като се започне от входната врата, която вече сме укрепили по български, а е само на няколко месеца. Всички пукнатини вече се появиха на старите места, проектът изобщо не е изпълнен добре. Не знам колко писма съм написала на Министерството на културата, те казват, изчакайте до края на гаранцията. И покривът тече..."

Директорът на Регионалния музей допълни, че не може да направи нищо по клаузите на договора, който Министерството на културата е сключило с фирмата-изпълнител. Сградата на Кръстатата казарма е публична държавна собственост.

Музеят е затворен за посетители. След направения основен ремонт на сградата, няма средства за закупуване на витрини, в които експонатите да се подредят. Нужни са поне 500 000 лв. за целта, каза Цецка Цокова, старши експерт по туризма в Община Видин:

"Сградата е ремонтирана, но като нямаме витрини...Това е и причината Кръстатата казарма да няма експозиция и да стои затворена. Много са гражданите и туристите, които питат какво стана с нея, нали се преряза лентата. Хората не са наясно, че в крайна сметка само сградата е реновирана, а вътрешното обзавеждане, за витрини няма средства."

Вижте още
Председателят на РИК Видин Емил Емилов и секретарят Ирена Дочева.

Три жалби са постъпили в Районната избирателна комисия във Видин

Жалба за унищожени агитационни материали е постъпила днес в Районната избирателна комисия във Видин. Жалбоподателят е представител на коалиция от партии. Общо три са жалбите досега, каза председателят на комисията Емил Емилов и обясни, че информация за тях е достъпна на сайта на РИК : "Ние поддържаме на страницата на РИК електронен регистър, в..

публикувано на 23.05.19 в 16:04

В Монтана отличиха учители и талантливи деца за 24 май

В Монтана в ръчиха стипендии на талантливите деца на Монтана.  Финансовото стимулиране се извършва на два приема, подчерта кметът   Златко Живков "Поредната сесия която е свързана с даване на стипендия на учениците съгласно наредбата за условия и ред за отпускане на стипендии, стимулиране на ученици с изявени дарби. Тези деца са..

публикувано на 23.05.19 в 15:10

Почистват зоната за спорт и отдих в Козлодуй

Община Козлодуй за поредна година организира почистване преди 24 май и Ботевите дни. 70 души от администрацията участват активно, за да придобие паркът привлекателен вид. "Община Козлодуй участва със 70 души от администрацията, които почистват ударно в района на дигата. 2016 г. и 2017 г. се концентрирахме в Ботев парк, само че сега Ботев парк е..

публикувано на 23.05.19 в 14:19

Инспектираха качеството на асфалтирани улици във Видин

Инспекция на извършения ремонт на улици и междублокови пространства направи днес кметът на Видин Огнян Ценков . Улиците са  " Мизия " и " Ильо войвода " в ж.к. "Крум Бъчваров", в непосредствена близост до детска градина " Синчец ". "Всички ремонтни дейности, които ще бъдат направени във връзка със субсидията от 3 милиона, отпусната от Министерски..

публикувано на 23.05.19 в 13:42

Ученици наблюдаваха белоглави лешояди във Врачанския балкан

Във връзка с отбелязването на 21 май - Европейския ден на Натура 2000, Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" съвместно със Сдружение "Зелени Балкани" организираха посещение на волиерата на белоглавите лешояди в село Долно Озирово . Ученици от клуб "Екология, защитени територии, околна среда и здраве" към Средно училище "Отец Паисий", с..

публикувано на 23.05.19 в 13:36

Във Враца откриха паметник на фабриканта Мито Орозов

Един от най-великите врачани от последните два века – индустриалецът Мито Орозов, който е отказал да работи с Хенри Форд, вече има паметник в родния си град. Днес монументът беше открит, благодарение на общественика Христо Илиев: "Правя го, защото това е историята на град Враца, тези личности трябва да се помнят, а Мито Орозов е..

публикувано на 23.05.19 в 12:38

Заловиха петима бракониери с лодки във Врачанско

Петима нарушители са задържали инспектори на ИАРА при поредната акция на територията на Западна България. Лодките и рибата са конфискувани, на нарушителите са съставени актове, съобщи Росен Николов ,  началник отдел "Рибарство и контрол - Западна България". " Заловихме петима нарушители с три лодки по време на забраната, с риба, забранена за..

публикувано на 23.05.19 в 12:35