Кръстатата казарма във Видин е с пукнатини след ремонта

Автор:
    На 6 февруари 2013 година откриха официално реновираната сграда на Кръстатата казарма.
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Музей "Кръстата казарма" във Видин има пукнатини в сградата, а покривът й тече, алармира директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова. Основен ремонт бе направен на зданието по проект на Министерството на културата. Стойността на ремонтните работи е 1,5 млн. лв. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие".

"Кръстатата казарма показа толкова много дефекти... като се започне от входната врата, която вече сме укрепили по български, а е само на няколко месеца. Всички пукнатини вече се появиха на старите места, проектът изобщо не е изпълнен добре. Не знам колко писма съм написала на Министерството на културата, те казват, изчакайте до края на гаранцията. И покривът тече..."

Директорът на Регионалния музей допълни, че не може да направи нищо по клаузите на договора, който Министерството на културата е сключило с фирмата-изпълнител. Сградата на Кръстатата казарма е публична държавна собственост.

Музеят е затворен за посетители. След направения основен ремонт на сградата, няма средства за закупуване на витрини, в които експонатите да се подредят. Нужни са поне 500 000 лв. за целта, каза Цецка Цокова, старши експерт по туризма в Община Видин:

"Сградата е ремонтирана, но като нямаме витрини...Това е и причината Кръстатата казарма да няма експозиция и да стои затворена. Много са гражданите и туристите, които питат какво стана с нея, нали се преряза лентата. Хората не са наясно, че в крайна сметка само сградата е реновирана, а вътрешното обзавеждане, за витрини няма средства."

Вижте още

Снимката на 19 декември 2018 година

Правителството отпуска допълнителни 3 милиона лева на община Видин. Решението е взето днес на заседание на Министерски съвет.  Близо 7 милиона лева получава област Монтана, след решение на Министерски съвет, съобщиха от областната структура на ГЕРБ-Монтана.  Община Козлодуй получи 3.6 милиона лева от Правителството. Един милион лева..

публикувано на 19.12.18 в 17:50

Министерски съвет отпусна 3 млн. лева по бюджета на Община Видин

Правителството отпуска допълнителни 3 милиона лева на община Видин. Решението е взето днес на заседание на Министерски съвет, обясни на извънреден брифинг кметът на общината, Огнян Ценков: "Правителството на България взе решение да бъде удовлетворено искането на Община Видин за отпускане на 3 млн. лева средства от държавния бюджет, целеви средства за..

публикувано на 19.12.18 в 17:08

Държавния план - прием обсъдиха на работна среща във Видин

Най-важни са правилата за планиране и реализиране на осъществяването на план-приема за 2019/2020 година - каза началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова на провелата се днес работна среща в областна администрация Видин на тема "Държавният план - прием по професии в съответствие с потребностите на пазара на..

публикувано на 19.12.18 в 17:04

Откриха птичи грип във видинското село Косово

Ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (H5N8) е констатирано на 17 декември в регистриран животновъден обект, тип лично стопанство, във видинското село Косово, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в изпитвателна лаборатория. Засегнатите..

публикувано на 19.12.18 в 16:58

Отпускат около 7 милиона лева за ремонти в област Монтана

Близо 7 милиона лева получава област Монтана, след решение на министерски съвет, съобщиха от областната структура на ГЕРБ-Монтана. С 900 000 лева ще бъдат ремонтирани улици в град Бойчиновци. По 700 000 лева за ремонт на улици получават и общините  Брусарци, Медковец, Чипровци и Якимово. В град Вършец ще бъде реконструирана вътрешната водопроводна..

публикувано на 19.12.18 в 16:05
Правителството отпуска един милион лева за ремонт на изгорялото читалище в село Гложене

Община Козлодуй получи 3.6 млн. лева от Правителството

Един милион лева за реконструкция на читалището в село Гложене и 2.6 млн. лева за цялостно обновяване на централна градска част са гласувани на заседание на Министерски съвет днес. "През август изгоря читалището в Гложене. Бяха унищожени покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги,..

публикувано на 19.12.18 в 14:35