Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силните дъждове извадиха от коритата реките Стакевска, Горни Лом, Лом и Арчар в област Видин

С бедствено положение срещат Великден в Чупрене

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: "То си е бедствено положението и без обявяване..."

4
Снимка: Цветомир Цветанов

"Усложнена остава обстановката в общините Чупрене и Ружинци, след обилните дъждове през последното денонощие", каза за Радио ВИДИН заместник областният управител Николай Тодоров.

"Кметът на Чупрене е готов да обяви бедствено положение. Някои села са без електроподаване, други са без питейна вода. Язовирът при село Гюргич е прелял, през нощта и рано тази сутрин е имало притеснения дали стената ще издържи. След намесата на служители от "Напоителни системи" е извършено изпускане на вода през основния изпускатален кран", обясни Николай Тодоров, който днес на два пъти пътува до застрашените селища. Според заместник областния управител на Видин, ако тази нощ отново завали, има реални основания за обявяване на бедствено положение в община Чупрене.


"Дъждът в община Чупрене спря. Да се надяваме, че през нощта няма отново да вали. Нощес беше страшно. Предошли са и двете поречия на реките Чупренска и Горни Лом. Имаше заляти улици и мостове. Градихме подпорни стени от чували с пясък. Евакуирахме хората от ромската махала в Чупрене. Много вода се изля... Много проливен дъжд. Залети са земеделски земи, градинки, дворове. Рано е да се каже какъв е размерът на щетите. Към този момент- около 17 часа, не вали. Имаме ток и вода. Но река Лом е страшна. То си е бедствено положението и без обявяване", каза за Радио ВИДИН кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Жителите на съседната община Ружинци се надяват бедствието да ги отмине: "В ранния следобед дъждът спря. Имаме ток и вода. Реката е в коритото си, но е много буйна. Не сме я виждали такава от 40 години."

"Река Лом е доста пълноводна в момента. Следим я- за сега отбелязва лек спад. Най-големия проблем е, че е заляла помпените станции в селата Ружинци и Дреновец. Затова е изключен токът на помпите. Вода за сега има в резервоарите, но ако станциите до ден-два не тръгнат, тези две села ще останат без вода. Информирали сме населението да песни питейната вода. Имаме ток. Следим състоянието на язорира в Гюргич- прелял е преливника. Но няма напукана стена. Снощи брахме страх, защото в тъмното с фенери не бяхме сигурни дали водата е само от преливника и дали няма проблем със стената. Много вода се смъкна снощи! Сега сме по-спокойни", коментира кметът на Ружинци Венцислав Ванков.  

По обобщени данни, подадени към заместник областния управител на Видин Николай Тодоров, през изминалата нощ са били наводнени къщи в селата Бело поле, Дреновец и Тополовец на Община Ружинци. В село Стакевци, община Белоградчик, са  наводнени пътища и приземните етажи на няколко къщи. Всички членове на Областния щаб за бедствия и аварии са уведомени за положението. Работата на екипите, които имат отношение към ситуацията, продължава- това ни увериха и от ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин.

През изминалото денонощие най-много валежи са паднали в Белоградчик- 69 л./кв.м., информира Ивайло Дочков от
Метеорологичната станция във Видин. 29,8 са стойностите за Видин; Кула- 37,3; Арчар- 30,5; Димово- 30,9. В Долни Лом количествата дъждовна вода са 59 л./кв.метър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34